Διεθνή
Γαλλία: H μεγαλύτερη γενική απεργία

7/3, Παρίσι. Φωτό: Le Monde

«Αν μας πας τη σύνταξη στα 64, 
εμείς θα σε πάμε στο Μάη του 68!»
 

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 64, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι πολύ περισσότερο από αυτή τη «μεταρρύθμιση»: είναι αποφασισμένη να επιφέρει μια ιστορική ήττα στην εργατική τάξη ώστε να υποταχθεί στις ανάγκες των αφεντικών. Από την πλευρά της τάξης μας, κρίνονται  επίσης πολλά περισσότερα από την απόρριψη αυτής της «μεταρρύθμισης»: θέλουμε να τελειώνουμε με μια κυβέρνηση στην υπηρεσία των πλουσίων. Από την αρχή της κινητοποίησης, στα μέσα Ιανουαρίου, ξέραμε λοιπόν ότι αυτό το κίνημα θα ήταν μαζικό και πολιτικό. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το 70% του πληθυσμού είναι αντίθετο με αυτή τη «μεταρρύθμιση» και ότι η πλειοψηφία θέλει μια κοινωνική έκρηξη τους επόμενους μήνες.

Πώς θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να κάνει πίσω; Η συνδικαλιστική ενότητα κατέστησε δυνατή τη διοργάνωση τεσσάρων ημερών δράσης με 24ωρες απεργίες από τα μέσα Ιανουαρίου, με περίπου δύο εκατομμύρια απεργούς να διαδηλώνουν κάθε φορά. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό  για να κάνει πίσω η κυβέρνηση. Από την πλευρά της, η κύρια πολιτική δύναμη της αριστεράς, η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, επικέντρωσε τις προσπάθειές της στις συζητήσεις στο Κοινοβούλιο. Όμως στο επίπεδο των θεσμών, η Μαρίν Λεπέν είναι αυτή που αναδεικνύεται νικήτρια και εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη αντιπολίτευση στον Μακρόν. Τέλος, ένα κομμάτι μέσα στο κίνημα πιστεύει ότι για να ακουστεί πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο μπλοκάρισμα σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας (μεταφορές, αποθήκες εμπορευμάτων). Ωστόσο, αυτή η στρατηγική έδειξε τα όριά της σε προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Η καλύτερη απάντηση έρχεται από τους τομείς που έχουν κινητοποιηθεί μαζικά, αναγκάζοντας τα συνδικάτα τους να κηρύξουν επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκινώντας από τις 7 Μάρτη: εκπαίδευση, δημόσιες συγκοινωνίες, τρένα, ενέργεια, οδηγοί φορτηγών... Είναι μια τεράστια ευκαιρία να ενισχυθεί ο συσχετισμός δυνάμεων. Είναι όμως απαραίτητο αυτοί οι τομείς να λειτουργήσουν ως ατμομηχανή για να μπουν στην απεργία και άλλοι τομείς προς το παρόν λιγότερο κινητοποιημένοι. Γιατί δεν θα υπάρξει άλλη λύση από το να πείσουμε όλο και περισσότερο κόσμο να εμπλακεί ενεργά στην απεργία! Η παράταση της απεργίας είναι αναγκαιότητα όχι μόνο γιατί είναι ένα ισχυρό εργαλείο για οικονομικό μπλοκάρισμα, αλλά και γιατί αποφασίζοντας από κοινού να σταματήσουμε τα πάντα, αρχίζουμε να μπορούμε να αποφασίζουμε τα πάντα.

Ας τακτοποιήσουμε τους λογαριασμούς μας με τον Μακρόν και τον κόσμο του!

Περισσότερο από την επίθεση στην ηλικία συνταξιοδότησης, είναι το σύνολο των συνθηκών διαβίωσης, σπουδών και εργασίας που θέτει υπό αμφισβήτηση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού: η έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, η κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και εκπαίδευσης, ο πληθωρισμός ενώ οι μισθοί δεν ανεβαίνουν...

Αυτή η  συσσωρευμένη οργή μπορεί να συγκλίνει σε ένα ενιαίο κίνημα. Το ημερολόγιο των κινητοποιήσεων αυτή την εβδομάδα δείχνει τις δυνατότητες: γενική απεργία στις 7 Μάρτη για τις συντάξεις μας, απεργία επαναλαμβανόμενη σε διάφορους τομείς τις επόμενες ημέρες, με απεργία τη μέρα των γυναικών στις 8 Μάρτη, κινητοποίηση της νεολαίας στις 9 Μάρτη και απεργία για το κλίμα στις 10 Μάρτη.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε πολιτικά ένα άλλο ζήτημα. Υπάρχει κόσμος που επηρεάζεται από τις κραυγές των φασιστών, για τους οποίους αυτά τα προβλήματα συνδέονται πάνω απ' όλα με την παγκοσμιοποίηση. και τη μετανάστευση. Γι’ αυτό είναι βασικό να αναπτυχθούν αντιρατσιστικά επιχειρήματα και αντιφασιστικά αντανακλαστικά στην τρέχουσα κινητοποίηση και να πειστεί ο κόσμος να κινητοποιηθεί επίσης ενάντια στο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Όλοι οι εκμεταλλευόμενοι, όλοι αλληλέγγυοι, ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και ενάντια στα σύνορα!

Βανίνα Τζιουντιτσέλι,
Παρίσι

Συνεχίζουν

Παρέλυσε η Γαλλία στις 7 Μάρτη από την γενική απεργία -με τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα τρένα, την ενέργεια και τα φορτηγά να έχουν εξαγγείλει ότι συνεχίζουν με επαναλαμβανόμενες απεργίες. Κατά εκατομμύρια απήργησαν και διαδήλωσαν σε 320 απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη Γαλλία οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα. 

Την ώρα που η Eργατική Aλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, οι εικόνες που έρχονταν έδειχναν ότι η 6η κατά σειρά απεργία είναι η μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες. 240.000 διαδηλωτές συμμετείχαν μόνο στη Μασσαλία, 65.000 στη Ναντ. 

«Στη Ρεν στο συλλαλητήριο συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές παρά το ότι δεν λειτούργησαν καθόλου τα λεωφορεία και τα τρένα, ενώ από το πρωί έγιναν περιφρουρήσεις σε πολλούς χώρους δουλειάς» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Σολέν.