Εργατικό κίνημα
Με την Κίνηση για Απεργιακή 8 Μάρτη μπροστά!

8 Μάρτη, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη πρωτοστάτησε για να μετατραπεί η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών σε πανεργατική απεργία. Αντίστοιχο ρόλο έπαιξαν οι δυνάμεις του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του Συντονιστικού Νοσοκομείων ξεσηκώνοντας σωματεία και χώρους. Η μαζική παρουσία τους στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος και στο συλλαλητήριο αμέσως μετά, ήταν αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.

Στα μπλοκ τους συσπειρώθηκαν δεκάδες σωματεία, εργατικά σχήματα, συλλογικότητες: Τα σωματεία του Άγιου Σάββα, του Γεννηματάς, του Έλενα Βενιζέλου, του Κρατικού Νίκαιας, του Δρομοκαΐτειου, καθώς και εργαζόμενοι/ες του Παίδων Πεντέλης. Τα σωματεία του ΥΠ.ΠΟ με πολλά πανό από το Βυζαντινό Μουσείο και άλλους χώρους. Οι Σύλλογοι ΓΓΔΕ και Εφοριακών Αττικής από το Υπ.Οικονομικών. Τα σωματεία της ΔΕΣΦΑ. Φοιτητές/τριες από το ΠΑΔΑ και πολλές ακόμα σχολές μαζί με την Πρωτοβουλία μεταπτυχιακών και υποψήφιων δικτατορ(ισσ)ών του Παντείου. Εργαζόμενοι/ες της εταιρίας «Τσαμούρης Δούζογλου ΑΕ» με δικό τους πανό. Η πρωτοβουλία «Είμαι Εδώ» από την Ηλιούπολη. Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, η ΑΣΚΥ Ιδιωτικής Υγείας, το δίκτυο σε επισιτισμό-τουρισμό Η Καμαριέρα.

Εκεί διαδήλωσαν και οι μετανάστες/τριες και οι πρόσφυγες/ισσες από το στρατόπεδο της Ριτσώνα, την κοινότητα Καμερούν και άλλες αφρικανικές κοινότητες. Το πανό τους «Από το Αιγαίο ως τα Τέμπη, το αίμα κυλάει, δικαιοσύνη ζητάει», οι πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές τους, ο παλμός και η μαχητικότητά τους, ήταν εντυπωσιακά.

Τα μπλοκ της Κίνησης άνοιγε θεατρικό δρώμενο για το έγκλημα στα Τέμπη που τραβούσε όλα τα βλέματα. «Η πρόταση ήταν του ηθοποιού Αλέξη Μαρτζούκου», μας είπε ο Νίκος, σπουδαστής δραματικής σχολής. «Η ιδέα ήταν να βρίσκεται ο ίδιος πάνω σε ξυλοπόδαρα ως Χάρος με το δρεπάνι κι εμείς μπροστά, ντυμένοι στα λευκά, τα νεκρά παιδιά που χάθηκαν μαζί με τις μαυροφορεμένες μανάδες τους. Όλοι μας θέλαμε σήμερα να συνδράμουμε στην κινητοποίηση που όπως βλέπουμε είναι τεράστια, δεν ξέρουμε πότε ήταν η προηγούμενη τέτοια κινητοποίηση. Πραγματικά τα λέει όλα ο κόσμος σήμερα με τη συμμετοχή του. Προσωπικά το βίωσα με πολύ μεγάλη συγκίνηση. Μετά από σήμερα προσμένουμε πολύ περισσότερα, να ενταθεί ο αγώνας. Και απευθύνομαι στις καταλήψεις του Τσίλλερ και του Ρεξ, είναι ευκαιρία να δέσουν όλα μεταξύ τους ώστε να έχουμε τις μεγαλύτερες δυνατές κινητοποιήσεις και κατακτήσεις που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε λίγο καιρό πριν».

Συγκίνηση

«Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει σήμερα», συνέχισε η Μαγδαληνή Τσαχά, βρεφοκόμος και ηθοποιός. «Είναι μεγάλη η συγκίνηση. Το πιο δύσκολο που έχω ζήσει μέχρι τα 34 μου χρόνια, να είμαι η νεκρή νύφη σε κάτι που έχει συμβεί λίγες μέρες πριν. Ναι, ήθελα να δω μια τέτοια κινητοποίηση. Ναι θέλω να πέσει η κυβέρνηση. Δεν δέχομαι ότι το δυστύχημα ήταν ανθρώπινο λάθος, έχουμε μια τεχνολογία εξελιγμένη για να προλάβουμε αυτό που έγινε. Θρηνούμε τόσους νεκρούς και άλλους τόσους που δεν ξέρουμε ποιοι είναι. Δεν υπάρχουν λόγια».

«Θα ήθελα να μην είμαι εδώ σήμερα, να μην είχε γίνει τίποτα από όλα αυτά, να μην χρειάζεται να αναπαριστώ μια κοπέλα η οποία έχει δολοφονηθεί», συμπλήρωσε η Αλεξάνδρα Παγανή, ηθοποιός. «Εν έτη 2023, στην εποχή της τεχνολογίας που μπορείς να δεις τα πάντα, να μην μπορείς να δεις δυο τρένα που συγκρούονται. Είναι απίστευτο. Η συγκίνηση είναι αληθινή, τα δάκρυα είναι αληθινά, γνωρίζουμε ανθρώπους που έχουν χαθεί».

Τα συνθήματα «Δεν ήτανε ατύχημα, ήταν δολοφονία – Κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Δολοφόνοι», «Φίλοι Μητσοτάκη είν’ οι βιαστές – Μίχοι, Εκκλησία και Καπιταλιστές», «Με τις γυναίκες στην πρώτη τη γραμμή – Παλεύουμε ενωμένοι για την ανατροπή» δονούσαν την ατμόσφαιρα. Αλλά και «Ανυπακοή – Απεργία Διαρκή» απαιτώντας κλιμάκωση του αγώνα.

«Η οργή απέναντι στην κυβέρνηση που διαλύει και ιδιωτικοποιεί το κοινωνικό κράτος φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες των γυναικών της εργατικής τάξης, και ταυτόχρονα συγκαλύπτει τους πλούσιους (εκ)βιαστές, συναντήθηκε και πολλαπλασιάστηκε με την οργή για τη δολοφονική εγκατάλειψη των σιδηροδρόμων και τις ιδιωτικοποιήσεις», αναφέρει η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά την πορεία.

«Εκατόν έξι χρόνια πριν, η 8η Μάρτη στη Ρωσία, σήμανε το ξεδίπλωμα ενός επαναστατικού κύματος που ξεκίνησε από τις γυναίκες, βάζοντας τέλος στο σφαγείο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ανατρέποντας τον Τσάρο και φτιάχνοντας μια κοινωνία στην οποία τον έλεγχο είχαν οι από τα κάτω. Σήμερα αυτή η προοπτική ανοίγει ξανά. Η κλιμάκωση της απεργιακής σύγκρουσης είναι αναγκαία για να ξεφορτωθούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας σε όποια κυβέρνηση και αν ακολουθήσει. Μέχρι που οι ανάγκες μας να μπούνε πάνω από τα κέρδη».


Δεν έβρισκαν άνθρωπο να “καθαρο­γράψει” τις απεργοσπαστικές αποφάσεις!

Το κλείσιμο των κεντρικών σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού από την κυβέρνηση δεν ήταν η μοναδική προσπάθεια να μην συμμετέχει ο κόσμος στην απεργία και το συλλαλητήριο. Οι εργοδότες από τη μεριά τους, σε μια σειρά χώρους, είτε προσέφυγαν στα δικαστήρια για να βγουν οι απεργίες των σωματείων παράνομες είτε κατέφυγαν σε ανοιχτά απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Η περίπτωση των τεχνικών της τηλεόρασης ήταν χαρακτηριστική. Η απόφαση της ΕΤΙΤΑ να συμμετέχει στην απεργία της 8 Μάρτη και μην συνταχτεί με την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες Ενώσεις των εργαζόμενων στα ΜΜΕ που δεν έκαναν το ίδιο, εξόργισε τους καναλάρχες που την έστειλαν στα δικαστήρια.

«Το πρωί λάβαμε μήνυμα ότι η Ένωση των Εργοδοτών μάς πήγε στα δικαστήρια», μας είπε στο συλλαλητήριο ο Γιώργος Σκεπετζάκης, πρόεδρος της ΕΤΙΤΑ. «Ήταν κάτι που όπως είπαν και οι δικηγόροι μας, δεν το είχαν ξανασυναντήσει. Εμείς συνεχίζουμε την απεργία και θα την συνεχίσουμε μέχρι το βράδυ με κάλυψη της Ομοσπονδίας ή του ΕΚΑ, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω.

Είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε όχι άλλα θύματα στο βωμό των κερδών, όχι άλλο αίμα. Είμαστε εδώ και για την ασφάλεια των τεχνικών της τηλεόρασης ενάντια στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας μας και για τα μέτρα ασφαλείας που δεν παίρνονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε όλα τα κανάλια και τις εταιρίες παραγωγής οι οποίες είναι θυγατρικές των καναλιών. Όλο αυτό γίνεται για να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις στα άτομα που δουλεύουν στα κανάλια και δεν ανήκουν στα κανάλια αλλά σε εταιρίες που ανήκουν στους εργοδότες των καναλιών».

ΕΡΤ

Την ίδια ώρα σε απεργοσπασία προχωρούσε η Διοίκηση της ΕΡΤ. «Σήμερα η ΠΟΣΠΕΡΤ και όλα τα Σωματεία της ΕΡΤ έχουμε κατέβει σε απεργία», μας είπε η Ειρήνη Φωτέλη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ. «Παρόλα αυτά η διοίκηση χρησιμοποιεί το προσωπικό ασφαλείας για απεργοσπαστικούς λόγους. Βγάζει ενημερωτικό πρόγραμμα χωρίς να έχει συμβεί κάτι έκτακτο».

Το πώς κινήθηκαν κυβέρνηση και εργοδότες μάς το περιέγραψε και η Θάλεια Γεωργοπούλου, δικαστικός υπάλληλος: «Επειδή έκλεισε από την απεργία εντελώς το Πρωτοδικείο και όλες οι δικαστικές υπηρεσίες και δεν υπήρχε κανένας υπάλληλος να δημοσιεύσει τις αποφάσεις σχετικά με τις απεργίες σε χώρους που οι εργοδότες προσέφυγαν για να βγουν παράνομες, επίταξαν συνάδελφο, άρωστη από το σπίτι της, και μάλιστα προφορικά με ένα τηλέφωνο, για να πάει να δημοσιεύσει απεργιακή απόφαση! Τόσο πολύ λύσσαξαν με αυτή την απεργία».