«Δεν είναι τραγωδία, είναι σφαγή. 59 νεκροί και 110 αγνοούμενοι ως τώρα. Βάρκα με 250 πρόσφυγες χτύπησε σε βράχο και βούλιαξε εν μέσω τρικυμίας. Διαλύθηκε λίγο πριν την ακτή της Καλαβρίας στην Ιταλία.
Πτώματα ξεβράζονται στις γύρω παραλίες, έχουν γεμίσει τα ιταλικά μίντια εικόνες φρίκης. 81 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, πολλοί κολυμπώντας μόνοι τους ως τις ακτές. Η βάρκα ξεκίνησε 4 μέρες πριν από την Σμύρνη με προορισμό την Ιταλία. Διέσχισαν όλο το Αιγαίο και το Ιόνιο, αλλά δεν βγήκαν σε κάποια ελληνική ακτή, για να μην τους επαναπροωθήσουν οι ένστολες συμμοριες. Γι’ αυτό πνίγηκαν.
Εδώ και 2 χρόνια, οι πρόσφυγες για να αποφύγουν τα ελληνικά πούσμπακ επιχειρούν την πολύ πιο επικίνδυνη διαδρομή απευθείας Τουρκία-Ιταλία. Αυτή τη στιγμή, το 16% των αφίξεων της Ιταλίας είναι από την Τουρκία, διαπλέοντας το Αιγαίο και το Ιόνιο (Calabrian Route).
Αυτό σημαίνει “μείωση των αφίξεων” και “αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική” για τα οποία θριαμβολογεί η ελληνική κυβέρνηση. Αυτές είναι οι πολιτικές των δολοφόνων».
Αυτές είναι οι εικόνες φρίκης (Κυριακή 26/2), όπως τις καταγράφει ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, αυτές είναι οι πολιτικές των δολοφόνων που ενώ η βάρκα με τους εκατοντάδες πρόσφυγες βολόδερνε στα νερά του Αιγαίου και της Αδριατικής, διοργάνωναν διάσκεψη -πού αλλού- στην Αθήνα για να δουν πώς θα κλιμακώσουν την σφαγή.
Η 2η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Διαχείριση των Συνόρων (που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των υπουργών μετανάστευσης των κυβερνήσεων 15 κρατών μελών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Frontex, Europol, EUAA με οικοδεσπότη την ελληνικη κυβέρνηση έγινε με στόχο τη συγκεκριμενοποίηση των νέων ρατσιστικών μέτρων που αποφασίστηκαν στην άτυπη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ πριν από δύο εβδομάδες.
Η εισήγηση του αντιπρόεδρου της «Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του -βουτηγμένου στο αίμα- Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» Μαργαρίτη Σχοινά ήταν διαφωτιστική:
«Αυτή είναι η σωστή και μοναδική προσέγγιση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «μόνο μια ευρωπαϊκή απάντηση κατέστησε δυνατή την ήττα των υβριδικών επιθέσεων εναντίον της ΕΕ τα τρία τελευταία χρόνια, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, στη Λευκορωσία και άλλες περιοχές. Τώρα είμαστε προετοιμασμένοι, τώρα ξέρουμε, και τώρα είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε κάθε παρόμοια κατάσταση, που θα προκύψει στο μέλλον». Ο Μαραγαρίτης Σχοινάς, μπορεί να κοιμάται ήσυχος αφού μια μεγάλη «υβριδική επίθεση» αποκρούστηκε με σύμμαχο τον καιρό στην Καλαβρία με τις απώλειες του «εχθρού» να μετράνε 170 γυναικόπαιδα.
Ο Σχοινάς μίλησε για δύο άξονες. Για τον «νομοθετικό δρόμο», δηλαδή το νέο «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση», που μαγειρεύει η ΕΕ εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Αυτό προβλέπει μεγαλύτερη ενίσχυση της Ευρώπης Φρούριο και καλύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες προκειμένου εκείνες να μπλοκάρουν τους πρόσφυγες από τους πολέμους, τους σεισμούς, την πείνα και τις δικτατορίες και ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» να μην λερώνεται με αίμα.
Στρατόπεδα συγκέντρωσης
Τέτοια συμφωνία με τρίτη χώρα ήταν αυτή που υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία το 2016 (επίσης η πρόσφατη διακρατική συμφωνία της Ιταλίας με τη Λιβύη τον περσινό Οκτώβρη) και οδήγησε στην δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων στην Τουρκία καθώς και μια ασφυκτική πολιτική που δεν επιτρέπει στους πρόσφυγες να προχωρήσουν στην Ευρώπη - με αντίτιμο για τον Ερντογάν μερικά δις ευρώ. Σε αντίθεση με την γκεμπελίστηκη προπαγάνδα που βαφτίζει τους πρόσφυγες «υβριδικό πόλεμο» η Τουρκία κρατάει 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία – πολλούς από τους οποίους, όπως κατήγγειλε το Human Rights Watch τον περσινό Οκτώβρη επιστρέφει με τη σειρά της στην Βόρεια Συρία. Όλα αυτά στην περιοχή που πλήγηκε μόλις και από τον σεισμό...
Το μόνο στο οποίο δεν έχουν καταλήξει οι ηγέτες της ΕΕ, καθυστερώντας το σύμφωνο, είναι πώς θα μοιραστούν τα βάρη (δηλαδή τους πρόσφυγες που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα) και τα ωφέλη (δηλαδή τις επιχορηγήσεις για την ενίσχυση των δραχτών, των συνόρων, των στρατοπέδων κλπ) του νέου συμφώνου. Αναφερόμενος στον δεύτερο «επιχειρησιακό άξονα» ο Σχοινάς, μίλησε για «ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων», «διασφάλιση της αλληλεγγύης» (η λέξη «αλληλεγγύη» δεν αναφέρεται σε ανθρώπους αλλά στα κράτη της ΕΕ), για «επιτάχυνση των συνοριακών διαδικασιών και επιστροφής» και για «ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης».
«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε την παρουσία της Frontex στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μέσω συμφωνιών» είπε προτείνοντας την «ανάπτυξη πιλοτικών προγραμμάτων που παρουσιάζουν καλές πρακτικές σχετικά με τις συνοριακές διαδικασίες». Στην πράξη, σαν πιλοτικό πρόγραμμα, λειτουργεί σήμερα για την ΕΕ, η άγρια πολιτική των παράνομων επαναπροωθήσεων που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση εδώ και λίγα χρόνια κάνοντας ακόμη και τον εκπρόσωπο δικαιωμάτων της Frontex να την καταγγείλει. Ο Σχοινάς υπογράμμισε με νόημα, ότι στην Frontex, θα πρέπει «να υπάρξει μια αλλαγή κουλτούρας στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι επιστροφές» ώστε οι «προσπάθειες της ΕΕ και οι εθνικές προσπάθειες να αλληλοσυμπληρώνονται».
Στην κοινή τους δήλωση, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη κατέληξαν ως εξής: «Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε προστασία σε όσους έχουν ανάγκη. Από αυτήν την άποψη, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό που διαφεύγει από τον βίαιο επιθετικό πόλεμο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας». Προφανώς τα εκατομμύρια θύματα του σεισμού, οι Σύριοι, Κούρδοι και Αφγανοί πρόσφυγες που ζουν εδώ και δεκαετίες στις εμπόλεμες ζώνες, δεν έχουν ανάγκη...
Ρατσιστικό ντελίριο
Μόλις τέσσερις μέρες πριν την Διάσκεψη, το υπουργείο Μετανάστευσης του Μηταράκη αποφάσισει την χρηματοδότηση ύψους 105,5 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την απόκτηση 50 νέων σκαφών για το Λιμενικό και την Ακτοφυλακή μέσω των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η οποία θα συμβάλει στον έλεγχο και την παρακολούθηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών».
Μέσα σε αυτό το ρατσιστικό ντελίριο και με την υποστήριξη πρωτοσέλιδων σαν της Καθημερινής («Προσφυγικό κύμα - για δύσκολο Μάρτιο στο Αιγαίο ετοιμάζεται η κυβέρνηση λόγω του σεισμού») ο Μητσοτάκης πηγαίνει στις εκλογές της Άνοιξης με βασικό όπλο να του έχει απομείνει το ρατσιστικό χαρτί. Βέβαια σε ερώτηση της ΕΡΤ αν έχει ενημέρωση για ένα τέτοιο κύμα, ο Σχοινάς απάντησε με την εξής ειλικρινή, κυνική δήλωση: «Δεν έχουμε στοιχεία που να μας επιβεβαιώνουν επικείμενες αυξήσεις μεταναστευτικών ροών ως συνέπεια των σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία. Δεν είναι ακόμα σαφές αν οι πληγέντες θα αποφασίσουν να κινηθούν ή θα προσπαθήσουν να ξανακάνουν τη ζωή τους εκεί που ήταν(!) τα σπίτια τους». Ακόμη και όταν δεν υπάρχει προσφυγικό «κύμα» θα πρέπει να το εφεύρουμε, δηλαδή.
Γι’ αυτό και η φετινή Διεθνής Μέρα Δράσης στην Ελλάδα στις 18 Μάρτη αποκτά φέτος ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Είναι σημαντικό κάθε συνδικάτο, φοιτητικός σύλλογος, κάθε φορέας και οργάνωση να πάρει απόφαση συμετοχής στα συλλαλητήρια στην Ομόνοια στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις, απαντώντας με ένα δυνατό «Δεν θα περάσει!» στο ρατσισμό και τον φασισμό.