Εργατικό κίνημα
Οι εργάτες της Ενέργειας στον αγώνα

1/3, Απεργιακή κινητοποίηση στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Φωτό: Τάσος Αναστασιάδης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 48ωρη απεργία (1, 2 Μάρτη) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας σε διυλιστήρια, φυσικό αέριο και υγραέριο, σε πολλούς χώρους του κλάδου πανελλαδικά. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Υποδομών και τη δεύτερη στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. 

Κεντρικό αίτημα των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι η ακύρωση των απολύσεων εφτά εργαζομένων στη ΔΕΠΑ Υποδομών, την οποία εξαγόρασε πλήρως η Italgas τον περασμένο Σεπτέμβρη από το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ. Η διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν έφερε την “αναβάθμιση” που έταζε η εργοδοσία, αλλά ελαστικές σχέσεις εργασίας με εργολαβικούς εργαζόμενους και απολύσεις. Πλάι στο αίτημα ενάντια στις απολύσεις, είναι οι διεκδικήσεις για ένταξη όλων των εργολαβικών εργαζομένων με απευθείας εργασιακή σχέση με τις εταιρίες της ΔΕΠΑ, με σύμβαση αορίστου χρόνου, πλήρη και ισότιμα δικαιώματα. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι έκτακτες. Ταυτόχρονα, παλεύουν για προστασία και ασφάλεια στη δουλειά.

«Δύο μέρες απεργούμε για να γυρίσουν πίσω στη δουλειά οι συνάδελφοί μας», δήλωσε στην ΕΑ ο Γιώργος Φαράντος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζόμενων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ). «Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν εργαζόμενοι από τη ΔΕΣΦΑ, από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας, από τη Μότορ Όιλ, την Ασπροφός, την Τέρνα και αλλού. Μετά από συνάντηση με τα σωματεία την πρώτη μέρα, η διοίκηση δεν πήρε πίσω τις απολύσεις, αλλά προσέλαβε τους μισούς εργολαβικούς εργαζόμενους με απευθείας σχέση εργασίας με σύμβαση ενός χρόνου για να επικρατήσει το “διαίρει και βασίλευε”. 

Παλεύουμε για να ισχύουν οι ΣΣΕ και για Βαρεά Ανθυγιεινά Ένσημα που λείπουν από παντού, με νόμους που μαστόρεψαν τις λίστες των επαγγελμάτων που δικαιούνται ΒΑΕ. Σε πάρα πολλά εργοστάσια, όπως το δικό μας στη Ρεβυθούσα, το τεχνικό προσωπικό που αντιμετωπίζει επικινδυνότητα στην εργασία του, εργάζεται με ένσημα για δουλειά γραφείου.

Με φόντο το πολύνεκρο έγκλημα στα τρένα, το μήνυμα που χρειάζεται να στείλουμε δυνατά είναι ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο την εργασία χωρίς ασφάλεια για τη ζωή μας. Να παλέψουμε για επανακρατικοποίηση τώρα όλων των εταιριών ενέργειας με έλεγχο από εμάς τους εργαζόμενους. Για να μην υπάρχει η διαχείριση με μόνο γνώμονα το κέρδος. Στα ΕΛΠΕ υπάρχει έξω από κάθε μεγάλο εργοστάσιο καταγραφή των ατυχημάτων, καθώς γίνονται πολύ συχνά. Στα Πετρέλαια της Καβάλας απέλυσαν όλο το παλιό έμπειρο προσωπικό μαζί με το ΔΣ του σωματείου, γιατί πάλευαν για να εξασφαλίσουν ασφαλείς συνθήκες για να μην τιναχτεί στον αέρα όλη η εγκατάσταση και μαζί της και η πόλη. Κι εκεί γίνεται έγκλημα, όταν δουλεύει άπειρο και ανειδίκευτο προσωπικό. 

Άρα η συνέχεια είναι ο πανεργατικός απεργιακός αγώνας ενάντια στις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την κυβέρνηση των δολοφόνων. Η Γενική Απεργία στις 8 Μάρτη είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός».