Με δυο συγκλονιστικές καταθέσεις φίλων του Παύλου Φύσσα συνεχίστηκε το εφετείο της Χρυσής Αυγής στις 15, 17 και 20 Φλεβάρη. Στις 15/2 (27η συνεδρίαση) κατέθεσε ο Μιχάλης Ξυπόλητος, ο οποίος έκανε λόγο για το απειλητικό κλίμα που αντιμετώπισε η παρέα των θυμάτων από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην καφετέρια Κοράλλι. Τόνισε ότι ο ίδιος κατάλαβε ότι είχαν απέναντί τους τρεις χρυσαυγίτες λόγω της ενδυμασίας των τελευταίων, και ότι τους κοιτούσαν απειλητικά ως το τέλος του αγώνα.
Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι έξω τους περίμενε κλίμα φόβου και τρόμου, όπως ακριβώς έχουν καταθέσει και οι υπόλοιποι μάρτυρες. Τα επόμενα λεπτά, κι ενώ η παρέα δεν μπορεί να προσεγγίσει τα αυτοκίνητα γιατί τα μπλοκάρουν οι συγκεντρωμένοι χρυσαυγίτες, συμπληρώνεται το τάγμα εφόδου. Ο μάρτυρας περιγράφει: «Την ώρα που πάμε να περάσουμε απέναντι [σ.σ: απομακρυνόμενοι από το Κοράλλι και τα αυτοκίνητα] ήρθε ένα αυτοκίνητο και από πίσω ένα κονβόι 7 μηχανών περίπου, δικάβαλων. Πολλά άτομα με το ίδιο ντύσιμο: παραλλαγές, άρβυλα, μαυροφορεμένοι, κράνη που άλλοι τα φορούσαν κι άλλοι τα κρατούσαν». Ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ο Ρουπακιάς και ρώτησε τον Παύλο Φύσσα οδηγίες για τον προορισμό του.
Οι συγκεντρωμένοι χρυσαυγίτες «ξαφνικά άρχισαν να μας βρίζουν και να φωνάζουν ότι θα μας κανονίσουν, “ελάτε εδώ ρε κότες”...» Πρόκειται για την αρχή της απρόκλητης επίθεσης την οποία ξεκινάει συντονισμένα ολόκληρο το τάγμα από την οδό Κεφαλληνίας, κυνηγώντας την παρέα του Παύλου στην τότε Π. Τσαλδάρη. Ο μάρτυρας περιγράφει: «Εμένα, τον Παύλο και τον Μελαχροινόπουλο μάς προλάβανε. Με ρίξανε κάτω, με κλώτσησαν με τα άρβυλα, με χτύπησαν με τα κράνη. Με χτύπησαν σε μια τζαμαρία. Βλέπω να χτυπάνε τον Παύλο τρία άτομα. Κάποιος έριξε μια κλωτσιά στην πλάτη του Μελαχροινόπουλου και έπεσε κάτω κι αυτός. Τον χτυπούσαν. Απέναντι ήταν μαζεμένοι αυτοί που [αρχικά] ήταν στα μηχανάκια».
Όταν έφτασε με το αυτοκίνητο ο Ρουπακιάς μπαίνοντας ανάποδα στον δρόμο «μπήκε σε μια εσοχή που είχε ο δρόμος, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και κατευθείαν πηγαίνει στον Παύλο. Έκανε 2-3 βήματα και τον μαχαίρωσε... Εκείνη τη στιγμή τα άτομα που χτυπούσαν τον Παύλο ανοίξανε, σταματήσαν να τον χτυπάνε, κάνανε έναν κλοιό και στη μέση ήταν ο Παύλος και ο Ρουπακιάς». Ο μάρτυρας επιβεβαιώνει επίσης σε αυτό το σημείο τις αυτόπτες μάρτυρες Ζώρζου και Καραγιαννίδου ότι οι επιθέσεις στον Παύλο γίνονταν σε κύματα. Μόλις έγινε το μαχαίρωμα, το τάγμα εφόδου έφυγε προς την ίδια κατεύθυνση όλο μαζί.
«Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο διάζωμα, ήταν παρόντες σε όλο το περιστατικό και δεν έκαναν τίποτα», τόνισε. Ο μάρτυρας επίσης περιέγραψε ότι ο Παύλος έχασε γρήγορα τις αισθήσεις του, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα λένε οι αστυνομικοί και η υπεράσπιση Ρουπακιά. Τέλος, ο μάρτυρας είχε καταθέσει πρωτόδικα την παρουσία του Χατζησταμάτη στο σημείο της δολοφονίας (κάτι που η υπεράσπιση αρνείται – για να μην έχουν βάρος τα όσα έχει καταθέσει για το επαγγελματικό μαχαίρωμα). Καθώς ρωτήθηκε γι’ αυτό και στην τωρινή δίκη, τόνισε ότι εφόσον το έχει καταθέσει ισχύει.
Οργανωμένο σχέδιο
Ρωτηθείς για το γιατί πιστεύει ότι ήρθε ο Ρουπακιάς να κάνει το μαχαίρωμα αντί να το κάνει κάποιος άλλος του τάγματος, απάντησε: «Μάλλον ήταν αυτό το σχέδιο. Φαίνεται ότι ήταν τόσο οργανωμένο που καθένας γνώριζε τι να κάνει». Επιπλέον, σύνδεσε χωρίς αμφιβολία τα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα έξω από το Κοράλλι με αυτά που έκαναν την επίθεση και με αυτά που ακολουθούσαν το αμάξι του Ρουπακιά με τις δικάβαλες μηχανές. Και για τη στιγμή της δολοφονίας σύνδεσε αυτούς που χτυπούσαν με τους απέναντι που οχλαγωγούσαν: «Ήταν σαν να ήθελαν να μας τρομάξουν και να δώσουν δύναμη και θάρρος σε αυτούς που μας βαρούσαν». Τέλος, ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο για τις ψυχολογικές επιπτώσεις που είχε πάνω του η επίθεση και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα: «Φοβόμουν για μήνες».
Στις 20/2 (29η συνεδρίαση), κατέθεσε ο Νίκος Χατζηευστρατίου, γνωστός ως ράπερ και με το όνομα «Θανάσιμος». Τόνισε ότι μπαίνοντας στο Κοράλλι είδε τρεις άντρες που «έκαναν μπαμ ότι ήταν χρυσαυγίτες». Τον έναν από αυτούς τον είδε έξω καθώς κι ο ίδιος βγήκε για λίγο, περιγράφοντάς τον να κάνει νευρικές κινήσεις με το κινητό του και να επικοινωνεί με πολλά διαφορετικά άτομα. Για το τι περίμενε την παρέα όταν βγήκαν έξω, συμπλήρωσε κι αυτός την εικόνα λέγοντας ότι οι χρυσαυγίτες ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από ένα αυτοκίνητο, έχοντας ανοιχτό το πορτ μπαγκάζ και ετοιμάζοντας να βγάλουν κάτι από μέσα, ενώ φορούσαν κοκάλινα γάντια μηχανής, που κατά τη γνώμη του μπορούν να χρησιμοποιηθούν «σαν όπλο».
Για το αυτοκίνητο του Ρουπακιά που έκανε ερώτηση στον Παύλο Φύσσα, ο μάρτυρας είπε ότι είχε τρία άτομα μέσα, μια γυναίκα και έναν ακόμη άντρα. Η περιγραφή του μάρτυρα για τη στιγμή έναρξης της επίθεσης είναι συγκλονιστική: «Τα μηχανάκια έχουν μπει στο στενό, σταματάνε, γυρνάνε προς εμάς. Γίνεται κατανοητό ότι έχουν έρθει για εμάς. Τότε κατάλαβα τι εννοούσε το άτομο από το Κοράλλι [σ.σ: που έκανε επικοινωνίες με το κινητό] όταν είπε “ελάτε”».
«Άρχισαν να βγαίνουν σαν μια μάζα από το στενό. Βγήκαν από την Κεφαλληνίας και απλώθηκαν στην Τσαλδάρη. Φώναζαν υβριστικά σχόλια όπως “πού είστε ρε κότες”, “είστε νεκροί”, “έλα εδώ μωρή πουτάνα που τρέχεις”», περιέγραψε ο μάρτυρας, εκτιμώντας μάλιστα ότι αυτή η τελευταία φράση που ειπώθηκε στον ενικό είχε αποδέκτη τον Παύλο Φύσσα. Η περιγραφή του φυσικά δένει απόλυτα με τα όσα έχουν πει τα άλλα θύματα αλλά και ο μάρτυρας Δ. Χατζησταμάτης.
Ο μάρτυρας συνεχίζει την περιγραφή για την επίθεση με εικόνες όπως «ένταση και στρες... παράνοια... θόρυβος και βαβούρα. Μας κυνηγούσαν μηχανάκια». Ο ίδιος ήταν στο κομμάτι της παρέας που κρύφτηκε στα γύρω στενά: «Καλέσαμε την αστυνομία κι όταν έφτασε συνέλαβαν εμάς. Μας πήγαν στο ΑΤ και εκεί γδύσιμο, ψάξιμο. Μετά μας βάλανε σε ένα κρατητήριο μαζί με τον Ρουπακιά. Ήταν ανέμελος σαν να μην έχει γίνει τίποτα. Δεν θυμάμαι πώς μάθαμε για τον θάνατο του Παύλου. Όταν το μάθαμε ο Ρουπακιάς ζήτησε να μεταφερθεί αλλού. Εγώ έπαθα νευρική κρίση και μεταφέρθηκα στο Κρατικό. Μου έγινε μια ένεση και μετά πήγα στη ΓΑΔΑ για να καταθέσω».
Ο μάρτυρας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην υπεράσπιση η οποία, με την ανοχή του δικαστηρίου, προσπάθησε να στρέψει την προσοχή οπουδήποτε αλλού πέρα από τα όσα φοβερά κατέθεσε – από τη μουσική μέχρι εντελώς άσχετα περιστατικά, όπως η δολοφονία του Άλκη ή τσαμπουκάδες σε συναυλίες. Στις υπερασπιστικές γραμμές που ξεδιπλώθηκαν ήταν ότι η παρέα του Παύλου μαζεύτηκε για καυγά, κάτι στο οποίο ο μάρτυρας απάντησε: «Αν θέλαμε να τσακωθούμε θα το κάναμε από την αρχή, που ήμασταν περισσότεροι» και «Δεν δώσαμε κανένα δικαίωμα εκείνο το βράδυ. Όλο αυτό ήταν να γίνει».
Για το αν ο «πραγματικός» φταίχτης ήταν ο Χατζησταμάτης που καθυστέρησε την παρέα με την προσπάθεια διαμεσολάβησής του, ο μάρτυρας είπε: «Μπορεί να είχε συμβεί ούτως ή άλλως το ίδιο. Ξεκινάνε κάποιοι να βρουν κάποιους άλλους για να τους κάνουν κακό. Δε θα μας έψαχναν;» Για τη σχέση της ομάδας των χρυσαυγιτών με τον Ρουπακιά ο μάρτυρας, όπως και τα υπόλοιπα θύματα, κάνει τη σύνδεση ξεκάθαρα: «Ο Ρουπακιάς έκανε την πράξη, όλοι οι υπόλοιποι μετέδωσαν τον φόβο». Επίσης, κατά τη γνώμη του, τα μέλη της ΧΑ που είχαν δει στο Κοράλλι ήταν ανάμεσα στους επιτιθέμενους στην Τσαλδάρη. Για τον προσχεδιασμό και την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση τόνισε: «Πήραν εντολή να μαζευτούν, να κάνουν πέσιμο, να κάνουν ζημιά σε μας».
Όπως και ο προηγούμενος μάρτυρας έτσι και ο Χατζηευστρατίου μίλησε για τις μακροχρόνιες ψυχολογικές συνέπειες που είχε η επίθεση πάνω του. Τέλος, ο μάρτυρας μίλησε για τον Παύλο, με τον οποίο ήταν πολλά χρόνια φίλος: «Ήταν γνωστός για το βήμα που έδωσε στα νέα παιδιά», καθώς και για την προσπάθειά του να παρέχει τα μέσα ώστε να απλωθεί η αγάπη για τη μουσική, η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα. Κι αυτό δείχνει γιατί, πράγματι, η ΧΑ είχε λόγο να τον στοχοποιήσει – για να στείλει ένα μήνυμα σε όλη την αντιφασιστική νεολαία που ήθελε συλλογική δράση.
Πριν τον Ξυπόλητο είχε καταθέσει και ο αστυνομικός Δ. Βίντσης, ένας από τους πιο απαθείς μάρτυρες, ακόμη και με δεδομένα αστυνομίας. Παρά την επίμονη αμνησία του, ο μάρτυρας κατόρθωσε να εισφέρει στο δικαστήριο ότι οι περίοικοι είπαν στους αστυνομικούς να συλλάβουν άτομα της Χρυσής Αυγής, πράγμα που δείχνει ότι ήταν σαφές και στη γειτονιά ότι την επίθεση έκανε η ΧΑ. Η δίκη συνεχίζεται στις 3 Μάρτη.
Επόμενες δικάσιμοι
3/3, 10/3, 15/3, 17/3, 22/3, 24/3, 29/3, 31/3.