Διεθνή
Γαλλία: Ανεβαίνει ο απεργιακός πυρετός

Παρίσι 31 Γενάρη. Φωτό: Alain Jocard/AFP

Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία την περασμένη Τρίτη 31 Γενάρη ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης Μακρόν στο ασφαλιστικό ήταν ακόμη μεγαλύτερες από τις 19 Γενάρη ενώ αναμένεται η ημερομηνία της επόμενης πανεργατικής απεργίας. 

Η συνδικαλιστική ομοσπονδία CGT δήλωσε ότι 500.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι, 100.000 περισσότεροι από την προηγούμενη φορά ενώ σε πανεθνικό επίπεδο συμμετείχαν σχεδόν 2,8 εκατομμύρια, μια αύξηση κατά 750.000. «Είναι πραγματικά εκπληκτικό» δήλωσε ο Μαρσέλ, δάσκαλος που διαδήλωσε στο Παρίσι, στο Socialist Worker. «Συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί από το σχολείο μου μαζί και οι μαθητές». Στην Μασσαλία, τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι 200.000 διαδηλωτές ήταν στους δρόμους σε σύγκριση με τους 140.000 την πρώτη ημέρα δράσης.

«Στα ύψη»

«Τα νούμερα είναι στα ύψη! Περισσότερος κόσμος στους δρόμους στην Τουλούζη, τη Μασσαλία, το Λαβάλ, τη Ρεν... Θα νικήσουμε και θα ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο της CGT στους εκπαιδευτικούς. Περίπου 16.000 διαδήλωσαν συνολικά στην Ταρμπ, διπλάσιοι από την προηγούμενη φορά. Στη Νάντη ήταν 65.000 αυτή τη φορά σε σύγκριση με 50.000 στις 19 Ιανουαρίου. Οι διαδηλώσεις ήταν ογκώδεις, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις. Σε πολλές μικρότερες σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών. «Είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Αμπεβίλ, 3.500 στους δρόμους σε ένα μέρος 22.000 κατοίκων", δήλωσε ένας δημοσιογράφος από την πόλη. «10.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στο Μορλέ. 4.000 περισσότεροι από ό,τι πριν από δέκα ημέρες. Είναι ανήκουστο αυτό για την πόλη» ανέφερε μια τοπική εφημερίδα. 

Εκτός από τη συμμετοχή στις πάνω από 220 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, τεράστιος αριθμός εργαζομένων συμμετείχε στην απεργία. Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια διακόπηκαν σε πάρα πολλα σημεία όπως και τα τοπικά δίκτυα μεταφορών ενώ έκλεισαν τα περισσότερα σχολεία. Στα διυλιστήρια πετρελαίου πάνω από το 90% των εργαζομένων απήργησαν στο εργοτάξιο la Mede, το 90% στο Donges και στην Esso/Exxon Fos sur Mer και το 70% στο Feyzin. Υπήρξαν αναφορές για μεγάλη απεργιακή ανταπόκριση στον ιδιωτικό τομέα. Ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CFDT Λορέν Μπερζέ δήλωσε: «Υπάρχουν μεγάλες κινητοποιήσεις σε πολλούς τομείς, όπως η μεταλλουργία, οι κατασκευές και τα δημόσια έργα, στα επαγγέλματα προσωπικής εξυπηρέτησης, στην Yγεία και την κοινωνική εργασία. Αυτοί οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η εργασία δύο χρόνια παραπάνω δεν είναι αστείο πράμα».

Μια άλλη εξέλιξη είναι ότι έχουν ξεκινήσει προσπάθειες οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα από τα κάτω που επεκτείνονται πέρα από ένα συγκεκριμένο συνδικάτο ή έναν συγκεκριμένο τομέα. Ένα μπλοκ της πορείας στο Παρίσι αποτελούνταν από ομάδες απεργών από τις "Γενικές Συνελεύσεις" που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε χώρους εργασίας. Υπάρχουν επίσης κομμάτια των εργαζομένων, στην ενέργεια και στα διυλιστήρια, που προτείνουν απεργία διαρκείας. 

Ταυτόχρονα έχει αρχίσει να κινητοποιείται η νεολαία. Η ένωση μαθητών λυκείων La Voix Lyceenne δήλωσε ότι οι μαθητές είχαν αποκλείσει έως και 300 λύκεια. «Οι νέοι βρίσκονται στην καρδιά του κινήματος» έγραψε σε δελτίο τύπου. Οι μαθητές στο Παρίσι φώναζαν το σύνθημα «Υπάρχουν χρήματα στα ταμεία των εργοδοτών». Οι απεργοί από το αμαξοστάσιο Lagny του συστήματος δημόσιων μεταφορών του Παρισιού πήγαν να ενισχύσουν τον αποκλεισμό του λυκείου «Helene Boucher». Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν τόσο στους μαθητές όσο και στους εργαζόμενους. 

Στην Εθνοσυνέλευση

Η διαδήλωση στο Παρίσι κατέληξε έξω από την Εθνοσυνέλευση, όπου οι κοινοβουλευτικές επιτροπές αρχίζουν να συζητούν το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει περισσότερες από 7.000 τροπολογίες για να επιβραδύνουν την πορεία του στο κοινοβούλιο. Το κόμμα του Μακρόν, που δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα χρειαστεί ψήφους από τους συντηρητικούς για να επιβάλει τις επιθέσεις στις συντάξεις. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία βάσει ειδικών συνταγματικών εξουσιών. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει ψήφο δυσπιστίας και, ενδεχομένως, νέες βουλευτικές εκλογές.

Εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας στη Μασσαλία και σε άλλες γαλλικές πόλεις παρέχουν φθηνό ή δωρεάν ρεύμα στους φτωχότερους. «Είναι μια διαμαρτυρία ενάντια σε αυτό που κάνει η κυβέρνηση τώρα, και είναι επίσης μια δήλωση για το πώς πρέπει να οργανώνεται η ζωή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου στην ενεργεια της Μασσαλίας. «Έγινε είδηση όταν αρνηθήκαμε να κόψουμε το ρεύμα σε μικρές επιχειρήσεις αρτοποιίας που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους λόγω της αύξησης του κόστους. Αλλά πριν από αυτό βοηθούσαμε φτωχότερους ανθρώπους στις εργατικές κατοικίες και στα φτωχά σπίτια».

Το παράδειγμα ακολούθησαν και άλλες πόλεις. Στα τέλη Ιανουαρίου μέλη του συνδικάτου στην ενέργεια πραγματοποίησαν μαζικά τέτοιες δράσεις στην περιοχή του Παρισιού, τη Λιλ, τη Νάντη, τη Λυών, τη Νίκαια, τη Νίκαια, το Σεν-Ναζέ και αλλού. Oι εργαζόμενοι αποκατέστησαν το ρεύμα σε περίπου 50 νοικοκυριά που οι εταιρείες είχαν διακόψει λόγω απλήρωτων λογαριασμών στην περιοχή της Λυόν. Απειλούν επίσης με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος γραφεία των βουλευτών και εκατομμυριούχων «για να δουν πως είναι να κόβεις το ρεύμα σε μια οικογένεια που δεν έχει να πληρώσει». Μαζί με τις απεργίες ενάντια στο χτύπημα της ασφάλισης και για αυξήσεις ανοίγει και το ζήτημα του εργατικού ελέγχου.