Διεθνή
Κύπρος: Προεδρικές εκλογές με ταξική πόλωση

Πανεργατική απεργία 26 Γενάρη Λευκωσία. Φωτό: CosmosNews

Ήττα της κυβερνητικής παράταξης κατέγραψαν οι ελληνοκυπριακές εκλογές της περασμένης Κυριακής, στη Κύπρο. Για πρώτη φορά ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) το κόμμα του προέδρου Αναστασιάδη δεν θα έχει δικό του υποψήφιο στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του κόμματος έμεινε τρίτος με ένα ποσοστό 26,1%.

Πρώτος με 32% αναδείχθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, που αποστάτησε από το κόμμα και την κυβέρνηση και υποστηρίχτηκε από τα κόμματα του κέντρου ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, και εξασφάλισε και τις ψήφους ενός σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.  Δεύτερος κατετάγη ο Αντρέας Μαυρογιάννης με 29,6% που υποστηρίχτηκε από το ΑΚΕΛ. Αυτοί οι δυο πέρασαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και το κόμμα του θα πρέπει τώρα να διαχειριστούν όχι μόνο μια αναπάντεχη ήττα, αφού οι δημοσκοπήσεις τους έδειχναν σίγουρους για το δεύτερο γύρο, αλλά θα πρέπει να πάρουν και μια δύσκολή απόφαση για το τι θα κάνουν στον δεύτερο γύρο. Θα υποστηρίξουν τον «διασπαστή» Χριστοδουλίδη ή τον Μαυρογιάννη, τον υποψήφιο που στήριξε η Αριστερά, ή θα καλέσουν τους οπαδούς τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ό,τι και να αποφασίσουν θα δημιουργηθούν τριγμοί στο κόμμα. Ήδη έχουν αρχίσει οι δημόσιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε στελέχη του κόμματος ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης που ουσιαστικά παραμένει επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, τάχθηκε υπέρ του Χριστοδουλίδη που τον χαρακτηρίζει παιδί του. 

Για την Αριστερά τα αποτελέσματα αποτελούν σίγουρα μια νίκη αφού ο υποψήφιος της εξασφάλισε ένα ποσοστό που είναι κατά 7 περίπου μονάδες πιο πάνω από το ποσοστό που εξασφάλισε σαν κόμμα στις προηγούμενες εκλογές. Η συσπείρωση του κόμματος όπως φάνηκε μέσα από τις δημοσκοπήσεις κάλπης ξεπέρασε το 86%.

Γενική Απεργία

Οι εκλογές έγιναν μέσα σε ένα κλίμα ταξικής πόλωσης που καθορίστηκε από την Γενική Απεργία που έγινε στις 26 του Γενάρη για την ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή). Ήταν η πρώτη Γενική Απεργία εδώ και 75 χρόνια, (από την μεγάλη απεργία του 1948) και σημαδεύτηκε από συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις πόλεις. Απεργίες αυτή την περίοδο είχαμε και στα νοσοκομεία, στη Wolt, στο λιμάνι της Λάρνακας, στη ΑΗΚ, στους οδηγούς λεωφορείων, στους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Μαυρογιάννης τοποθετήθηκε ξεκάθαρα, ότι θα αποκαταστήσει το θεσμό της ΑΤΑ, θα καταργήσει το πέναλτι του 12% στις συντάξεις για όσους αφυπηρετούν στα 63, θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, θα στηρίξει την δημόσια Υγεία και Παιδεία και ότι θα οδηγήσει στη δικαιοσύνη όσους εμπλέκονται στα σκάνδαλα διαφθοράς με τα χρυσά διαβατήρια και τις άλλες κομπίνες. 

Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα ξεκινήσει αμέσως τις διαδικασίες για επανέναρξη του διαλόγου με στόχο μια συμφωνημένη διευθέτηση του Κυπριακού με τους Τουρκοκύπριους. Κάτι στο οποίο έχει αρκετή εμπειρία αφού υπήρξε ο διαπραγματευτής στις συνομιλίες για το Κυπριακό όλα αυτά τα χρόνια κάτω από 5 διαφορετικούς προέδρους. Δεν είναι τυχαίο που και οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι τον βλέπουν με θετικό μάτι.

Στα θετικά του καταγράφεται και το γεγονός ότι από την αρχή, δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν θα ζητήσει και δεν θα έχει καμιά επαφή ή συνεργασία με το ΕΛΑΜ, την αδελφή οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Το ίδιο επανέλαβε και μετά τις εκλογές που το ΕΛΑΜ πήρε ένα ποσοστό 6%. Δεν αύξησαν βέβαια τη δύναμη τους οι ναζί, αλλά και μόνο το γεγονός ότι και σε αυτές τις εκλογές εξασφαλίζουν ένα τέτοιο ποσοστό είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Ακόμη χειρότερα που ο Χριστοδουλίδης δηλώνει έτοιμος να συζητήσει μαζί τους για να τον στηρίξουν στο δεύτερο γύρο.

Η Εργατική Δημοκρατία τοποθετήθηκε ξεκάθαρα στο πρώτο γύρο των εκλογών υποστηρίζοντας ψήφο στον Μαυρογιάννη, στο υποψήφιο της Αριστεράς, αλλά χωρίς αυταπάτες, και ξεκαθαρίσαμε ότι η ψήφος δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται σοσιαλιστική οργάνωση και προοπτική. Χρειάζεται μια άλλη Αριστερά, της ανατροπής και του διεθνισμού, και αυτήν παλεύουμε να κτίσουμε. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμαστε και τώρα, στο δεύτερο γύρο. Μια νίκη του Μαυρογιάννη θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων και της νεολαίας και μπορεί να συμβάλει σε αυτή την προοπτική.