Εργατικό κίνημα
STOP στις συνδικαλιστικές διώξεις

“Kόκκινο πανί” η Αργυρή Ερωτοκρίτου για τους Πλεύρηδες. Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης

Διώκεται συνδικαλιστικά η παθολόγος Αργυρή Ερωτοκρίτου από τον διοικητή του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” Α. Γρηγορόπουλο, ο οποίος προχώρησε, μια μέρα μετά την πρόσληψή της στο νοσοκομείο, σε δυσμενή μετακίνησή της στην Πολυκλινική. Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, το σχήμα των υγειονομικών στο οποίο συμμετέχει η Α. Ερωτοκρίτου, καταγγέλλει ως έκνομη και τιμωρητική αυτή την πράξη, η οποία αποτελεί επιπλέον επιστημονικό παροπλισμό και οικονομική εξαθλίωση για μια νοσοκομειακή γιατρό. Η πρώτη αγωνιστική απάντηση θα δοθεί την Τετάρτη 22/3 στη συγκέντρωση στις 12.30μ στον Ευαγγελισμό. Καλεί η ΕΙΝΑΠ με στάση εργασίας 12μ-3μμ, η ΟΕΝΓΕ και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία υγειονομικών και άλλων κλάδων. 

«Ο κ. Γρηγορόπουλος, συνεπής υπάλληλος της κυβέρνησης, τοποθετεί μια νέα μάχιμη γιατρό με εμπειρία ετών σε μεγάλο νοσοκομείο, από τον Ευαγγελισμό -που υποφέρει από τη δραματική υποστελέχωση...- στο υποβαθμισμένο (με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων) τακτικό εξωτερικό ιατρείο της Πολυκλινικής Αθηνών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναγκαστική μετατροπή της συναδέλφου σε γιατρό που θα παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης», αναφέρει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή και συνεχίζει: «Για εμάς είναι σαφές πως ο κ. Γρηγορόπουλος βλέπει αυτό που το κράτος και η εξουσία αντιπαθεί: την επίμονη αγωνίστρια, που μαζικοποιεί τον αγώνα, που εμπνέει τους συναδέλφους της να αντισταθούν στη διάλυση της δημόσιας Υγείας, στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων ασθενών και υγειονομικών». 

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου ως επικουρική γιατρός και μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο ΓΝΑ Γεννηματάς πρωτοστάτησε στην οργάνωση των μαζικών κινητοποιήσεων στο νοσοκομείο ενάντια στην ελλείψεις του νοσοκομείου που οδηγούσαν συχνά τις παθολογικές κλινικές σε κατάρρευση. Τον Οκτώβριο του 2022 η μεγαλειώδης συγκέντρωση που οργανώθηκε στο νοσοκομείο μετέτρεψε σε φιάσκο τη φιέστα του διοικητή του Γεννηματάς και του Πλεύρη για τα εγκαίνια των ΤΕΠ, με τον τελευταίο να απειλεί από το μικρόφωνο «εσείς με τη ντουντούκα δε χωράτε στον δρόμο μας». Την ντουντούκα κρατούσε η Α. Ερωτοκρίτου. Επίσης, εκλέχτηκε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, ενώ μέσα από την Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη πρωτοστάτησε και στη μάχη ενάντια στον σεξισμό και για να γίνει η 8 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα των γυναικών, μαζική πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση τα τελευταία χρόνια. 

Μεγάλο είναι το κύμα συμπαράστασης που έχει ξεσηκώσει η δίωξή της με ομοσπονδίες, δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη τη χώρα να παίρνουν αποφάσεις στήριξης και να απαιτούν την άμεση επανατοποθέτηση της Α. Ερωτοκρίτου στις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στο οποίο προσλήφθηκε. 

Δεν θα περάσει

Το σχέδιο ψηφίσματος τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Η δίωξη της γιατρού Αργυρής Ερωτοκρίτου δεν θα περάσει. Σε συνθήκες που τα δημόσια νοσοκομεία είναι πιο αναγκαία από ποτέ και χρειάζονται μαζικές προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησής τους, η κυβέρνηση προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις όπως κάνει με το παιδοογκολογικό του Αγία Σοφία, δεν προχωρά σε προσλήψεις και εξαπολύει κύμα διώξεων σε συνδικαλιστές που αντιδρούν στις επιθέσεις της.

Στις 13 Μάρτη του 2023, μία μέρα μετά την πρόσληψη της Παθολόγου Αργυρής Ερωτοκρίτου στον Ευαγγελισμό ως μόνιμης επιμελήτριας Β, η διοίκηση του νοσοκομείου την “επανατοποθέτησε” στα εξωτερικά ιατρεία της Πολυκλινικής Αθηνών επικαλούμενη “επείγουσες” ανάγκες.

Αυτή η ενέργεια της διοίκησης συνιστά συνδικαλιστική δίωξη στο πρόσωπο της συναδέλφου που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ως μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και του σωματείου εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς...

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου δεν είναι η μόνη που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο πρόεδρος του σωματείου του Αγίου Σάββα, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ, η αναπλ. γραμματέας του σωματείου του Ευαγγελισμού, μέλος του ΔΣ εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης και μια σειρά ακόμα συνδικαλιστών και εργαζομένων έχουν διωχθεί και απειληθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις της, σε μια προσπάθεια να σιγήσει η φωνή των μαχόμενων υγειονομικών.

Μέσα στην περίοδο που όλη η κοινωνία απεργεί μαζικά και οργισμένα απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών και τις ιδιωτικοποιήσεις, η επιλογή της κυβέρνησης να στερήσει μια μάχιμη γιατρό από το μεγαλύτερο νοσοκομείο πρώτης γραμμής είναι πρόκληση για όλους και όλες».

Την Πέμπτη 23/3 η ΕΙΝΑΠ και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός καλούν στάση εργασίας 8πμ-11πμ και συγκέντρωση στις 8πμ στο προαύλιο του Ευαγγελισμού για το ίδιο θέμα. Τη συγκέντρωση στηρίζει και η ΟΕΝΓΕ.

Αποφάσεις ενάντια στη δίωξη της Α. Ερωτοκρίτου έχουν πάρει μέχρι στιγμής:

•ΕΙΝΑΠ
•ΟΕΝΓΕ
•Τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων:
-Άγιος Σάββας 
-Έλενα Βενιζέλου
-Αγλαΐα Κυριακού 
-Ασκληπιείο Βούλας
-Αττικόν
-Ευαγγελισμός
-Δρομοκαΐτειο
-Άγιου Νικόλαου
•Σύλλογος Ειδικευόμενων Γιατρών ΨΝΑ Δαφνί 
•Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου
•Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:
-Αριστοτέλης
-Α' Αθηνών
-Ηρώ Κωνσταντοπούλου
-Γλυφάδας, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης
-Φυλής
-Μαρούσι
•Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας
•ΠΟΣΠΕΡΤ
•ΣΕΛΜΑ 
•ΣΕΡΕΤΕ
•Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου
•Σωματείο Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Ιωαννίνων
•Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Ιωαννίνων
•Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
•Ένωση Νοσ. 
Ιατρών Πέλλας