Γράμματα και σχόλια
Επιτάξτε τα ιδιωτικά Γηροκομεία-κολαστήρια

Από παλαιότερη κινητοποίηση κατοίκων ενάντια στο κλείσιμο δημοτικού γηροκομείου στην Ιεράπετρα.

Κολαστήριο για δεκάδες ηλικιωμένους ήταν το Γηροκομείο Ζαΐμη στον Κορυδαλλό. Κατά την διάρκεια του ελέγχου που διενεργήθηκε από την Περιφέρεια μετά από έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη χρειάστηκε να σπάσουν λουκέτα ενώ πολλοί γέροντες και γερόντισσες βρέθηκαν να ζουν σε άθλιες συνθήκες παραμελημένοι, υποσιτισμένοι και αφυδατωμένοι. Τρείς “φιλοξενούμενοι” νοσηλεύονται με ψώρα στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία που έγινε από συγγενή τρόφιμου της μονάδας. Μάλιστα στο παρελθόν είχαν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες και είχαν επιβληθεί πρόστιμα χωρίς να εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του γηροκομείου.

Μέσα στην πανδημία οι τρόφιμοι και οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων πλήρωσαν ένα βαρύ τίμημα με δεκάδες κρούσματα και νεκρούς αποτέλεσμα των ελλιπών μέτρων ατομικής προστασίας και της μη διενέργειας προληπτικών τεστ για τον Covid-19. Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, Κοζάνη, Άγιος Παντελεήμoνας, Μαρούσι, Άγιος Στέφανος, Περιστέρι. Το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών, Διαγνωστικών Κέντρων και Γηροκομείων Αθήνας έχει αναδείξει το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, των χαμηλών μισθών και της εντατικοποίησης της δουλειάς στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Σε πολλές περιπτώσεις ΔΕΝ τηρείται το 5ήμερο, το 11ωρο υποχρεωτικής ανάπαυσης, κόβονται ρεπό, άδειες κλπ. Η ευθύνη βαραίνει τις διοικήσεις των ιδρυμάτων που βάζουν τα κέρδη πάνω από την υγεία και την ασφάλεια εργαζόμενων και ασθενών. 

Αποτροπιασμός

Μόλις έναν χρόνο πριν, η αποκάλυψη των 73 θανάτων τροφίμων σε διάστημα 15 μηνών στο γηροκομείο των Χανίων προκάλεσε αποτροπιασμό και οργή. Ευθύνες έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την διάλυση της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο Πλεύρης τα δίνει όλα στους κλινικάρχες. Προσπαθεί να εφαρμόσει μέχρι και μεταφορά ασθενών από τα Δημόσια Νοσοκομεία που καταρρέουν από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. 

Οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα και οι δωρεές είναι η άλλη όψη της εντεινόμενης προσπάθειας ιδιωτικοποίησης. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης , και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης. Το έργο προσωρινά ακυρώθηκε επειδή οι προσφορές που υποβλήθηκαν από τους εργολάβους αποτιμήθηκαν από το ΙΣΝ πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς. Είναι θλιβερό ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του τομεάρχη υγείας Ανδρέα Ξανθού να απαιτεί από τον Μητσοτάκη και τον Πλεύρη «πολιτική δέσμευση» ότι θα προχωρήσουν τα έργα. Στην Τουρκία που οι φτωχοί και οι εργάτες βιώνουν ένα δράμα λόγω του σεισμού τα νοσοκομεία στις πόλεις Ισκέντερουν και Αντιγιαμάν που κατέρρευσαν είναι ανάμεσα στα 18 νοσοκομεία που κατασκευάστηκαν και λειτουργούσαν μέσω ΣΔΙΤ.

Συρρίκνωση

Η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας έχει ως αποτέλεσμα να παραδίδονται οι γέροντες και οι γερόντισσες σε γηροκομεία ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα νέα παιδιά στους παπάδες και τα κάθε λογής “φιλάνθρωπα ιδρύματα” όπως στην περίπτωση με την “Κιβωτό”. 

Η ασφάλεια των ηλικιωμένων στα γηροκομεία, των ασθενών, των επισκεπτών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας. Χιλιάδες οικογένειες χρυσοπληρώνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις για την ελλιπή φιλοξενία των γερόντων και των γεροντισσών. Όσες οικογένειες δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα προσθέτουν ένα ακόμα βάρος στις πλάτες των γυναικών του νοικοκυριού. Διεκδικούμε την  επίταξη των ιδιωτικών γηροκομείων και την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους έτσι ώστε η πρόνοια των ηλικιωμένων να είναι ένα δημόσιο αγαθό καθώς και την κρατικοποίηση όλων των δομών Υγείας και την ενίσχυση του ΕΣΥ, όχι την ιδιωτικοποίησή του που προωθεί ο Μητσοτάκης. Οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Υγείας αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα και μαζί χρειάζεται να δώσουμε τη μάχη ενάντια στον νέο νόμο Πλεύρη-Γκάγκα. Η απεργία στις 22 Φλεβάρη είναι ένας σημαντικός σταθμός σε αυτήν την κατεύθυνση.

Κώστας Πολύδωρος,
Μέλος ΔΣ Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας