Η Αριστερά
Δυνατή ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική Αριστερά

15/2, Πανεκπαιδευτική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Την Παρασκευή 17 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια του Ανοιχτού Καλέσματος που έχει απευθύνει η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνάντηση με σ. που εκπροσωπούν τις οργανώσεις Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, οι οποίες μαζί με το ΣΕΚ συμμετέχουν στην Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Στη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκε ένας πλούσιος και συντροφικός διάλογος και κατατέθηκαν προβληματισμοί για τη συνεργασία των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, ανατρεπτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η συνάντηση και η συζήτηση που ξεκίνησε και πρέπει να συνεχιστεί, έγινε σε μια σημαδιακή στιγμή. Οι αγώνες των εργατριών/των της Τέχνης και των σπουδαστών, η μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών της 15/2 με τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, υπογραμμίζουν την ανάγκη του κόσμου του αγώνα για πολιτικό στήριγμα στις μάχες που δίνει. Στήριγμα που μπορούν να οικοδομήσουν με την παρέμβαση και τη συνεργασία τους στις μάχες και στις εκλογές, οι δυνάμεις της ανατρεπτικής αριστεράς, πέρα από τα όρια που βάζει η συναινετική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική λογική δυνάμεων της ρεφορμιστικής Αριστεράς. 

Στη διάρκεια της συζήτησης της περασμένης Παρασκευής η αντιπροσωπεία του ΣΕΚ, μαζί με σ. ανένταχτους/ες που συμμετείχαν, επιχειρηματολογήσαμε ότι μετά και τη δημόσια ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, με την οποία δηλώνει ότι διαφωνεί με την συνεργασία της ΛΑΕ με το ΜέΡΑ25 και συνεχίζει τη λειτουργία της, υπάρχουν οι όροι μιας πολιτικής - προγραμματικής συμφωνίας η οποία μπορεί να αποτυπωθεί σε μια εκλογική συνεργασία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την Ενωτική Κίνηση σε ισότιμη βάση και με ανοιχτές διαδικασίες.

Αυτή η συνεργασία πρέπει και μπορεί να προχωρήσει, όχι μόνο στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές αλλά και στη συνέχεια. Θα  ανατροφοδοτήσει τη δυναμική που εκδηλώνεται ήδη στους αγώνες. Για να συγκροτήσουμε δυνατή εργατική αντιπολίτευση ενάντια σε όποια κυβέρνηση προκύψει, αλλά και για να κάνουμε βήματα μπροστά στην κατεύθυνση ανασυγκρότησης της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει καμία και κανένας!


ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Ανάγκη η συνεργασία

«Προχωράμε με την Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που κυκλοφόρησε την περασμένη βδομάδα και την οποία στηρίζουν αγωνιστές και αγωνίστριες και οι οργανώσεις Αναμέτρηση, Αριστερή Ανασύνθεση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και το ΣΕΚ. 

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «δυο κόσμοι συγκρούονται σε αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο», η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη και από την άλλη οι αγώνες που φουντώνουν. Σε αυτή την συγκυρία γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη και αναγκαία η ενωτική παρέμβαση όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στις μάχες του κινήματος και στις εκλογές. Απ’ αυτή την άποψη, όπως τονίζεται:

«Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς έχουν παίξει σημαντικό και, ορισμένες φορές, πρωταγωνιστικό ρόλο στο ξέσπασμα της λαϊκής αντίστασης. Είναι οι δυνάμεις που επιδιώκουν να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου και μπορούν, κάτω από προϋποθέσεις, να γίνουν το πολιτικό στήριγμα όλου του κόσμου του αγώνα. Χωρίς να υποτιμούν τις μεγάλες δυσκολίες και τα εμπόδια, αλλά με αισιόδοξη και μαχητική στάση.   

 Η συνεργασία αυτών των δυνάμεων είναι μονόδρομος! Πατάει στις δυνατότητες και την εμπειρία της συνεργασίας σε συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, δημοτικά σχήματα στις γειτονιές, και μια σειρά από κινηματικές πρωτοβουλίες και εγχειρήματα. Μια πολιτική συνεργασία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και σε όλες τις εκλογές του επόμενου διαστήματος θα δώσει επιπλέον ώθηση στη συνεργασία στο μαζικό κίνημα, στα συνδικάτα και τους συλλόγους». 

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:

«Επιμένουμε στο ενωτικό κάλεσμα, χωρίς αποκλεισμούς, προς όλες τις δυνάμεις και τους/τις αγωνιστές/στριες της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για τις μάχες και τις εκλογές. Ισότιμα, συντροφικά και δημόσια, με διαδικασίες που διευκολύνουν τη συσπείρωση του κόσμου του αγώνα.  

 Για να οργανώσουμε και να στηρίξουμε τις μάχες πριν και μετά τις εκλογές, ενάντια στις επιθέσεις που προετοιμάζει η άρχουσα τάξη, για μια Αριστερά που θα ανοίγει δρόμους για την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. 

Συνεχίζουμε μέχρι να εκπληρωθεί η ανάγκη που οδήγησε στη συγκρότηση της πρωτοβουλίας μας, η ανάγκη συνεργασίας και συμπόρευσης της ριζοσπαστικής και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Είμαστε αποφασισμένοι/ες να παρέμβουμε με κάθε δυνατό τρόπο για την προώθηση αυτού του σκοπού».


Στήριξη για την «Κινηματική Άνοιξη μέσα στο Χειμώνα» 

Συμβολή στην προσπάθεια για την ενωτική παρέμβαση της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς είναι το κείμενο των Δέσποινα Κουτσούμπα και Τόνιας Κατερίνη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στο ThePressProject. Το κείμενο έχει τίτλο «Μια κινηματική άνοιξη μέσα στο χειμώνα αναζητά την αριστερά που θα την εκφράσει». Καταλήγει ως εξής:

«Στη σημερινή κατακερματισμένη του μορφή, ο χώρος της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς δεν μπορεί να παρέμβει με ενιαίο και ορατό τρόπο στα κινήματα, συμβάλλοντας σε μια μετωπική, κινηματική και πολιτική συγκρότηση των αγώνων και ιδιαίτερα των πιο μαχητικών τάσεών τους, ούτε να επανασυσπειρώσει αγωνιστές και αγωνίστριες και να αποκαταστήσει δεσμούς με κομμάτια της τάξης. Αντιθέτως, παρά τις προσπάθειες οργανώσεων και μετώπων, είναι απολύτως ορατό το ενδεχόμενο ‘λεηλασίας’ της από άλλα πολιτικά σχέδια, όπως αυτά του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25.

Η ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική αριστερά μπορεί και οφείλει να είναι εκείνη η δύναμη που τολμηρά θα μετασχηματίσει τον εαυτό της μέσα στα κινήματα που ξεπηδούν, θα διδαχτεί από αυτά και θα διδάξει. Ξεπερνώντας τον κατακερματισμό, κατεξοχήν απότοκο της ήττας, μέσα από μια ενωτική μετωπική κίνηση που θα μπορεί να ξανακάνει την ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική αριστερά ορατή όχι μόνο στο κίνημα αλλά συνολικά στην κοινωνία.

Η σύμπραξη της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι αναγκαία και θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη εφικτή, με βάση τα προγράμματα των οργανώσεων που τη συναποτελούν, την κοινή δράση που έχει προηγηθεί σε μέτωπα και κοινωνικούς χώρους και την ανάγκη της συγκυρίας. Τα καλύτερα παραδείγματα των μετώπων αποδεικνύουν, άλλωστε, ότι ο μετασχηματισμός επέρχεται από την ιδεολογική και την πολιτική διαπάλη και αλληλεπίδραση μέσα στα ίδια τα μέτωπα, παράγοντας νέες συνθέσεις και δυναμικές που ξεπερνούν κατά πολύ το άθροισμα των αρχικών συνιστωσών».