Διεθνή
Νετανιάχου-Μελόνι: Συνάντηση βουτηγμένη στο αίμα

Μια από τις πιο αηδιαστικές συναντήσεις ήταν αυτή που έγινε την περασμένη βδομάδα στη Ρώμη, μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Νετανιάχου και της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Μελόνι. Η Μελόνι, πολιτική απόγονος του Μουσολίνι, και προσωπική θαυμάστρια των φασιστών που είχαν οργανώσει τους μαζικούς διωγμούς των Εβραίων στην Ιταλία, δηλώνει πλέον η καλύτερη φίλη του Ισραήλ. Μέσω του Ισραήλ, προσπαθεί να ξεπλύνει τις φασιστικές ρίζες του κόμματός της. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί το Ισραήλ, σαν ένα ακόμη μήνυμα της διαθεσιμότητάς της να στηρίξει όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με τον ίδιο τρόπο που εδώ και καιρό έφτιαξε την εικόνα της καλύτερης φίλης του Ζελένσκι και της Ουκρανίας, ζητώντας να σταλούν κι άλλα όπλα στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Από τη μεριά του, ο Νετανιάχου προχώρησε τη σχέση με τους Ιταλούς φασίστες ένα βήμα παραπέρα. Πέρα από τις προσφορές για τις μοιρασιές του φυσικού αέριου στη Μεσόγειο, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πώς γίνεται και δεν έχει πρόβλημα να συναντιέται με τους κληρονόμους των αντι-εβραϊκών πογκρόμ, απάντησε πως είναι ήρεμος διότι ξέρει πως η Μελόνι και τα υπόλοιπα στελέχη της παράταξής της έχουν πάρει τα μαθήματα της ιστορίας και αποκηρύσσουν “τον αντισημιτισμό και τον αντισιωνισμό”. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Συμπλήρωσε: "Ο κίνδυνος που έχουμε σήμερα είναι η σύγκλιση που παρατηρούμε στην Ευρώπη ανάμεσα σε ορισμένες ομάδες της άκρας αριστεράς, οι οποίες κινητοποιούμενες από το μίσος για το Ισραήλ ευθυγραμμίζονται ακόμη και με τους τζιχαντιστές του ριζοσπαστικού ισλάμ που περιφρονούν τα δικαιώματα των γυναικών".

Κανένα πρόβλημα με τους φασίστες, τους κληρονόμους και τους νοσταλγούς του Ολοκαυτώματος λοιπόν για τη σιωνιστική ηγεσία, αλλά φόβος για την αριστερά. 

Χουάρα

Ο Νετανιάχου πήγε στη Ρώμη, λίγες μέρες μόνο μετά το πογκρόμ στη Χουάρα. Ισραηλινοί έποικοι, με την ανοχή του στρατού που απλώς κοίταζε μπήκαν στο παλαιστινιακό χωριό, χτυπούσαν, έκαιγαν και γκρέμιζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Ο Ισραηλινός αναλυτής Γκιντεόν Λεβί πήγε στη Χουάρα το επόμενο πρωί και συνέκρινε τη Χαουάρα με προάγγελο της μεγάλης σφαγής στη Σάμπρα και τη Σατίλα το 1982. Μιλώντας στην εκπομπή Democracy Now, είπε πως: “Αυτό που είδα ήταν κάτι που λίγες φορές αντίκρυσα στα 35 χρόνια που καλύπτω την κατοχή. Έμοιαζε κυριολεκτικά με μια πόλη μετά από πογκρόμ. Τρομαγμένοι και σοκαρισμένοι άνθρωποι κάθονταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους, φοβούμενοι να βγουν εξω. Όλα τα μαγαζιά ήταν κλειστά. Και η μόνη κυκλοφορία -πιστέψτε το- που επιτρεπόταν ήταν των εποίκων, οι οποίοι είχαν επιστρέψει για να δουν τα κατορθώματά τους της περασμένης νύχτας και να τελειώσουν αυτό που άρχισαν. Και το έκαναν με τον πιο βάρβαρο τρόπο, όπως πάντα. Ας μην ξεχνάμε, ήταν 400 έποικοι την προηγούμενη νύχτα, σύμφωνα με το στρατό πάντα, κατι που σημαίνει ότι μπορεί να ήταν πολλοί περισσότεροι. Και κανένας δεν τους σταματησε. Αυτό ίσως είναι το κομβικό ζήτημα. Το γεγονός ότι κανένας δεν σταμάτησε μια επίθεση 400 εποίκων σε ένα αθώο χωριό μας λέει πολλά για το τι πραγματικά συμβαίνει.”

Από την αρχή της χρονιάς εξάλλου, πάνω από 80 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις του Ισραηλινού κράτους. Οι έποικοι συνέχισαν με “ανεπίσημο” τρόπο αυτό που κάνει επίσημα ο στρατός.

Η Μελόνι στη συνάντηση με τον Νετανιάχου δεν είπε λέξη για όλα αυτά. Αντίθετα, είπε πως δηλώνει την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ στη μάχη “ενάντια στην τρομοκρατία”.

Ο Νετανιάχου έφτασε στην Ιταλία στο μέσο μιας τεράστιας κρίσης στην ισραηλινή πολιτική, με αφορμή τους νόμους που θέλει να περάσει για το δικαστικό σύστημα. Η κατάσταση είναι τόσο διχασμένη που ο πρωθυπουργός καθυστέρησε να φτάσει στην Ιταλία επειδή δεν έβρισκε αεροπλάνο να πετάξει. Οι Ισραηλινοί πιλότοι συμμετέχουν στο μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης. Αλλά οι άσχημες εκπλήξεις συνεχίστηκαν και σε ιταλικό έδαφος. Η εβραϊκή κοινότητα της Ιταλίας δεν είχε όρεξη να τον υποδεχτεί και δυσκολεύτηκε ακόμη και να βρει επίσημο μεταφραστή.

Από τη μεριά της η Μελόνι υποδέχθηκε τον Νετανιάχου με πολύ αίμα στα χέρια της. Τα πτώματα συνεχίζουν να ξεβράζονται από το πρόσφατο ναυάγιο στην Καλαβρία. Μέχρι στιγμής ξεπερνάνε τους 70, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Το σκάφος είχε φύγει από την Τουρκία, φορτωμένο με πάνω από 200 ανθρώπους και τελικά τσακίστηκε σχεδόν πάνω στην παραλία, αλλά ο κόσμος δεν κατάφερε να σωθεί λόγω της φουρτούνας. Η οργή για τη δολοφονία είναι τεράστια. Τη Μελόνι την υποδέχθηκαν με διαδήλωση και γιουχάισμα στην επίσκεψή της στην περιοχή. Την ώρα που θρηνούσαν τους νεκρούς, η Μελόνι έστελνε βίντεο καραόκε στον Σαλβίνι, τον εταίρο της στην κυβέρνηση με τον οποίο ανταγωνίζονται ποιος είναι πιο ρατσιστής, για να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του.

Οι φασίστες στην κυβέρνηση της Ιταλίας προσπάθησαν να κρύψουν την φύση τους για να σκαρφαλώσουν στην εξουσία, αλλά αποκαλύπτονται κάθε μέρα και περισσότερο.