Οικονομία και πολιτική
Όχι άλλα δώρα στους τραπεζίτες

Φωτό: Αρχείο Εργατική Αλληλεγγύη

«Η μάχη για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει». Με αυτήν την δήλωση συνόδευσε η Κριστίν Λαγκάρντ επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής την νέα αύξηση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες των βασικών επιτοκίων, που πλέον ανέρχονται στο 3%.

Οι αυξήσεις επιφέρουν ένα σημαντικό βάρος για τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια και για το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων που με τη σειρά τους προσπαθούν να μετακυλίσουν το βάρος αυτό στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, τα αρπακτικά funds ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες εργατών και φτωχών δανειοληπτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουν ο νέος πτωχευτικός κώδικας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η απόφαση του Άρειου Πάγου υπέρ της δυνατότητας των servicers να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει τα κοράκια όπως ο Πάτσης στα σπλάχνα της συνεχίζει να κάνει δώρα στους τραπεζίτες. Η επικείμενη συγχώνευση της Attika Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα αποτελεί ακόμα ένα. 

Οι βασικοί μέτοχοι της Attica Bank είναι το ΤXΣ (δηλαδή το Δημόσιο) με 69,51% το ΤΜΕΔΕ με 12,03% , ο ΕΦΚΑ με 8,40% και η εταιρεία RINOA – Ellington με 8,08%. Τα ποσοστά συμμετοχής του ΕΦΚΑ και του ΤΜΕΔΕ συρρικνώθηκαν από 32,34% και 46,32% αντίστοιχα με την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2021.Για να στηθεί η Attica Bank χρησιμοποιήθηκαν τα αποθεματικά του ταμείου των μηχανικών. Μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια αυτά κατευθύνθηκε σε δάνεια σε μεγαλοεργολάβους. Ένα μεγάλο μέρος από αυτά έγιναν θαλασσοδάνεια είτε λόγω της όξυνσης της κρίσης, είτε λόγω της ευκαιρίας που άρπαξαν οι δανειολήπτες για να μην αποπληρώσουν.

Η Παγκρήτια Τράπεζα ανήκει στους εφοπλιστές Μπάκο, Εξάρχου Καυμενάκη. Επωφελήθηκαν από το σκάνδαλο Πάτση για να αρπάξουν την τράπεζα, τώρα θέλουν να ισχυροποιήσουν την θέση τους στον κλάδο μέσω της απορρόφησης της HSBC στην Ελλάδα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται και σε πολύ προχωρημένες επαφές με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονία, πρώην Σερρών.

“Σχέδιο εξυγίανσης”

Για να ολοκληρωθεί το ντιλ απατείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica ύψους 490 εκατ. Ευρώ. Για να προχωρήσει το “σχέδιο εξυγίανσης” πρέπει να αντιμετωπιστεί το κομβικό ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 2,6 δισ. Νέα ανακεφαλαιοποίηση θα σημαίνει και συμμετοχή με τα κεφάλαια του ΤΧΣ, του ΕΦΚΑ και του ΤΜΕΔΕ. Με απλά λόγια το Δημόσιο θα αναλάβει να επανακεφαλαιοποήσει την Attica Bank και μετά θα την παραδώσει στους νέους “επενδυτές” κοψοχρονιά όπως επιθυμεί να κάνει και με την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική υλοποιώντας μία στρατηγική “αποεπένδυσης”.

Το σχέδιο φέρεται να έχει λάβει την έγκριση από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΝΔ επιδοτεί τους εφοπλιστές στο τζογάρισμα με το τραπεζικό σύστημα ενώ ο Τσίπρας έδωσε πιστοποητικό καλής διαγωγής συναντώντας τον Στουρνάρα.

Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρείς φορές με κόστος δεκάδες δις ευρώ. Από τα 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα διαχειριστεί η επόμενη κυβέρηση όποια και αν προκύψει, ένα μεγάλο ποσοστό προορίζεται ξανά για τις τράπεζες.

Η Attica πρέπει να κρατικοποιηθεί όπως και όλες οι “συστημικές” τράπεζες χωρίς αποζημίωση. Και για τις ζημιές της να πληρώσουν αυτοί που τις προκάλεσαν.