Περιβάλλον
Το Ρέμα και το πράσινο της Ραφήνας ανήκουν στους πολίτες και όχι στους εργολάβους

Ραφήνα 19/2. Φωτό: Attica Voice

Την Κυριακή 19/2 πραγματοποιήθηκε μαζική μουσική εκδήλωση στην εκβολή του ρέματος Ραφήνας από κατοίκους της Ραφήνας σε συνεργασία με την Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος. Στηρίχθηκε από μαθητές του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ και της ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής. 

Η εκδήλωση έγινε για την υποστήριξη του αγώνα:

Για τη διάσωση του ρέματος Ραφήνας από την άμεση έναρξη του  υποτιθέμενου «αντιπλημμυρικού έργου» που θα το μετατρέψει από ένα ζωντανό οικοσύστημα σε ένα νέο Κηφισό. Ενός έργου που θα αυξήσει τα νερά που φθάνουν στη Ραφήνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας καταστροφικής πλημμύρας και επιπλέον θα αποψιλώσει πάνω από 2500 δέντρα για να τα αντικαταστήσει με τσιμέντα και πέτρες, στερώντας έτσι το βιότοπο δεκάδων προστατευόμενων και απειλούμενων ειδών. Πρόκειται για τον 8ο από τους 12 υγρότοπους της Αν.Αττικής που καταστρέφονται σήμερα.

Για τη διάσωση δημοτικής ζώνης πρασίνου 12 στρεμμάτων στο κέντρο της Ραφήνας από την μετατροπή της σε εργοτάξιο του έργου για τουλάχιστον 7 χρόνια. Η δημοτική έκταση παραχωρήθηκε από το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ, την ανάδοχο εταιρία του έργου τσιμεντοποίησης του ρέματος Ραφήνας. Η απόφαση ξεδίπλωσε θύελλα αντιδράσεων . Σύσσωμη η αντιπολίτευση, σύλλογοι γονέων, τοπικοί σύλλογοι και δεκάδες πολίτες προσέφυγαν ομαδικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 

Εργοτάξιο

Το εργοτάξιο πρόκειται να κατασκευαστεί ανάμεσα σε 6 σχολεία, δίπλα σε ένα οικισμό (Αύρα) και δύο κεντρικούς οδικούς άξονες  και μέσα στη ζώνη οριοθέτησης του ρέματος όπου απαγορεύεται τέτοια χρήση!  

Το Μεγάλο ρέμα Ραφήνας είναι το μεγαλύτερο ρέμα της Ανατ.Αττικής και το δεύτερο μεγαλύτερο της Αττικής. Η διευθέτηση του είναι συνδεδεμένη με τα σχέδια «αξιοποίησης» των αδόμητων εκτάσεων της Ανατ.Αττικής και ιδιαίτερα της πεδιάδας των Σπάτων με εμπορικές δραστηριότητες και με τη διευκόλυνση των μεγάλων έργων που βρίσκονται προ των πυλών εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας  (επέκταση προαστιακού και Αττικής Οδού, Κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στο Πλατύ χωράφι, επέκταση λιμανιού Ραφήνας κλπ).

Η μαζική παρουσία στην εκδήλωση της Κυριακής, διατράνωσε την επιθυμία των πολιτών να παραμείνει το ρέμα φυσικό και να μη μετατραπεί η Ραφήνα σε εργοτάξιο για την επόμενη 10ετία. 

Τα ρέματα και οι ζώνες πρασίνου ανήκουν στους πολίτες και όχι στους εργολάβους.

Το περιβάλλον, η υγεία και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων αξίζουν περισσότερο από τα κέρδη των εργολάβων!

Εμμανουέλα Τερζοπούλου,
Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας