Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της ΧΑ: Ακόμα και η κατάθεση του επικεφαλής της ΔΙΑΣ φέρνει ταραχή στην υπεράσπιση των ΧΑυγιτών

28/9/22, Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο. φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ο Αναστάσιος Τσολακίδης, επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ Κερατσινίου που ήταν παρούσα το βράδυ της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος της παρέας του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της ΧΑ, κατέθεσε στο εφετείο της Χρυσής Αυγής στις 10/3 (31η δικάσιμος). Πρόκειται για την ομάδα ΔΙΑΣ που έφτασε πρώτη, αλλά με πολύ μικρή χρονική διαφορά από την ομάδα του Περάματος, στο σημείο όπου οι χρυσαυγίτες συγκεντρώνονταν για να εξαπολύσουν την οργανωμένη τους επίθεση, έξω από την καφετέρια Κοράλλι.

Ο δε μάρτυρας ήταν αυτός που έκανε τις διαβιβάσεις για λογαριασμό της ομάδας του. Παρότι από τις διαβιβάσεις γνωρίζουμε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν από την αρχή την εικόνα ότι πρόκειται για μια μαζική, οπλισμένη ομάδα χρυσαυγιτών, ο Τσολακίδης σε μια κρίση αμνησίας (όπως και άλλοι συνάδελφοί του άλλωστε) προσπάθησε να αποφύγει να επιβεβαιώσει μέρη αυτής της εικόνας. Για παράδειγμα έχει διαβιβάσει ότι φτάνοντας στην Παύλου Μελά οι αστυνομικοί είδαν συγκεντρωμένα “άτομα της Χρυσής Αυγής” και ότι “υπάρχουν κάτι σιδηρομπουνιές και κάτι ρόπαλα”. Στο δικαστήριο προτίμησε να πει ότι δεν θυμάται για ρόπαλα και ότι δεν είχε καταλάβει εξ αρχής ότι επρόκειτο για μέλη της Χρυσής Αυγής. 

Πρόκειται για το γνωστό αποτέλεσμα της προσπάθειας των αστυνομικών να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ότι δηλαδή παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν στο σημείο πριν την έναρξη της επίθεσης δεν έκαναν τίποτα για να την αποτρέψουν. Ενώ μάλιστα εξελισσόταν η επίθεση, παρότι είχαν χρόνο να διαλύσουν την επιτιθέμενη ομάδα και να αποτρέψουν τουλάχιστον το μαχαίρωμα του Παύλου, πάλι δεν έκαναν τίποτα. Για να μην πέσει στην παγίδα και χαλάσει τη... γραμμή, έφτασε στο σημείο να ρωτήσει την πρόεδρο «τι έχω καταθέσει;» πριν απαντήσει σε ερώτησή της!

Ωστόσο, ακριβώς επειδή ο μάρτυρας ήταν παρών στο περιστατικό κατέθεσε και μια σειρά σημαντικά στοιχεία της επίθεσης που συμπίπτουν με τα όσα έχουν πει και τόσοι άλλοι μάρτυρες: την πολυάριθμη και ομοιόμορφα ντυμένη ομάδα που πριν την επίθεση έκανε επικοινωνίες με τα κινητά, το γεγονός ότι πράγματι κρατούσαν αντικείμενα που γυάλιζαν και που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη (ρωτηθείς για τη σιδηρογροθιά), το ότι η επίθεση ξεκίνησε απότομα από όλους μαζί, το γεγονός ότι τουλάχιστον 4 άτομα επιτέθηκαν στον Παύλο Φύσσα στην Παναγή Τσαλδάρη καθώς και το ότι ο Ρουπακιάς μπορούσε να είχε διαφύγει καθώς είχε ήδη μπει στο αυτοκίνητο και είχε στρίψει το τιμόνι όταν ο μάρτυρας έφτασε στο σημείο.

Όταν έγινε η σύλληψη Ρουπακιά ο μάρτυρας παρατήρησε ότι ο δράστης ήταν ήρεμος και δεν είχε ανεβάσει παλμούς – επιβεβαίωσε δε τον χαρακτηρισμό που είχε χρησιμοποιήσει στην κατάθεσή του στις ανακρίτριες, ότι ήταν «ατσαλάκωτος». Τόνισε ότι δεν είδε ούτε τραύματα πάνω στον Ρουπακιά. Αυτό βέβαια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης Ρουπακιά ότι υπήρξε συμπλοκή, ότι ο δολοφόνος φοβήθηκε, αμύνθηκε κλπ. Η υπεράσπιση δηλώνει μάλιστα ψευδώς ότι ο μαχαιροβγάλτης τραυματίστηκε, παρότι η ιατροδικαστική του έκθεση επιβεβαιώνει την περιγραφή «ατσαλάκωτος».

“Ενιαίο γεγονός”

Τέλος ο Τσολακίδης κατέθεσε με σιγουριά ότι η αλληλουχία γεγονότων στα οποία ήταν παρών είναι «ένα ενιαίο γεγονός». Ήταν μια δήλωση που πάει κόντρα στην προσπάθεια της υπεράσπισης να τα παρουσιάσει σαν ξεχωριστό γεγονός τη συγκρότηση του τάγματος εφόδου έξω από το Κοράλλι και το κυνηγητό από το μαχαίρωμα, με σκοπό να αποσυνδέσει την οργάνωση της ΧΑ από την δολοφονία. Αυτό προκάλεσε ταραχή στην υπεράσπιση, που με επανειλημμένες ερωτήσεις προσπάθησε να ανατρέψει αυτή την εκτίμηση, καταφέρνοντας όμως μόνο να τον κάνει να επιβεβαιώσει και να πει πιο ξεκάθαρα: «Ενιαίο είναι το γεγονός [που εκτυλίχθηκε] από τη στιγμή που φτάσαμε [στο Κοράλλι] μέχρι το μαχαίρωμα».

Για την επόμενη δικάσιμο αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάθεση του Ν. Χατζηευστρατίου, φίλου του Παύλου Φύσσα και θύματος της επίθεσης, ενώ το δικαστήριο έχει καλέσει επιπλέον για κατάθεση τον Χ. Χρηστίδη, ιδιοκτήτη καταστήματος κοντά στο σημείο της δολοφονίας και τον Α. Νικολάου, αυτόπτη μάρτυρα.


Επόμενες δικάσιμοι

Μάρτιος: 15/3, 17/3, 22/3, 29/3, 31/3
Απρίλιος: 3/4, 5/4, 26/4, 28/4