Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Μετανάστες από την Αλβανία: STOP στους αποκλεισμούς

Μαζική διαδήλωση πραγματοποίησαν την Κυριακή 19/2 στο κέντρο της Αθήνας, μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς από την Αλβανία και αλληλέγγυοι μετά από κάλεσμα που απηύθυνε το Σωματείο Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα, η Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστών και Αλληλέγγυων, η ΚΕΕΡΦΑ κ.α. αναδεικνύοντας το πλήθος των προβλημάτων που εξακολουθεί να δημιουργεί η ρατσιστική πολιτική αυτής της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. 

Όπως αναφέρει στο κάλεσμά του το Σωματείο Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα:  «Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση και από τα αρμόδια γραφεία μετανάστευσης: Την επίσπευση της εξέτασης των από μηνών μπλοκαρισμένων φακέλων στα αντίστοιχα γραφεία για χορήγηση άδειας παραμονής… Την απλοποίηση των διαδικασιών για απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας καθώς και την άρση του όρου του ετήσιου οικονομικού εισοδήματος. Την απόκτηση της υπηκοότητας για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς άνευ όρων και την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης. Την αναγνώριση των ετών εργασίας για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας οι οποίοι αιτούνται τις συντάξεις τους... Την επίλυση του προβλήματος των γυναικών από την Αλβανία που εργάζονται χωρίς ασφάλεια στα σπίτια των ελληνικών οικογενειών. Την ανανέωση της υγειονομικής ασφάλισης χωρίς την εξάρτηση από την άδεια παραμονής αλλά μόνο από τον αριθμό εργασίας. Ως η μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών στην Ελλάδα αιτούμεθα να διεξάγεται επίσημα στα δημόσια ελληνικά σχολεία μια ώρα μαθήματος αλβανικής γλώσσας».  

Στο χαιρετισμό του ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου, τόνισε ότι η ΚΕΕΡΦΑ στηρίζει τον αγώνα των μεταναστών από την Αλβανία για να σπάσουν οι ρατσιστικοί αποκλεισμοί και τα εμπόδια για την απόκτηση της ιθαγένειας, για την κατοχύρωση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, για την ένταξη στην εκπαίδευση της διδασκαλίας Αλβανικής γλώσσας, καλώντας σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 18 Μάρτη, Διεθνούς μέρας δράσης κατά του ρατσισμού, στην Ομόνοια.