Εκπαίδευση και νεολαία
Οι καταλήψεις στις Σχολές επιμένουν

ΑΣΚΤ

Τον ένα μήνα συμπληρώνει η κατάληψη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Μιλήσαμε με τον Γιάννη Μαλινάκη, φοιτητή στη σχολή και μέλος του ΣΕΚ στις Σχολές:

«Βρισκόμαστε για τέταρτη εβδομάδα υπό κατάληψη. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν σταματήσει οι αγωνιστικές δράσεις στη σχολή. Οι φοιτητές/ριες έχουν επανοικιοποιηθεί το χώρο πραγματοποιώντας συζητήσεις, προβολές, αντιμαθήματα. Μια πρωτοβουλία που πήραμε για παράδειγμα είναι τα δωρεάν μαθήματα σχεδίου για άτομα που θέλουν να εισαχθούν στη σχολή και έξω είναι αναγκασμένα να πληρώνουν φροντιστήρια. 

Επόμενοι μεγάλοι σταθμοί είναι η πανεργατική απεργία στις 16 Μάρτη και το αντιρατσιστικό - αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη στην Ομόνοια, όπου έχουμε πάρει απόφαση για συμμετοχή. Την Παρασκευή 17 Μάρτη στις 3:30μμ, προγραμματίζουμε εκδήλωση για τη Δίκη των νεοναζί της Χ.Α με προσκεκλημένους ομιλητές τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής Κώστα Σκαρμέα και Δημήτρη Ζώτο. 

Πρέπει να συνεχίσουμε. Σαν βήμα κλιμάκωσης καταλάβαμε και τις διοικητικές υπηρεσίες της ΑΣΚΤ. Την περασμένη εβδομάδα δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε διήμερες ή τριήμερες καταλήψεις των σχολών τους. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε όλοι μαζί με καταλήψεις σε όλες τις σχολές και σύνδεση με το εργατικό κίνημα που δίνει απεργιακά τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση».

 

Φιλοσοφική

Η κατάληψη και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Φιλοσοφική την Παρασκευή 10/3 είναι ένα ακόμη παράδειγμα συσπείρωσης κι αγώνα. 

Με την παρουσία φοιτητριών και φοιτητών, του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου καθώς και ανθρώπων από το χώρο της εκπαίδευσης και των τεχνών, συζητήσαμε για το έγκλημα στα Τέμπη που στέρησε τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας , για τις μαζικές δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα της χώρας και για τη στάση της κυβέρνησης στις τέχνες όπου με Προεδρικό Διάταγμα υποβαθμίζει το πτυχίο τους με απολυτήριο λυκείο. Ο αγώνας κορυφώνεται, η αλληλεγγύη μεγαλώνει. 

Mαριαλένα Τριγκιλίδα, 
φοιτήτρια Φιλοσοφική Αθήνας