Καταπίεση και απελευθέρωση
Έκοψαν σκεύασμα για τα τρανς άτομα από τη συνταγογράφηση

Την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην αφαίρεση από τη λίστα των συνταγογραφήσεων της τριπτορελίνης. Σύμφωνα με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), πρόκειται για ένα «σκεύασμα απαραίτητο για την ορμονοληψία των τρανς προσώπων», χωρίς το οποίο «[τίθεται] σε κίνδυνο [η] υγεία τους». Πρόκειται για μια ουσία που χορηγείται σε ένεση και αποτελεί αναστολέα ορμονών, πράγμα που σημαίνει ότι χωρίς αυτό πρακτικά ακυρώνεται όλη η ορμονική υποκατάσταση.

Πράγματι, η αφαίρεσή του από τη συνταγογράφηση σημαίνει ότι το κόστος της ανεβαίνει στα 180 ευρώ (από 50 ευρώ που ήταν η συμμετοχή στο συνταγογραφημένο σκεύασμα), μια τεράστια δηλαδή αύξηση. Μάλιστα, σύμφωνα με διαδικτυακές καταγγελίες υπάρχει έλλειψη στη συγκεκριμένη ουσία και κάποια φαρμακεία δεν την δίνουν καν χωρίς συνταγογράφηση, ανεξάρτητα δηλαδή από το αν το ενδιαφερόμενο άτομο έχει δυνατότητα να πληρώσει.

Πιθανά να είναι κι αυτός ο λόγος της αφαίρεσής του από τη λίστα – το υπουργείο δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα το γιατί προχώρησε σε αυτή την ενέργεια.

Η απεργία στα νοσοκομεία στις 22 Φλεβάρη, με το νοσοκομείο Έλενα -που παίζει κομβικό ρόλο στη φροντίδα των τρανς ατόμων- στην πρώτη γραμμή, θα είναι μια μάχη κλειδί. Ενάντια σε ένα σύστημα που θέλει να κάνει το ΕΣΥ έρμαιο των αδιεξόδων της αγοράς.