Η αιφνιδιαστική μη προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν στον Ζελένσκι λίγες μέρες πριν την επέτειο του πρώτου χρόνου της έναρξης του πολέμου, έκανε σαφές ότι ο σχεδιασμός των ΗΠΑ είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία να κλιμακωθεί για χρόνια και μαζί του και ο νέος Ψυχρός Πόλεμος του ΝΑΤΟ με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα της Ρωσίας και της Κίνας.
«Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν δύσκολες ημέρες, εβδομάδες και χρόνια μπροστά μας» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν που υποσχέθηκε στον Ζελένσκι νέα πολεμική βοήθεια αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ αεράμυνας, καθώς και αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία.
Το ίδιο μήνυμα ήρθε μερικές μέρες νωρίτερα από την Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου όπου συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι από 40 χώρες, απούσης της Ρωσίας. H Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου που δημιουργήθηκε τον περασμένο αιώνα με στόχο υποτίθεται τη συνεννόηση για την αποτροπή ενός νέου παγκόσμιου πολέμου, από την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ και μετά αποτέλεσε το πεδίο προσεταιρισμού της Ρωσίας και των υπόλοιπων χωρών του με στόχο τη «συνεργασία». Η φετινή 59η Διάσκεψη, μη προσκεκλημένων των εκπροσώπων της ρωσικής κυβέρνησης, έγινε βήμα πολεμοκαπηλείας, για να εκφράσουν μια σειρά από πρωθυπουργοί της Ευρώπης τη στήριξή τους στο ΝΑΤΟ.
Τη Διάσκεψη άνοιξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι που κάλεσε εκ νέου σε στρατιωτική βοήθεια τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε ταχύτητα». Ακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, κάνοντας σαφή τον ψυχροπολεμικό χαρακτήρα της διάσκεψης λέγοντας «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη μπορεί να συμβεί αύριο στην Ασία» - παρόντος στη διάσκεψη του εκπρόσωπου της κινεζικής κυβέρνησης Γουανγκ Γι που κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «υστερική συμπεριφορά».
«Ως «οικοδεσπότης» ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υποσχέθηκε να επιτύχει «μόνιμα» τον στόχο του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες των στο 2% του ΑΕΠ ενώ ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Πιστόριους προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «δεν θα είναι δυνατόν να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας με μόλις 2%».
Ο Γουάνγκ Γι, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών πρόκειται να επισκεφθεί άμεσα τη Μόσχα ενώ ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσι Γκανγκ δήλωσε με αμφισημία ότι η Κίνα θα πάρει πρωτοβουλίες για μια «πολιτική διευθέτηση του πολέμου» στην Ουκρανία γιατί η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει «εκτός ελέγχου». «Ταυτόχρονα, παροτρύνουμε τις εμπλεκόμενες χώρες να σταματήσουν αμέσως να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, να σταματήσουν να ρίχνουν τις ευθύνες στην Κίνα και να σταματήσουν να διαλαλούν τη ρητορική της Ουκρανίας σήμερα, της Ταϊβάν αύριο» τόνισε ο κινέζος υπουργός εν μέσω της νέας όξυνσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη ότι η Κίνα ετοιμάζεται να ενισχύσει με όπλα τη Ρωσία και η κινέζικη κυβέρνηση απάντησε ότι καλύτερα να μείνουν μακριά από τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Ρωσία.
Μέσα σε αυτό το υστερικό κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν προχώρησε σε διαδοχικές επισκέψεις στην Τουρκία και στην Ελλάδα με βασικό στόχο να συσφίξει τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όσον αφορά στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και μπροστά στη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.
Στη συνάντησή του με τον Ερντογάν ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι ήταν κρίσιμη η «καθαρή φωνή» της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας, τόνισε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία και ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε επαφή με το Κογκρέσο για το ζήτημα. Στόχος του Μπάιντεν, ήταν να εξασφαλίσει περαιτέρω στήριξη στην Ουκρανία και να σταματήσει η Τουρκία να βάζει κωλύματα στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργος Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν εξάγει στη Ρωσία προϊόντα για την αμυντική της βιομηχανία και έλαβε μέτρα για να αποτραπούν πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων στη Μόσχα. Στο παρεμπιπόντως είπαν και δυό καλά λόγια για τα αποτελέσματα του φονικού σεισμού.
Στρατιωτική αναβάθμιση
Στη συνάντηση που είχαν ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας με τον Μπλίνκεν επιβεβαίωσαν τον κρίσιμο και αναβαθμισμένο (σε σύγκριση με τον ασταθή ρόλο της Τουρκίας) ρόλο της Ελλάδας στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ μέσα από την στρατιωτική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης σαν βασικό στρατιωτικό κόμβο για τη μεταφορά στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, παρακάμπτοντας τα Στενά, αλλά και σαν πρωτοπόρα στα εξοπλιστικά προγράμματα και στην ενεργειακή σύνδεση της ΕΕ με τις ΗΠΑ με στοχο την αποδέσμευση από το ρωσικό αέριο.
«Όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει πλήρως την Ουκρανία και με στρατιωτική βοήθεια και έχουμε στείλει, υπό κάθε δυνατή μορφή, μαζί με τους συμμάχους μας» δήλωσε ο Μητσοτάκης. «Τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύονται μαζί, με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη», επεσήμανε ο Μπλίνκεν.
Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης Μπλίνκεν και Δένδιας κήρυξαν την έναρξη του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ «ακρογωνιαίος λίθος της οποίας είναι η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον επενδύσεις, όπως αυτές που έχουν ήδη γίνει στις αεροπορικές βάσεις της Λάρισας και της Σούδας, στον ναύσταθμο της Σούδας και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης» σύμφωνα με την Καθημερινή, «με την Αθήνα να αναμένει την επίσημη αμερικανική απάντηση για τα F-35 και να εκφράζει ανοιχτά το ενδιαφέρον της για νέα μεταγωγικά C-130J».
Το αντιπολεμικό κίνημα χρειάζεται να σταθεί κάθετα ενάντια στην ολοένα και μεγαλύτερη πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στον αντιδραστικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο Δύσης-Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, απαιτώντας να κλείσουν όλες οι βάσεις, έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, να σταματήσουν τώρα οι εξοπλισμοί. Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, στην Αθήνα στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις πραγματοποιούνταν αντιπολεμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη Μπλίνκεν και την πολιτική της κυβέρνησης.