Εργατικό κίνημα
Εμπρός για Πανεργατική 8Μ

Απεργιακή 8 Μάρτη 2021. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Δυναμικά έχει ξεκινήσει η καμπάνια για την φετινή απεργία στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, και το συλλαλητήριο στη 1μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μετά από παρέμβαση που οργάνωσε η «Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη», το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας πήρε απόφαση συμμετοχής, δίνοντάς της από την αρχή πανεργατική διάσταση. Πατώντας σε αυτή την επιτυχία, η Ανοιχτή Συνέλευση της Κίνησης την Τρίτη 7 Φλεβάρη στο Ρομάντζο (την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο) ήταν ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην οργάνωσή της.

Η Κίνηση είχε παρουσία με τα υλικά της και τις δυο μέρες του συνεδρίου του ΕΚΑ. «Η παρέμβασή μας έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να βγει αυτή η απόφαση», μας είπε η Σταυρούλα Πανίδου, μέλος της Κίνησης. «Από το πρωί του Σαββάτου μέχρι την Κυριακή το απόγευμα, δεν σταματήσαμε να μοιράζουμε την προκήρυξή μας και να συζητάμε με τους συνέδρους, γυναίκες και άντρες, για τη σημασία της απεργιακής 8 Μάρτη και του να πάρει το ΕΚΑ απόφαση συμμετοχής. Αντιπρόσωποι από πάρα πολλά πρωτοβάθμια, από χώρους μηχανικών, τεχνικών, τραπεζών, τηλεπικοινωνιών κ.α, ανταποκρίθηκαν θερμά και πήραν το ψήφισμα και για τα σωματεία τους. Κάποιες σύνεδροι εκδήλωσαν ενδιαφέρον και για την Ανοιχτή Συνέλευση της Τρίτης.

Έτσι η 8 Μάρτη αναδείχτηκε στη συνέχεια και σε μια σειρά τοποθετήσεις στο συνέδριο. Όχι μόνο από τους αντιπροσώπους της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας και της Μάχη, που κατέθεσαν και κοινή πρόταση για 24ωρη απεργία και συμμετοχή στην συγκέντρωση στη 1μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά και από αντιπροσώπους των άλλων αριστερών δυνάμεων. Αυτό άνοιξε το δρόμο για να καταθέσει και η ΔΑΣ (ΚΚΕ) δική της πρόταση για στάση εργασίας, η οποία τελικά ήταν αυτή που ψηφίστηκε. Είναι η πρώτη φορά που συνέδριο Εργατικού Κέντρου -και μάλιστα του μεγαλύτερου της χώρας με πάνω από 1200 αντιπροσώπους- προχωρά σε μια τέτοια απόφαση. Σε συνδυασμό με την απόφαση της ΑΔΕΔΥ που την διεκδικούμε άμεσα, μας δίνει τη δυνατότητα να ξεσηκώσουμε κυριολεκτικά όλους τους χώρους και να έχουμε μια μεγάλη πανεργατική απεργία».

Εκτός από το συνέδριο του ΕΚΑ, αποφάσεις απεργίας στις 8 Μάρτη έχουν ήδη πάρει το Σωματείο Εργαζόμενων στο Έλενα Βενιζέλου, το Σωματείο Οδηγών Δήμου Αθήνας, η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Χανίων, ο ΣΤ’ 

ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης «Ο Αριστοτέλης». Οι αγωνίστριες της Κίνησης έχουν καταθέσει το ψήφισμα σε πάρα πολλά ακόμα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ έχουν ξεκινήσει τις παρεμβάσεις σε γενικές συνελεύσεις και χώρους δουλειάς. Όσο για την αφίσα της Κίνησης που καλεί στην απεργία και το συλλαλητήριο, έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε γειτονιές, σχολές, σχολεία και εργατικούς χώρους.

Παρεμβάσεις

Μία από τις πολλές παρεμβάσεις που έγιναν ήταν και στη μαζική γενική συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών την περασμένη Τετάρτη στο θέατρο Διάνα. Εκεί η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στο Γεννηματάς και υπεύθυνη της Κίνησης, άνοιξε τη συνέλευση λέγοντας:

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα που δίνετε. Χαιρόμαστε που μπαίνετε ξανά στον απεργιακό χωρό. Στα νοσοκομεία όλους τους τελευταίους μήνες δίνουμε μια μεγάλη απεργιακή μάχη απέναντι στις περικοπές και το χτύπημα στη Δημόσια Υγεία που κάνει αυτή η κυβέρνηση. Χτες στο Γεννηματάς είχαμε μια πολύ καλή συνέλευση γιατρών και αποφασίσαμε κινητοποιήσεις. Στις 22 Φλεβάρη έχουμε πανυγειονομική απεργία και σας καλούμε να είστε στο πλευρό μας. Γιατί τα αγαθά της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, χρειάζεται να είναι δημόσια, δωρεάν και προσβάσιμα σε όλους. Και με τους αγώνες μας μπορούμε να τα περιφρουρήσουμε.

Είμαστε ενόψει της φετινής 8 Μάρτη και αν μη τι άλλο μιλάω σε συναδέλφους-ισσές που έχουν δώσει σκληρές μάχες απέναντι στη σεξιστική βία ενάντια στις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Θέλουμε από τη μεριά μας όπως και τις προηγούμενες χρονιές να είναι μια απεργιακή κινητοποίηση. Σας καλώ όλες και όλους να είμαστε με απεργία στις 8 Μάρτη στη 1μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η γυναικεία καταπίεση και η κυβέρνηση που αφήνει ελεύθερους όλους τους εκβιαστές και βιαστές, από το Μίχο μέχρι το Λιγνάδη, μπορούν να τσακιστούν μέσα από τις μάχες του εργατικού κινήματος και της νεολαίας».

Η τοποθέτησή της καταχειροκροτήθηκε από το γεμάτο θέατρο. Αντίστοιχο κάλεσμα έγινε την επόμενη μέρα στο τεράστιο πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. «Είμαστε εδώ από την πλευρά των φοιτητών να στηρίξουμε τον αγώνα σας ενάντια σε μια κυβέρνηση που διαλύει κάθε κοινωνικό αγαθό, την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, μια κυβέρνηση σεξιστική, ρατσιστική, ομοφοβική», είπε από το μικρόφωνο η Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Αθήνας και μέλος της Κίνησης. «Σας καλούμε όλες και όλους στην Ανοιχτή Συνέλευση την Τρίτη 7 Φλεβάρη για να οργανώσουμε από κοινού την απεργία στις 8 Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας, στη 1μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος».

Για 5η χρονιά

Η καμπάνια έχει αρχίσει να προβάλλεται και στα ΜΜΕ. Όπως ανέφερε το δελτίο Τύπου της Κίνησης που πρόβαλαν μια σειρά Μέσα τις τελευταίες μέρες: «Φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά παίρνουμε την πρωτοβουλία να μετατρέψουμε αυτή την μέρα σε απεργία όλης της εργατικής τάξης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η δύναμη της ενωμένης συλλογικής αντίστασης μέσα από τα σωματεία μας, μπορεί να τσακίσει κάθε μορφής καταπίεση, διακρίσεων και σεξιστικής βίας. 

Στις 8 Μάρτη απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στην προσπάθεια των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους να ξεπεράσουν την πολυκρίση του συστήματός τους, σκορπώντας φτώχεια, καταστολή, σεξισμό, ρατσισμό. Για να τελειώνουμε με τη βαθιά σεξιστική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που διαλύει κάθε δημόσια κοινωνική δομή και ρίχνει τα βάρη του κόστους αναπαραγωγής, στις πλάτες της εργατικής οικογένειας και κυρίως των γυναικών.

Παλεύουμε ενάντια στη διάλυση των δημόσιων κοινωνικών δομών, για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μαζικές προσλήψεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά, μισθολογική ισότητα στην πράξη και όχι στα χαρτιά, για την τιμωρία των πλούσιων (εκ)βιαστών, Μίχων, Λιγνάδηδων και των μπάτσων μαστροπών, για να μπει τέρμα στις γυναικοκτονίες, για την τιμωρία των δολοφόνων του Ζακ, για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. 

Στις 8 Μάρτη απεργούμε για να μετατρέψουμε το #metoo σε απεργιακό κίνημα αντίστασης, ενάντια στις επιθέσεις σε ιδεολογικές και θεσμικές κατακτήσεις δεκαετιών, στο δικαίωμα  να έχουμε τον έλεγχο των σωμάτων μας, στην προσπάθεια να μας γυρίσουν πενήντα χρόνια πίσω στο ρόλο των γυναικών ως παιδομηχανών και φροντιστριών της οικογένειας. Επιθέσεις που, εκτός των άλλων, έχουν άμεση σχέση με τον πολλαπλασιασμό των βιασμών και των σεξιστικών δολοφονιών.

Μαζί με τις γυναίκες στις ΗΠΑ που παλεύουν ενάντια στην απαγόρευση των εκτρώσεων, των γυναικών στην Ιταλία που βγήκαν στους δρόμους ενάντια στη φασιστική κυβέρνηση Μελόνι, τις γυναίκες  στο Ιράν που ξεσηκώνουν όλη την εργατική τάξη.

Για την απελευθέρωση των γυναικών σε όλο τον πλανήτη ενάντια στην κυβέρνηση και το σύστημα!».