Διεθνή
Οι Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Ανακοίνωση από τη Συρία

Ιντλίμπ, Συρία. Φωτό: Wall Street Journal

Μια φυσική καταστροφή προστέθηκε στις πολιτικές και οικονομικές καταστροφές. Με πολλή θλίψη θρηνούμε τους μάρτυρες της καταστροφής που έπληξε τον συριακό και τον τουρκικό λαό τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, έχοντας ως αποτέλεσμα 1586 νεκρούς στη Συρία και 3648 νεκρούς στην Τουρκία μόλις την επόμενη μέρα του σεισμού, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες, οι άστεγοι και οι πάσχοντες και χιλιάδες τα κατεστραμμένα κτίρια.

Όμως ενώ στην Τουρκία γίνονται έρευνες διάσωσης με τη βοήθεια άλλων χωρών και οργανισμών, ο Συριακός λαός δεν έχει στη διάθεσή του παρά μόνο εντελώς πρωτόγονα μέσα ως αποτέλεσμα της μεγάλης έλλειψης εξοπλισμού και προσωπικού εξειδικευμένου στη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών ενώ χιλιάδες οικογένειες έχουν μείνει άστεγες μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες. 

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι Σύριοι επιδεικνύουν σημαντική αλληλεγγύη που αποδεικνύει ότι οι λαοί της περιοχής επιδιώκουν τη συνεργασία και τη συνύπαρξη. Αυτή η κρίση δείχνει επίσης -όπως και η επιδημία του κορονοϊού- τη σοβαρή ανάγκη να καταστραφεί το αστικό κράτος, το οποίο είναι αποτελεσματικό στην καταστολή και την καταπίεση αλλά αδύναμο στην προστασία και την αντιμετώπιση των υγειονομικών, φυσικών και πολιτικών καταστροφών. 

Ως εκ τούτου, το Επαναστατικό Αριστερό Κίνημα στη Συρία, επιβεβαιώνει την ανάγκη βοήθειας από τα Ενωμένα Έθνη, τον ΠΟΥ, τον Ερυθρό Σταυρό και όλες τις οργανώσεις αρωγής για την επιτάχυνση των επιχειρήσεων διάσωσης όσων έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, για την παροχή ασφαλών κατοικιών σε χιλιάδες άστεγους και για τη βοήθεια του δοκιμαζόμενου λαού μας σε όλες τις περιοχές. Αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο συριακό και τουρκικό λαό, ασφάλεια για τους άστεγους, γρήγορη ανάρρωση για τους τραυματίες. 

Επαναστατικό Αριστερό Κίνημα στη Συρία,
7 Φεβρουαρίου 2023