Απεργία ΤΑΞΙ

Σε όλη την Ελλάδα μέλη του κλάδου, οργανώνουν συγκεντρώσεις και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, αψηφώντας την εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις κατά τόπους εισαγγελίες, να σχηματίζονται δικογραφίες και να παραπέμπονται στο αυτόφωρο όσοι παρεμποδίζουν την κυκλοφορία, καθώς και την παρέμβαση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Ρακιντζή, ο οποίος προτρέπει το δημόσιο θα καταθέσει αγωγές για διαφυγόντα κέρδη από τις καταλήψεις στα διόδια.

Οι ταξιτζήδες συγκεντρώνονται κάθε μέρα στα διόδια των Αφιδνών, της Ελευσίνας και των Μαλγάρων, σηκώνοντας τις μπάρες και αφήνοντας τα διερχόμενα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα, χωρίς να πληρώνουν. Στην Πάτρα συγκεντρώθηκαν, στα διόδια του Ρίου και της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, όπου σήκωσαν τις μπάρες, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Στην Κέρκυρα, οι απεργοί κατέλαβαν τα εκδοτήρια των εισιτηρίων στο φρούριο του νησιού, ενώ στην Κρήτη κατέλαβαν τις εφορίες σε Ηράκλειο και Χανιά.

Παρέμβαση υπέρ της απελευθέρωσης έκανε και η Κομισιόν. «Το άνοιγμα του επαγγέλματος βρίσκεται στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, για το οποίο έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση», ξεκαθάρισε η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια. Η Ισπανίδα αξιωματούχος τόνισε ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Είναι αλήθεια ότι η «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων είναι κομμάτι της πολιτικής του Μνημονίου που επέβαλαν οι τραπεζίτες και το ΔΝΤ. Και μόνο αυτός είναι ένας λόγος για όλη την εργατική τάξη που παλεύει για την ανατροπή αυτών των ληστρικών μέτρων, να ταχθούν στο πλευρό των ταξιτζήδων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το δεύτερο είναι ότι κανένας εργαζόμενος δεν έχει να κερδίσει τίποτε από την επίθεση ούτε σε αυτόν ούτε σε κανένα άλλο κλάδο που «απελευθερώνεται». Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρήσεις που θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να μονοπωλήσουν τα ταξί, μετατρέποντας χιλιάδες οδηγούς ταξί σε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και χαμηλούς μισθούς, την ίδια στιγμή που θα έχουν το ελεύθερο να αυξήσουν τα κόμιστρα. Άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (24/7) περιγράφει αναλυτικά το καθεστώς που ισχύει στις διάφορες χώρες της ΕΕ σχετικά με τα ταξί. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «στη Σουηδία η πλήρης απελευθέρωση του κλάδου οδήγησε σε άμεση αύξηση του κομίστρου».