Εργατικό κίνημα
Kάτω τα χέρια από τις καταλήψεις

6/3, Κινητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε μια εκδικητική και κατασταλτική κίνηση προχώρησε ο Δήμος Αθήνας και οι συνεργαζόμενες εργολαβικές εταιρίες απολύοντας τους εργαζόμενους του Θεάτρου Ολύμπια. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε το πρωί της Δευτέρας 6/3 στο Δημαρχείο της Αθήνας. Οι απολύσεις έγιναν σε μια προσπάθεια διάσπασης του μετώπου με το κίνημα των καλλιτεχνών, επιχειρώντας να φορτώσει την ευθύνη στους εργαζόμενους/ες και σπουδαστές/ριες από τον χώρο του χορού που πραγματοποιούν κατάληψη του Θεάτρου Ολύμπια, στο πλαίσιο του μεγάλου αγώνα που έχει ξεδιπλωθεί τους τελευταίους μήνες. 

Ωστόσο οι προσπάθειες του δήμου φαίνεται να πέφτουν στο κενό. Η διαμαρτυρία το πρωί της Δευτέρας ήταν κοινή μεταξύ Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ) και Κατάληψης Ολύμπια, ενώ και στη συνέλευση της κατάληψης δυο μέρες πριν «συμμετείχαν μέλη του ΣΕΘΕΑ, ομάδα εργαζομένων του Θεάτρου Ολύμπια και εκπρόσωποι της μίας εργολαβικής εταιρείας» ανακοίνωσε η κατάληψη. «Μετά από ενημέρωση και εκτενή συζήτηση κατέστη σαφές ότι οι εργασιακές μας ιδιότητες (καλλιτέχνες και εργαζόμενα στα θέατρα) έχουν ως κοινό έδαφος την εργασιακή επισφάλεια και τις πολλαπλές και ανελαστικές σχέσεις εργασίας (δελτίο παροχής υπηρεσιών, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου) που μας αφήνουν εκτεθειμένα σε εργασιακές αυθαιρεσίες και δεν περιλαμβάνουν όρους προστασίας των εργαζομένων. 

Εργοδοτική αυθαιρεσία

Η εργοδοσία του Ολύμπια απειλεί και τιμωρεί τους εργαζομένους μετακυλίοντας τη δική της ευθύνη να προστατεύσει τα εργασιακά τους δικαιώματα. Το έκτακτο της απόφασης των απολύσεων/παύσεων και η απουσία πολιτικής διάθεσης να βρεθεί μια λύση που να φροντίζει για το εργασιακό μέλλον και τον βιοπορισμό των εργαζομένων, δεν μας αφήνει καμία αμφιβολία πως οι ενέργειες αυτές έχουν ξεκάθαρο πολιτικό πρόσημο με διασπαστικές και ανασταλτικές προθέσεις ενάντια στον αγώνα μας. Ως κατάληψη Ολύμπια εναντιωνόμαστε σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και αδιαπραγμάτευτα στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων του θεάτρου Ολύμπια στηρίζοντας τα αιτήματά τους για: άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που κατοχυρώνει τα δικαιώματα τους, την αποζημίωση όλων των εργαζομένων του θεάτρου Ολύμπια για όσο διαρκεί η κατάληψη, με ευθύνη του δήμου Αθηναίων και των εργολαβικών εταιρειών».

«Μπακογιάννη πάρε πίσω τις εκδικητικές απολύσεις στο Ολύμπια. Κάτω τα χέρια από την κατάληψη και τον αγώνα των καλλιτεχνών» καλεί η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. Σε δήλωσή του ο δημοτικός σύμβουλος της κίνησης Πέτρος Κωνσταντίνου, καταγγέλει ότι: «Ο Δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης έχει κάνει πλάτη επανειλημμένα στη κυβέρνηση και τις επιθέσεις κατά των καλλιτεχνών και εμπόδισε την συζήτηση ψηφίσματος στήριξης του δίκαιου αγώνα τους. Οι προτεραιότητές του είναι η στήριξη των επιχειρηματιών, των κερδοσκόπων και των αρπακτικών της τουριστικής βιομηχανίας. Η εμπορευματοποίησης της Τέχνης και του Πολιτισμού είναι άλλο ένα δώρο για τα συμφέροντα τους, ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουν απολύσεις και εργασιακή ανασφάλεια. Στηρίζουμε την κατάληψη του Ολύμπια μέχρι τη νίκη! Στηρίζουμε τον αγώνα των καλλιτεχνών και των σπουδαστών για τα διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων».