Διεθνή
Παλαιστίνη: Πογκρόμ στη Ναμπλούς

27/2, Αυτοκίνητα Παλαιστινίων που πυρπολήθηκαν από ισραηλινούς εποίκους στο χωριό Χαουάρα. Φωτό: Ammar Awad_Reuters

Πογκρόμ σε τέσσερα χωριά στην Δυτική Όχθη, νότια της Ναμπλούς, πραγματοποίησαν ισραηλινοί έποικοι υποβοηθούμενοι από τον ισραηλινό στρατό την Κυριακή 26 Φλεβάρη. Καταγράφηκαν 390 επιθέσεις που άφησαν πίσω τους 1 νεκρό Παλαιστίνιο σιδηρουργό (που μόλις είχε επιστρέψει από την Τουρκία όπου είχε πάει εθελοντής για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους) και τραυμάτισαν εκατοντάδες.

Το ρεπορτάζ του Γκάρντιαν καταγράφει το οργανωμένο πογκρόμ -που έγινε σαν αντίποινα για την δολοφονική επίθεση ενός Παλαιστινίου εναντίον δύο εποίκων- σε ένα από τα χωριά:

«Μέχρι το σούρουπο, περίπου 100 ένοπλοι Ισραηλινοί, συνοδευόμενοι από μερικούς στρατιώτες του Ισραήλ είχαν συγκεντρωθεί έξω από την είσοδο του χωριού. Αρκετοί από τους εποίκους άρχισαν να πυροβολούν. Ο Σ. Ακτάς, ένας 37χρονος σιδεράς πυροβολήθηκε στο στομάχι και πέθανε από αιμορραγία επειδή ο στρατός δεν άνοιξε το δρόμο για να τον φτάσει ασθενοφόρο…

Ο Aκτάς ήταν παραδόξως ο μόνος νεκρός κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς πολύωρης επιδρομής εποίκων στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας: περισσότεροι από 350 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, ενώ δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις και εκατοντάδες αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε το πρωί της Δευτέρας, ένας εξέχων δεξιός ισραηλινός σχολιαστής, ο οποίος ήταν τρομοκρατημένος από την αναφερόμενη αδράνεια του ισραηλινού στρατού, ονόμασε τα γεγονότα Νύχτα Κρυστάλλων».

Εκατοντάδες έλαβαν μέρος

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό 300 έως 400 άτομα έλαβαν μέρος στο πογκρόμ αν και έγιναν μόνο 10 συλλήψεις. O πρωθυπουργός της νέας ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ Νετανιάχου, κάλεσε τους εποίκους «να μην πάρουν το νόμο στα χέρια τους» αλλά εκπρόσωποι των φασιστικών και ρατσιστικών κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υποστηρίξαν τις επιθέσεις. 

Στο μεταξύ την ίδια μέρα πραγματοποιούνταν στην Ιορδανία συνομιλίες, οι πρώτες μετά από δέκα χρόνια, μεταξύ των αρχηγών ασφαλείας του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής αρχής, που εδώ και ένα μήνα είχε ανακοινώσει ότι σταματάει τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας με το κράτος του Ισραήλ. Η ανακοίνωση που ακολούθησε το τέλος των συνομιλιών ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές θα κάνουν προσπάθειες για μια «δίκαια και μακρόχρονη ειρήνη». 

Αλλά τίποτε απολύτως δεν δείχνει σε αυτήν την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση Νετανιάχου, έχοντας την υποστήριξη κομμάτων που ανοιχτά προπαγανδίζουν την κατοχή σε ολόκληρη την Παλαιστίνη και την εκδίωξη όλων των Παλαιστινίων από τη γη τους, κλιμακώνει την πολιτική του εποικισμού, σχεδιάζοντας να χτίσει 7.000 νέες κατοικίες εποίκων το επόμενο διάστημα και μαζί τους κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιθέσεις. 

Μια εβδομάδα πριν τους εποίκους, την Τετάρτη 22 Φλεβάρη, ο ισραηλινός στρατός έκανε νυχτερινή έφοδο στη Ναμπλούς κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 11 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένας 16χρονος, και τραυματίστηκαν από σφαίρες άλλοι τουλάχιστον 80. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 23 Φλεβάρη, ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εξαπολύθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας σαν απάντηση σε παλαιστινιακές ρουκέτες. Σύμφωνα με το Αssociated Press: «Ήταν η πιο αιματηρή κλιμάκωση σε ένα πολύμηνο κύμα ισραηλινών επιδρομών στα κατεχόμενα εδάφη που έχει οδηγήσει στο θάνατο περίπου 200 Παλαιστινίων και στη σύλληψη τουλάχιστον 2.600 άλλων».