Οικονομία και πολιτική
Κυβέρνηση αμετανόητων δολοφόνων

Στην πρώτη, άκαρπη, συνάντηση του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), ο Γεραπετρίτης ζήτησε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων να λειτουργήσουν γρήγορα οι σιδηρόδρομοι επειδή η κυβέρνηση δέχεται δύο πιέσεις από «κάποιους που λένε να μην ανοίξει καθόλου ο σιδηρόδρομος εάν δεν λυθούν όλα τα θέματα που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες» και «από την άλλη, οι επιχειρήσεις που θέλουν να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους, όπως η COSCO, που διαμαρτύρονται και απειλούν ότι θα αναζητήσουν άλλες οδούς μεταφοράς». 

Με δυο λόγια να συνεχίσουν να λειτουργούν οι σιδηρόδρομοι με τον ίδιο εγκληματικό τρόπο -χωρίς ο ίδιος να εξαγγέλλει καν πλήρωση όλων των θέσεων εργασίας και ενώ θα περάσουν μήνες και χρόνια μέχρι να γίνει τηλεδιοίκηση- για να μην πέσουν τα κέρδη της Cosco που αναφέρεται ονομαστικώς και της Hellenic Train που ευκόλως εννοείται.

Πέρα από την εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων με κάθε κόστος, οι παρελκυστικές συναντήσεις του Γεραπετρίτη με τους εκπροσώπους της ΠΟΣ, έχουν και ένα δεύτερο στόχο: να κλείσουν οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις στα τρένα που έχουν στριμώξει την κυβέρνηση (και σε κάθε περίπτωση ξεκίνησαν μέσα από τις πιέσεις των ίδιων των εργαζομένων και των πρωτοβάθμιων σωματείων τους) χωρίς καν να ικανοποιήσει τα αιτήματα που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ίδιων και των επιβατών. 

Η κυβέρνηση, η «δικαιοσύνη», η αστυνομία και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ προσπαθούν συνειδητά είτε να αποπροσανατολίσουν με ειδήσεις για επουσιώδη θέματα, είτε με «αποκαλύψεις» που στοχοποιούν πάντα και μόνο τους εργαζόμενους. Σαν βασικοί ένοχοι δίπλα στον ήδη προφυλακισμένο σταθμάρχη, στο στόχαστρο της «Δικαιοσύνης» μπαίνουν και οι σταθμάρχες της προηγούμενης βάρδιας γιατί έφυγαν λίγο νωρίτερα από τις 11 -παρά το γεγονός ότι η αμαξοστοιχία έφτασε στο σταθμό λίγα λεπτά μετά τις 11 όπου η βάρδια τους είχε λήξει- ακόμη και ο νεκρός μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας. 

Όπως κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Μηχανοδηγών, Κ. Γενηδούνιας: «Συνεχίζεται η επιλεκτική διαρροή εγγράφων της δικογραφίας που στοχοποιούν τον νεκρό μηχανοδηγό της Intercity 62 για πρόβλημα υγείας. Εδώ έχουμε κανονική κοπτορραπτική στα ηχητικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ... Ο μοναδικός που έχει αυτά τα ηχητικά, είτε στο GSMR που κάνει την επικοινωνία μεταξύ των σταθμαρχών, είτε την ώρα που φεύγει το τρένο από τη Λάρισα, είναι ο ΟΣΕ. Τα ηχητικά αποσπάσματα διαρρέονται για να ενοχοποιήσουν τους ανθρώπους. Για να πουν ότι "φταίτε μόνο εσείς"».

Για να πούνε ότι φταίνε οι εργαζόμενοι και επίσης για να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από τα πραγματικά ερωτήματα που είναι και παραμένουν: 

Πρώτα και κύρια, γιατί δεν λειτουργούσαν φανάρια, τηλεδιοίκηση, δευτεροβάθμιος έλεγχος στην Καρόλου που θα μπορούσε να αποτρέψει τα όποια ανθρώπινα λάθη να αποβούν ολέθρια;  

Γιατί ο σταθμάρχης της βραδινής βάρδιας έπρεπε να είναι ένας; Ακόμη και αν ήταν ο καλύτερος του κόσμου τι θα συνέβαινε αν πάθαινε ένα αιφνίδιο περιστατικό υγείας στη βάρδιά του; 

Ποια μονίμως κενή θέση εργασίας κάλυπτε αυτός ο άπειρος σταθμάρχης που, όπως γράφτηκε, κλήθηκε από την Καλαμπάκα στην Λάρισα, τέσσερις μέρες πριν τη σύγκρουση; Πόσο μεγάλη λαθροχειρία κάνουν τα ΜΜΕ όταν μας λένε ότι ήταν τρεις αθροίζοντας και τους δύο που ήταν στη βάρδια που έληγε στις 11; 

Ποιος ευθύνεται για τις συνεχείς καθυστερήσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την πιο επίφοβη στιγμή για κάθε επάγγελμα, την αλλαγή βάρδιας, να υπάρχουν 8 αφίξεις και αναχωρήσεις στην Λάρισα σε ένα εξηντάλεπτο; Φταίει μήπως ένας από τους σταθμάρχες στην Λάρισα (που μέσα σε όλα τ’ άλλα απαντάνε και στα τηλέφωνα) όταν απαντάει σε μια κυρία που επικοινωνεί ώρες πριν τη σύγκρουση σχετικά με τις ώρες αναχώρησης: «Eίναι όλα λίγο αχταρμάς, κυρία μου. Τώρα είναι όλα, κυρία μου, ένα πίσω από τ’ άλλο, όλα καθυστερημένα»;

Ποιος πιέζει τα τρένα να φεύγουν γρήγορα από τους σταθμούς για να είναι «στην ώρα τους» αν όχι η Hellenic Train παρά την κατάσταση του δικτύου και την αποψίλωση των εργαζομένων; 

Γιατί να δουλεύουν οι σταθμάρχες, ευκαιριακά, με μπλοκάκια για εξάμηνο με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εργασία τους; Πως μπορούν να μιλάνε για «λουφαδόρους», αυτοί που ευθύνονται για την εντατικοποίηση του προσωπικού λόγω του παγώματος των προσλήψεων, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για την ξεκούρασή τους, τα ρεπό τους κλπ αλλά και την αποτελεσματικότητά τους την ώρα της δουλειάς; 

Σύμφωνα με το φύλλο παρουσίας σταθμαρχών, ο κατηγορούμενος σταθμάρχης ήταν σε υπηρεσία για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα την 28η Φεβρουαρίου. Όπως δήλωσε άλλος σταθμάρχης της Λάρισας στο OPEN, που σύμφωνα με το μέσο, είχε την πρωινή βάρδια στις 28/2, «δούλευε τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι μόνιμοι σταθμάρχες 20 ημέρες χωρίς ρεπό. Συνολικά υπάρχουν 6 μόνιμοι - έμπειροι σταθμάρχες που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν βάρδια με έναν συμβασιούχο ή έναν άπειρο σταθμάρχη. Ήταν εξαντλημένοι, ενώ έπρεπε να κάνουν και τις δικές του υποχρεώσεις αλλάζοντας κάποιες φορές τις μεταξύ τους βάρδιες». 

Έξι μόνιμοι σταθμάρχες για επτά 24ωρα με τρεις βάρδιες το καθένα, με υποχρεωτικό ζευγάρι με τον συμβασιούχο ή τον άπειρο σταθμάρχη. Βγάλτε το λογαριασμό πως μπορεί να βγει αυτό το πρόγραμμα Και αν δεν μπορείτε, βρείτε έναν επιμελητή σε ένα δημόσιο νοσοκομείο να σας πει. Πώς, με παρόμοιο τρόπο, βγαίνουν οι βάρδιες στις εφημερίες και στις κλινικές στα αποψιλωμένα από προσωπικό δημόσια νοσοκομεία αλλά και σε μια σειρά από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τον κόσμο.

Για τον happy traveller πρωθυπουργό, που τέσσερα χρόνια, δεν έχει αφήσει τριημεράκι να περάσει αναξιοποίητο, για τους δικαστικούς, τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ, 20 μέρες χωρίς ρεπό είναι «ασήμαντες» μπροστά στα 20 λεπτά νωρίτερα που έφυγε, αν έφυγε, ένας σταθμάρχης από το σταθμό της Λάρισας.


Mega project σιδηροδρομικής παράκαμψης Βοσπόρου!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να σπρώξει δισεκατομμύρια ευρώ για την «Παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου», την ίδια στιγμή που έχει αφήσει τα τρένα να τρέχουν προς τον θάνατο στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης χωρίς τηλεδιοίκηση, φανάρια και σταθμάρχες και τον σιδηροδρομικό άξονα Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης να σταματάει μονίμως στην Δράμα.

Σύμφωνα με το Capital, τo έργο σε πλήρη ανάπτυξη θα φτάσει σε κόστος τα 6,5 δις ευρώ, με την «ιδιωτική συμμετοχή, στον αρχικό σχεδιασμό, να βρίσκεται στο 40% και την ελληνοβουλγαρική στο 60%, με τους ιδιώτες να τυγχάνουν σειρά προνομίων». Δέκα μέρες πριν από τη σύγκρουση στα Τέμπη, στις 18/2, έγραφε σχετικά η Όλγα Κλώντζα στον Οικονομικό Ταχυδρόμο:

«Με μια σημαντική συνάντηση στα τέλη Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη θα μπει σε ράγες το mega project της σιδηροδρομικής παράκαμψης Βοσπόρου. Η ελληνοβουλγαρική συμμαχία για το εγχείρημα Sea2Sea, που θα δημιουργήσει έναν σύγχρονο σιδηροδρομικό διάδρομο για να ενώσει το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα, έκανε επανεκκίνηση στα τέλη του καλοκαιριού. Σημαντικό ρόλο στην αναβίωση του Sea2Sea project διαδραματίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η γεωστρατηγική θέση του οποίου έχει αναβαθμιστεί το τελευταίο διάστημα, οδηγώντας και στην ένταξή του στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. 

«Στρατηγικός στόχος»

Δεδομένου ότι στρατηγικός στόχος του πρότζεκτ είναι η παράκαμψη των Στενών, όπου τα προβλήματα, οι καθυστερήσεις και η αβεβαιότητα έχουν οξυνθεί τους τελευταίους μήνες, εκτιμάται ότι η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει εναλλακτική λύση για το 7-10% της εμπορευματικής κίνησης των Στενών. Παράλληλα, η ανάδειξη του λιμανιού σε αμυντικό και ενεργειακό κόμβο έχει εκτινάξει, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, την αξία του για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η συζήτηση στην Ευρώπη για τις συμφωνίες μεταφοράς αμυντικού υλικού έχει φουντώσει. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα είναι η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου για την εξυπηρέτηση και των αμυντικών συμφωνιών, που αναμένεται να φέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η στροφή έγινε εμφανής όταν στην προηγούμενη περίοδο ένταξης στο CEF II τα περισσότερα χρήματα κατευθύνθηκαν στην Πολωνία, που σηκώνει μεγάλο βάρος εξαιτίας του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία…».

Αν είναι για τον πόλεμο, και λεφτά βρίσκουμε, και λιμάνια ανοίγουμε και σύγχρονα σιδηροδρομικά δίκτυα φτιάχνουμε. Τι και αν αυτά θα μεταφέρουν στη χειρότερη περίπτωση τανκς, πυρομαχικά, και στην «καλύτερη» πετρέλαια και εμπορεύματα αλλά ελάχιστους ανθρώπους;  

Η δουλειά του ΝΑΤΟ να γίνεται και να κερδίζει πόντους ο Μητσοτάκης στον ελληνοτουρκικό οικονομικό -και όχι μόνο- επικίνδυνο ανταγωνισμό των ελλήνων καπιταλιστών με τους τούρκους όμοιούς τους. Και ας πεθαίνει άδικα ο απλός κόσμος στα ερείπια που αφήνει η «αγορά» και ο ανταγωνισμός από τα Τέμπη μέχρι το Καχραμάν Μαράς.  


Πρωθυπουργός του «επήγαινα γαμήσι παθολογία» 

Διάγγελμα Μητσοτάκη 1ης Μαρτίου: «Όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος». Ανάρτηση Facebook 5ης Μαρτίου: «Μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια... Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα». Εισήγηση σε υπουργικό συμβούλιο 9 Μάρτη: «Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Φταίμε όλοι».

Οι μετατοπίσεις αυτού του ανεκδιήγητου χαμαιλέοντα που ακούει στο όνομα Μητσοτάκης δεν μπορούν να ξεγελάσουν ούτε τα παιδιά του δημοτικού. Όπως και τα «σκυμμένα κεφάλια» και τα «δάκρυα» που έχυναν στο υπουργικό συμβούλιο οι υπουργοί του στο πάρτι κροκοδείλων που οργάνωσε στον βούρκο του Μαξίμου. Δεν μπορούν να ξεγελάσουν τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που συμμετείχαν στις μαζικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στην πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη σε πάνω από 70 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Είτε έκλαιγαν από οργή είτε από τα ληγμένα δακρυγόνα του Θεοδωρικάκου. 

Η εισήγηση του Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με την απόφαση οι εκλογές να μεταφερθούν για αργότερα, είναι ενδεικτική του πανικού που έχει καταλάβει την κυβέρνηση και της πρεμούρας να αποκοιμίσει τις αντιδράσεις. Αλλά λίγο μετά τις «δεσμεύσεις» («θα έχουμε πλέον δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια» και «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το έργο της τηλεδιοίκησης θα έχει τελειώσει») ακολουθεί το πραγματικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. O Μητσοτάκης και οι υπουργοί του μεθοδεύουν όχι μόνο πως θα την βγάλουν καθαρή με το έγκλημα των Τεμπών αλλά και πως θα συνεχίσουν τον πόλεμο στην εργατική τάξη:

Πόλεμος στην εργατική τάξη

«Οι μάχες μας, μάχες όλων σας, όλων μας, με τις πολλές “νησίδες” της καθυστέρησης που αντιστέκονται, αυτή είναι μία μάχη η οποία πρέπει να ενταθεί. Και, πιστέψτε με, προσωπικά γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι αυτή η μάχη. Το έμαθα καλά όταν ως απλός βουλευτής είχα έρθει σε σύγκρουση με “εργατοπατέρες” της δικής μας παράταξης. Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού… Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε, σε όποιον τομέα αυτό εκδηλώνεται, όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε».

Δεν αναφέρεται βέβαια στο αστυνομικό κράτος των δακρυγόνων και των παρακολουθήσεων που έχει απογειώσει εδώ και μια τετραετία ο Μητσοτάκης. Ο στόχος του είναι το κοινωνικό κράτος, οι δημόσιες επιχειρήσεις και γι’ αυτό πρέπει τα πάντα να ιδιωτικοποιηθούν. Το είχε ήδη δώσει το στίγμα ο πρωθυπουργός όταν ευχαρίστησε την αστυνομία, την πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ για τα Τέμπη, αλλά όλως τυχαίως, δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα για τους σιδηροδρομικούς που θρήνησαν εννιά νεκρούς. Γιατί έβγαλαν στη φόρα όλα τα άπλυτά του και ακόμη χειρότερα γιατί με την πολυήμερη απεργία τους ξεσήκωσαν όλη την εργατική τάξη. Και συνεχίζει για να φέρει εις πέρας την αποστολή που εκτελεί προς όφελος των αρπακτικών της αγοράς:

Η νέα «ρυθμιστική αρχή» ενέργειας που θα περιλαμβάνει πλέον και τα ύδατα μπήκε στη Βουλή για να ψηφιστεί μέσα στη διάρκεια του τριήμερου πένθους. Όπως και το νομοσχέδιο με το οποίο «για πρώτη φορά από συστάσεως του ΕΣΥ αποσπώνται υπηρεσίες πρότυπο από ένα Νοσοκομείο, αυτονομούνται και ιδιωτικοποιούνται», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων του νοσοκομείου να μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Όπως και οι χιλιάδες εξαγγελθείσες προσλήψεις εκπαιδευτικών που η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει γιατί αρνούνται να «αξιολογηθούν» -την ίδια στιγμή που όλος ο κόσμος γελάει με την ψηφιακή επιμόρφωση της κυβέρνησης του «επήγαινα γαμήσι παθολογία». 


Υπουργός κατάργησης Κέντρου Ελέγχου

Ρεσιτάλ υποκρισίας και ψεμάτων ήταν η πρώτη συνέντευξη τύπου του νέου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γεραπετρίτη. 

«Την τελευταία δεκαπενταετία υπήρξε σημαντική μείωση του προσωπικού στην οποία συνετέλεσαν βεβαίως και η υπαγωγή της χώρας μας σε περιοριστικούς κανόνες προσλήψεων και από την άλλη πλευρά σε ένα μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων, ιδίως τα τελευταία χρόνια» είπε, ομολογώντας ότι οι πολιτικές των μνημονίων, που ο ίδιος και το κόμμα του ψηφίζουν με χέρια και με πόδια όλα αυτά τα χρόνια, φταίνε γιατί στον πιο σημαντικό κόμβο της γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης υπήρχε ένας σταθμάρχης. 

Αλλά στη συνέχεια δεν μπόρεσε να δεσμευτεί ούτε για το αυτονόητο, ότι καλύπτονται άμεσα οι 2.100 θέσεις που προβλέπονται, με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού! Είπε ότι δρομολογούνται 217 προσλήψεις (117 που εκκρεμούν από το 2021 και 100 από το 2022) για να προστεθούν στους 720 εργαζόμενους του ΟΣΕ και τους άλλους 200 που εργάζονται με μπλοκάκι για κάποιους μήνες στον ΟΣΕ. 

Τα ψέματα συνέχισε και όσον αφορά στο κομμάτι του δικτύου: 

Κόντρα στη λογική και σε όλα τα καταγγελθέντα εκ μέρους των εργαζομένων είπε ότι η κατάργηση του δευτεροβάθμιου κέντρου ελέγχου στην οδό Καρόλου από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2020 δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τη σύγκρουση.

Είπε ότι λειτουργούσε κανονικά το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ο ΟΣΕ είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «μετά τη φωτιά του Ιουλίου του 2019 στην περιοχή της Ζάχαρης Λάρισας, κατεστράφησαν τα καλώδια και ο εξοπλισμός και η τηλεδιοίκηση Λάρισας βγήκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας και καταργήθηκε». Στην κατάθεσή του ο πρώην σταθμάρχης Ι.Κ επίσης ανέφερε όλες τις αιτίες: «Ο κυριότερος λόγος ήταν η έλλειψη προσωπικού σταθμαρχών που στελέχωναν την τηλεδιοίκηση και του προσωπικού συντήρησης των μηχανημάτων τηλεδιοίκησης. Δεύτερος λόγος ήταν μια πυρκαγιά έξω από τη Λάρισα που κατέστρεψε έναν υποσταθμό ο οποίος δεν αντικαταστάθηκε ποτέ».

Ο Γεραπετρίτης είπε επίσης ότι τα  ηλεκτρονικά συστήματα λειτουργούσαν κανονικά στο σταθμό της Λάρισας. Aλλά στην κατάθεσή του ο προφυλακισμένος σταθμάρχης αναφέρει τρεις τουλάχιστον βλάβες στον πίνακα ελέγχου τη μέρα του ατυχήματος και την προηγούμενη. Ακόμη και στα ηχητικά που έρχονται επιλεκτικά στη δημοσιότητα ακούγεται η φωνή του να λέει ότι έχουν πρόβλημα, ότι «φλάσαρε το κλειδί». 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, νέος μεταβατικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, μετά τις παραιτήσεις, ανέλαβε ο Π. Τερεζάκης. Δηλαδή ο εξωτερικός τεχνικός σύμβουλος της διοίκησης του ΟΣΕ για θέματα συντήρησης συστημάτων, αποκατάστασης ζημιών και τηλεδιοίκησης. Παρ’ ‘το αυγό και κούρευε…