Η Αριστερά
Η Πρωτοβουλία για Ενωτική Κίνηση

Θεσσαλονίκη, ΕΔΟΘ 2/2

Θεσσαλονίκη

Μετά την Αθήνα και την Πάτρα, πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη ανοιχτή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Πάνω από 150 συναγωνίστριες και συναγωνιστές βρέθηκαν στην ΕΔΟΘ για να συζητήσουν πως μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση αυτού του χώρου, που είναι διακριτός τα τελευταία χρόνια σε όλους τους αγώνες και τα κινήματα.

Την συζήτηση άνοιξαν εκπρόσωποι των δυνάμεων που συγκροτούν την Πρωτοβουλία: ο Ευκλείδης Μακρόγλου, από το ΣΕΚ, μίλησε για τους αγώνες του τελευταίου διμήνου αλλά και τη ριζοσπαστικοποίηση που υπάρχει κι έχει φέρει την κυβέρνηση της ΝΔ σε κρίση. Για τη «μάχη που έχουμε να δώσουμε για την ανατροπή της, αλλά και για τη συνέχεια απέναντι σε κάθε νέο “προοδευτικό” διαχειριστή, για την ανατροπή του συστήματος. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το συντονισμό και τη κλιμάκωση του κινήματος, αλλά και για να συγκροτηθεί και να εκφραστεί ο χώρος της ριζοσπαστικής κι αντικαπιταλιστικής αριστεράς πέρα από τα όρια της αριστεράς του κοινοβουλευτικού δρόμου». 

Στη συνέχεια ο Κώστας Μάρκου από το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο (που μίλησε εκ μέρους και της Αριστερής Ανασύνθεσης) τοποθετήθηκε για τις μεγάλες αναμετρήσεις που έρχονται καθώς θα κλιμακωθούν οι επιθέσεις και η ταξική ανισότητα, ενώ τα κυρίαρχα κόμματα δε θα έχουν να δώσουν λύσεις και να εξασφαλίσουν συναίνεση στα σχέδια τους. Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. Θα έχουμε δυνατούς αγώνες, όπως πχ οι καλλιτέχνες που μας δίνουν μια εικόνα από τους αγώνες του μέλλοντος. Κι αυτός ο κόσμος πρέπει να εκφραστεί και στις εκλογές, υπάρχουν παραδείγματα από σχήματα σε συλλόγους, σωματεία και στο φοιτητικό κίνημα. Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό αυτής της πρωτοβουλίας, πράγμα που προτείνουν δυνάμεις όπως το ΜέΡΑ25. 

Στη συνέχεια η Μαρία Ερμείδου από την Λαϊκή Ενότητα – ΑΡΑΣ αναφέρθηκε στην κυριαρχία και τη στήριξη της αστικής τάξης στον Μητσοτάκη, στους αγώνες - ιδιαίτερα της νεολαίας -  που εμπνέουν και στην αδυναμία της Αριστεράς να τους δώσει πολιτική προοπτική το 2015 και το 2019. Χρειάζεται μια πλατιά συσπείρωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς με απεύθυνση για συνεργασία και στην υπόλοιπη κοινοβουλευτική αριστερά για να μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα, τόνισε. 

Εκ μέρους της Αναμέτρησης, η Μαρία Τσοκατζή τόνισε ότι πρέπει να συζητήσουμε με βάση τα στοιχεία που μας ενώνουν, που είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Απέναντι σε μίνιμουμ κυβερνητικά προγράμματα που προτείνουν άλλες δυνάμεις, να προτείνουμε ένα πρόγραμμα αγώνα και ρήξης, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι στην Αριστερά έχουμε μάθει να μέχρι τώρα στις ήττες – καιρός να μάθουμε να νικάμε.

Ακολούθησε πλούσια και αιχμηρή συζήτηση με τοποθετήσεις οργανώσεων που παρακολουθούν την πρωτοβουλία (ΑΡΙΣ, ΝΑΡ, Ξεκίνημα, ΔΕΑ), αλλά και ανένταχτων αγωνιστών που πρόβαλαν κι αυτές/οι την ανάγκη να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση ώστε να εκφραστεί ο κόσμος του αγώνα και των κινημάτων και στις εκλογές. Τοποθετήσεις υπέρ ή κατά της συνεργασίας με το ΜέΡΑ25, άλλες που πρότειναν μια σειρά από ζητήματα σαν βάση για το πρόγραμμά μας αλλά και άμεσες πρωτοβουλίες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο καθώς μπαίνουμε στην προεκλογική περίοδο: οι απεργίες, η κόντρα στον πόλεμο στην Ουκρανία και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (με ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνοτουρκικά), οι μάχες ενάντια στο σεξισμό, το ρατσισμό και το φασισμό (με κάλεσμα για την απεργιακή 8 Μάρτη και την Παγκόσμια Ημέρα στις 18 Μάρτη). 

Σε όλη τη συζήτηση και στα κλεισίματα, φάνηκε ότι η Πρωτοβουλία που ξεκίνησε στο Στούντιο έχει να παίξει σημαντικό ρόλο και στη συνέχεια. Σε όλες τις μάχες αλλά και στις εκλογές. «Το ενωτικό και το ανατρεπτικό μπορούν να πάνε μαζί – κανένα δεν αποκλείει το άλλο», όπως είπε κι ένας ομιλητής. Συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια δημόσια κι ανοιχτά, ώστε να εκφραστεί ο κόσμος της αντίστασης και των κινημάτων που και στη Θεσσαλονίκη αναζητά εναλλακτική ανατρεπτική μέσα από τους αγώνες του. 

Νίκος Χατζάρας


Εργατικό Κέντρο Χανίων 4/2

 

Χανιά

Ένα πολιτικό γεγονός για την Αριστερά των Χανίων αποτέλεσε η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για μια Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4/2 στο Εργατικό Κέντρο. Ομιλητές με τη σειρά που παρουσιάζονται ήταν ο Χάρης Αποστόλου από την Αναμέτρηση, ο Χρήστος Μπέλμπας από την Αριστερή Ανασύνθεση, ο Βαγγέλης Πρασόπουλος από την ΛΑΕ - Ανυπόταχτη Αριστερά και ο Γιάννης Σηφακάκης από το ΣΕΚ. Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, φοιτητές, άνεργοι και μετανάστες. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την συγκρότηση και την παρέμβαση της Πρωτοβουλίας στους αγώνες και τις εκλογές. Μεταξύ άλλων πήραν τον λόγο εκπρόσωποι από το ΝΑΡ και το ΚΚΕ (μ-λ). 

Ο Χρήστος Αποστόλου από την Αναμέτρηση δήλωσε ότι «στην προσπάθεια η οποία γίνεται δεν περισσεύει κανένας από τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, που από τα σωματεία μέχρι τους φοιτητικούς συλλόγους, μαζί παρεμβαίνουμε και μαζί θέλουμε να φέρουμε νικηφόρους αγώνες για το χώρο της εργασίας και της νεολαίας».

Ο Χρήστος Μπέλμπας από την Αριστερή Ανασύνθεση τόνισε ότι «πρέπει να δούμε την κοινή μας στάση στο κίνημα σε πράγματα οργανωμένα στη νεολαία, στο εργατικό, στα αυτοδιοικητικά. Να συγκροτήσουμε πρόγραμμα μεταβατικό με αιχμές από τα κινήματα, να βγούμε θαρρετά έξω στην κοινωνία η οποία θα έχει πολύ έντονους σεισμούς, που θα είναι μια κοινωνία τεράστιων δυνατοτήτων και τεραστίων ευκαιριών με θάρρος, τόλμη, ουσιαστικά, ριζοσπαστικά, αντικαπιταλιστικά, αγωνιστικά, μαχητικά και ενωτικά».

Ο Γιάννης Σηφακάκης από το ΣΕΚ τόνισε με τη σειρά του ότι «οι δυνατότητες της Ενωτικής Κίνησης που ξεκινήσαμε φαίνονται αυτές τις μέρες με τον ξεσηκωμό των εργατών της Τέχνης, τις απεργίες των εκπαιδευτικών, των ναυτεργατών και των νοσοκομειακών σε προεκλογική περίοδο. Υπάρχει πλατύ ρεύμα αγωνιστών που μπορούμε να συσπειρώσουμε και να συγκροτήσουμε πολιτικό στήριγμα στον κόσμο που παλεύει να τσακίσει την κυβέρνηση της ΝΔ και ψάχνει εναλλακτική πέρα από “προοδευτική διακυβέρνηση” του ΣΥΡΙΖΑ και την υπόλοιπη ρεφορμιστική αριστερά. Το δίλημμα “ανατροπή ή διαχείριση” δεν είναι ξεπερασμένο ούτε “παιδαριώδης αντικαπιταλισμός”, είναι απαραίτητο ξεκαθάρισμα για να κερδίσει τον κόσμο που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ από την πόρτα και δεν είναι διατεθειμένος να επιστρέψει από το παράθυρο. Για αυτό και είναι λάθος η πρόταση συνεργασίας της ριζοσπαστικής αριστεράς με το ΜέΡΑ25. Συνεχίζουμε ενωτικά και αντικαπιταλιστικά!». 

Ο Βαγγέλης Πρασόπουλος και η Μυρτώ Πασχαλίδη που άνοιξαν και έκλεισαν αντίστοιχα από τη ΛΑΕ  αναφέρθηκαν στις επιθέσεις της ΝΔ που κλιμακώνονται παρά την φθορά που της προκαλούν επιμέρους αγώνες (efood, Μαλαματίνα, φοιτητικό κίνημα και πανεπιστημιακή αστυνομία), στην αδυναμία της αντιπολίτευσης και της κοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και τις ευθύνες της ριζοσπαστικής αριστεράς που από ρόλο θεατή στις πολιτικές εξελίξεις δεν αντιλαμβάνεται την έκταση της ήττας. Χρειάζεται διάλογος για διαμόρφωση πολιτικού προγράμματος με στόχο την εκλογική συνεργασία όλης της αριστεράς, με αυτοτέλεια του κάθε χώρου. Τέλος έκαναν κριτική στην απόφαση της Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που προβάλει αιτήματα όχι άμεσα υλοποιήσιμα και αναδεικνύει ως κυρίαρχο αντίπαλο την ΛΑΕ και τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς. 

Παρά τις διαφορετικές αιχμές και απόψεις που εκφράστηκαν και με τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, κοινή ήταν η κατάληξη ότι η ενωτική Πρωτοβουλία χρειάζεται να συνεχίσει επιμένοντας στην κοινή δράση στις μάχες, με σ. να τοποθετούνται ότι χρειάζεται επιπλέον η παρέμβασή της στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και στις εκλογές. 

Ειρηναίος Μαράκης