Εργατικό κίνημα
Πανεργατική 16Μ: Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά!

Αθήνα 16 Μάρτη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Εκατοντάδες χιλιάδες απεργών και νεολαίας πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας και όλων των πόλεων της χώρας στην πανεργατική απεργία στις 16 Μάρτη. Για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα εκφράστηκε μαζικά και δυνατά η οργή ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων για το έγκλημα στα Τέμπη και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών. Το μήνυμα που έστειλε το εργατικό κίνημα είναι ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να γκρεμίσει αυτή την κυβέρνηση και το σύστημα που σπέρνει τον θάνατο.

Στην Αθήνα η διαδήλωση απλώθηκε από τη Σταδίου και την Πανεπιστημίου μέχρι το Σύνταγμα και τη λεωφόρο Συγγρού. Αμέτρητα ήταν τα μπλοκ των σωματείων από εργατικούς χώρους και κλάδους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που συμμετείχαν με πανό στην πορεία. Εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στους δήμους, στις συγκοινωνίες, στην ενέργεια, στα υπουργεία, στις Τέχνες, στο λιμάνι και τα πλοία, στα αεροδρόμια, στην ΕΥΔΑΠ, σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις παρέλυσαν απεργιακά τους χώρους δουλειάς και κατέβηκαν στον δρόμο.

Μαζική παρουσία είχαν οι φοιτητές με τους συλλόγους τους και οι μαθητές, που συνεχίζουν τις καταλήψεις και τις δράσεις σε πολλές σχολές και σχολεία. Το παρών έδωσαν όλες οι οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος ανέβηκαν στην εξέδρα προσφύγισσες και πρόσφυγες με τα παιδιά τους κρατώντας πικέτες για τη διεθνή μέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό στις 18 Μάρτη, ενώ ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ κάλεσε όλες και όλους στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, συνδέοντας το έγκλημα στα Τέμπη με τα ρατσιστικά εγκλήματα της κυβέρνησης ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Εκεί συγκεντρώθηκε και το μαζικό μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης με το οποίο διαδήλωσαν τα σωματεία εργαζομένων πολλών νοσοκομείων, του υπουργείου Πολιτισμού, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΓΔΕ και ΕΦΚΑ, εργαζόμενοι/ες από ιδιωτικές επιχειρήσεις με τα πανό τους, οι καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων ΣΕΤ και ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ, εργατικές συλλογικότητες, αφρικανοί πρόσφυγες και τα μπλοκ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.

Εμπειρίες αγώνων

«Αυτή την Πανεργατική Απεργία την επέβαλε στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ η οργή των εργαζόμενων, που κουβαλάνε τις εμπειρίες των αγώνων όλων των προηγούμενων χρόνων», τονίζει η ανακοίνωση του ΣΕΚ. «Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν οργάνωσαν την απεργία και έκαναν κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουν διαλυτικά στη διάθεση του κόσμου, πραγματοποιώντας τρεις διαφορετικές απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι/ες πήραν πάνω τους την οργάνωση της πανεργατικής, στέλνοντας το μήνυμα ότι το ποτάμι πίσω δεν γυρνά!

Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις απεργίες και τις καταλήψεις για να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για την στιγμή της κάλπης. Να δυναμώσουμε τα συνδικάτα μας και την οργάνωσή της τάξης μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις πανεργατικές απεργίες να συγκροτηθούν σε επιτροπές αγώνα, σε επιτροπές βάσης σε κάθε χώρο δουλειάς. Όπως έλεγε η μεγάλη επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ «εκεί που σφυρηλατούνται οι αλυσίδες της εκμετάλλευσης εκεί θα σπάσουν».

Έτσι, δυναμώνοντας την οργάνωση των εργαζόμενων σε κάθε χώρο δουλειάς, μπορούμε να κλιμακώσουμε απεργιακά, για να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση και να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή του συστήματος. Για να βάλουμε τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη».

Μάνος Νικολάου

 

Αθήνα 16 Μάρτη. Φωτογραφίες: Στέλιος Μιχαηλίδης, Γιώργος Πίττας

 

16/3, Χανιά. Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης


Και σήμερα είναι πολύ μεγάλη η παρουσία των εκπαιδευτικών στην απεργία. Αυτές τις μέρες συμμετέχουν πολλοί συνάδελφοι που δεν έχουν ξανακατέβει ποτέ ούτε σε απεργία ούτε σε διαδήλωση και έχουν απηυδήσει με την κυβέρνηση και την Κεραμέως. 

Επιμένουν στους εκβισμούς και τους εκφοβισμούς, αλλά δεν καταφέρνουν τίποτα. Ακόμα και ψηφοφόροι της ΝΔ αγανακτούν και κινητοποιούνται εναντίον τους και κόντρα στην “αξιολόγησή” τους. Ακόμα και γονείς μας λένε “καλά κάνετε και απεργείτε, κι εμείς μαζί σας”. Αυτό είναι το κλίμα στην τελική ευθεία της εφαρμογής της “αξιολόγησης”. Είναι σε πολύ πιο δύσκολη θέση και νομίζω ότι πάλι, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες, δεν θα τα καταφέρουν. Όπου πήγαν οι λεγόμενοι “συντονιστές” στα σχολεία της επαρχίας, τους έδιωξαν. Όταν έρθουν και στην Αττική, δεν θα τους αφήσουμε να μπουν. Συνεχίζουμε με απεργίες και κινητοποιήσεις!

Επίσης, οι μαθητές στον Πειραιά κάνουν ακόμα καταλήψεις, έκαναν την περασμένη βδομάδα μια τεράστια πορεία, ενώ οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πειραιά έστειλαν μια πολύ ωραία επιστολή στους καθηγητές τους για την κατάληψη που κάνουν καλώντας τους να μην την σπάσουν με την τηλεκπαίδευση.

Ελένη Τσόλκα,
δασκάλα στον ΣΕΠΕ Πειραιά “η Πρόοδος”

 

Υπάρχουν σοβαρά θέματα ασφάλειας, όχι μόνο στα τρένα. 64 είναι οι νεκροί μέσα σε οχτώ χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από εργατικά ατυχήματα. 

Οι λόγοι: περικοπές στην ασφάλεια και στην υγιεινή των εργαζομένων, ιδιωτικοποιήσεις, μαύρη εργασία. Πολύ σημαντικό είναι ότι και πρωτόδικα και εφετειακά βγήκε νόμιμη η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις υπηρεσίες δόμησης. Οι περισσότεροι δήμοι στην Ελλάδα δεν έχουν αυτές τις υπηρεσίες και μηχανικούς. Μετά και τον σεισμό στην Τουρκία, πάλι δεν βάζουν μυαλό. Δεν στελεχώνουν τις τεχνικές υπηρεσίες να κάνουν αντισεισμική προστασία και ελέγχους, για να προωθήσουν τις εργολαβικές τεχνικές εταιρίες. Αφού δεν μπόρεσε να βγάλει παράνομη την απεργία ούτε μέσα από τα δικαστήρια, ο Βορίδης, σπάζοντας κάθε αυτονομία στους ΟΤΑ, νομοθέτησε πριν δύο βδομάδες, ότι το υπουργείο το ίδιο μπορεί να σταματήσει την απεργία. Κι όταν πέσουν τα κτίρια ή τα σχολεία και θρηνήσουμε ξανά θύματα, θα λένε ότι φταίει ο μηχανικός, όπως ο σταθμάρχης.

Χρήστος Ευθυμίου,
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου

 

Έχει γίνει τρομερή δουλειά στις κινητοποιήσεις μας. Η θλίψη γίνεται οργή, η οργή γίνεται πράξη και απεργία. Η αντιπολίτευση γίνεται στους δρόμους αυτή τη στιγμή και όχι στη Βουλή, παρότι είναι προεκλογική περίοδος. 

Το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό βγήκαμε σε κινητοποιήσεις μαζί με τους καλλιτέχνες, με τους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς. Πάντα ήταν σάπιο το σύστημα, αλλά τώρα έχει τερματίσει. Πρέπει να αλλάξει το καθεστώς του καπιταλισμού που διαφεντεύει τις τύχες μας και τώρα και τις ζωές μας. Μόνο η κερδοσκοπία υπάρχει στις επιλογές τους. Αλλά δεν θα τους αφήσουμε. Φέτος η τεράστια διαφορά είναι η εξής: καταφέρνουμε να συντονιστούμε μεταξύ μας οι εργαζόμενοι και να λειτουργήσουμε ομαδικά γιατί αυτό έχει γίνει ανάγκη όλων μας, όχι μόνο μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που ηγούνται στα σωματεία. Την Τετάρτη 22/3 προχωράμε σε νέα συνέλευση στο Βυζαντινό Μουσείο για να οργανώσουμε τη συνέχεια. 

Σόφη Τζαβάρα,
εργαζόμενη στο Βυζαντινό Μουσείο

 

Όπως χτυπάνε όλους τους κλάδους, έτσι κάνουν και στον κλάδο της Ενέργειας με τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν φτάσει παντού πλέον. 

Γιατί είναι ένας κλάδος με υπερκέρδη. Όμως οι εργαζόμενοι στους δρόμους έχουμε τη δύναμη για να ρίξουμε αυτή την κυβέρνηση δολοφόνων. Δεν ήταν ανθρώπινο λάθος αυτό που έγινε στα Τέμπη, αλλά εγκληματική ενέργεια από εγκληματική οργάνωση. Στο φυσικό αέριο κάνουν απολύσεις αυτή την περίοδο. Αρχίζει να υπάρχει μεγαλύτερη αγωνιστική δυναμική, μαζικότητα στις κινητοποιήσεις και συνεννόηση καλύτερη μεταξύ μας.

Βασίλης Κοκκινοβασίλης,
αντιπρόεδρος στον Σύλλογο Εργαζομένων ΔΕΣΦΑ

 

Όπως και σε κάθε κινητοποίηση για το έγκλημα στα Τέμπη, έτσι και σήμερα στην πανεργατική, το σωματείο μας έχει πάρει απόφαση συμμετοχής. Με τον πιο επώδυνο τρόπο, έγινε κατανοητό στην κοινωνία τι εστί μνημόνια και ιδιωτικοποιήσεις. 

Θέλουμε να συνεχίσουμε δυναμικά κρατώντας ψηλά τον αγωνιστικό τόνο. Τώρα ανοίγουμε τη μάχη για τη συλλογική σύμβαση με την efood. Εκτός από τις αυξήσεις στους μισθούς πείνας που παίρνουμε, διεκδικούμε μέτρα ασφάλειας, περιορισμό των αποστάσεων και λιγότερο βάρος στις μεταφορές, καθώς είχαμε νεκρούς και πολλούς βαριά τραυματίες και την χρονιά που πέρασε. Υπάρχει μια επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας που έχει συσταθεί από τα υπουργεία Εργασίας και Μεταφορών, αλλά τρία χρόνια τώρα συνεδριάζει χωρίς να κάνει τίποτα. Επίσης, παλεύουμε για τα δικαιώματα των γυναικών συναδελφισσών διανομέων, που δουλεύουν σε ένα μηχανάκι που δονείται συνέχεια, χωρίς πρόβλεψη για την εγκυμοσύνη και τις δύσκολες ημέρες της περιόδου.

Βασίλης Στύλος,
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων efood  

 

Μέσα σε αυτόν τον πανεργατικό ξεσηκωμό, χρειάζεται οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τουρισμό να βγουν μπροστά για συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς και εργασιακά-συνδικαλιστικά δικαιώματα. 

Στην εργοδοσία στο εστιατόριο που δουλεύω δήλωσα απεργία και σήμερα και στην προηγούμενη πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη. Οι απαντήσεις που πήρα ήταν ότι δεν τους αρέσουν αυτά και ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζεται όλοι οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες στον κλάδο να ενημερωθούν για το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού και να γραφτούν μαζικά. Καταστρατηγούνται κατά κανόνα τα ωράρια και οι βάρδιες και ταυτόχρονα δεν προσλαμβάνουν κόσμο. Επίσης, σημαντικό ζήτημα είναι να παλέψουμε τον ρατσισμό, καθώς τα αφεντικά εκμεταλλεύονται τους μετανάστες δίνοντάς τους ψίχουλα, ειδικά αυτούς που δεν έχουν χαρτιά. Αντίστοιχα, υπάρχει σεξιστική υποτίμηση των γυναικών στον κλάδο.

Ρεντόν Κανάνι,
εργαζόμενος στην εστίαση


Πολλές χιλιάδες συμμετείχαν στην πανεργατική απεργία, με τους διαδηλωτές να απλώνονται σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης για ώρες. Παρά τις χωριστές συγκεντρώσεις, η οργή του κόσμου για το έγκλημα στα Τέμπη εκφράστηκε για άλλη μια φορά μαζικά και συνδέθηκε με τις διεκδικήσεις δεκάδων σωματείων που κατέβηκαν με τα πανό τους. Οι δυνάμεις του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, που έκαναν την προσπάθεια να γίνει μία ενιαία διαδήλωση, συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα του Βενιζέλου, βάδισαν στον σταθμό του ΟΣΕ και στη συγκέντρωση των συνδικάτων, και από εκεί η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Συμμετείχαν απεργοί από την εκπαίδευση, την Υγεία και τους δήμους μέχρι τους καλλιτέχνες, τη Μαλαματίνα και τους διανομείς της efood και της Wolt. Μαζική παρουσία είχαν και οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι μαθητές.

«Στο Ηράκλειο Κρήτης η απεργιακή διαδήλωση ήταν πάλι τεράστια: όταν έφτανε στο τέλος της λεωφόρου Καλοκαιρινού η ουρά της πορείας στην Πλατεία Ελευθερίας δεν είχε ακόμα ξεκινήσει. Ακόμα κι όταν ξεκίνησε η βροχή, κανείς δεν έφυγε από την πορεία», τονίζει η Τόνια Αντωνίου. «Δεν υπήρξαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις, αλλά μια ενωτική κινητοποίηση, που βοήθησε για να φανεί η μαζικότητα και η δύναμή μας στον δρόμο. Στην κεφαλή της πορείας ήταν οι φοιτητικοί σύλλογοι με μαζική συμμετοχή, μετά τα εργατικά σωματεία, οι συλλογικότητες και οι οργανώσεις της Αριστεράς. Ανάμεσα σε άλλους συμμετείχαν οι Αρχαιολόγοι που το προηγούμενο διάστημα είχαν ξεσηκώσει αγωνιστικά την πόλη με τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις τους, οι διανομείς της efood, οι δικηγόροι που κατέβηκαν με πανό, αλλά και μαθητές. Δυναμική παρουσία είχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ που κατέβηκαν με τα πανό τους».

Mαζική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά. Πλήθος εργαζόμενων, συνταξιούχων, φοιτητών και μαθητών συμμετείχε στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία Αγοράς, βάδισαν μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην πλατεία Δικαστηρίων. Συμμετείχαν δεκάδες σωματεία μαζί με συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς, ανάμεσά τους το Εργατικό Κέντρο Χανίων, δάσκαλοι και καθηγητές, οικοδόμοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, διανομείς, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι στον επισιτισμό, στην έρευνα, στην ιδιωτική εκπαίδευση και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Στην πανεργατική απεργία και στο απεργιακό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας χιλιάδες εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές δώσανε άλλη μια συγκλονιστική απάντηση με την μαζική συμμετοχή τους ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τις προσπάθειες όχι μόνο να συγκαλύψει τις ευθύνες της, αλλά και να φορτώσει στα συνδικάτα και στους εργαζόμενους όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα των πολιτικών της.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου, συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πέρασε από τον σταθμό του ΟΣΕ και κατέληξε πίσω στην πλ.Γεωργίου.

Μέσα από το μπλοκ του ΣΕΚ, ακούγονταν συνεχώς η ανάγκη για κλιμάκωση των καταλήψεων και των απεργιών με αιχμή τα αντικυβερνητικά συνθήματα και την κριτική στο σύστημα του κέρδους. Το "Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων" και το "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, Απολύστε τώρα τον Μητσοτάκη" έκφρασε την οργή, τις αναζητήσεις και τις ελπίδες πολύ κόσμου και για αυτό διάλεξε να βαδίσει μαζί μας. Το νέο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης έγινε ανάρπαστο», σημειώνει το ΣΕΚ στην Πάτρα.

«Στην απεργιακή κινητοποίηση στον Βόλο συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τον δήμο και το λιμάνι, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία των φοιτητών/ τριών με πανό του συλλόγου της Αρχιτεκτονικής και των φοιτητών/τριών Ιχθυολογίας», δήλωσε ο Τάσος Τσιούνης. «Με πανό διαδήλωσε το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το ΣΕΚ. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, πέρασε από τον σιδηροδρομικό σταθμό και κατέληξε στον Θόλο. Ως ΣΕΚ παίξαμε ρόλο με τα συνθήματά μας, που τόνιζαν την απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων, ενώ με τη διακίνηση της Εργατικής Αλληλεγγύης ανοίγαμε την προοπτική της κρατικοποίησης και του εργατικού ελέγχου. Θετική ανταπόκριση είχε και το κάλεσμά μας για την αντιρατσιστική-αντιφασιστική κινητοποίηση στις 18 Μάρτη στην πόλη».

Χιλιάδες πήραν μέρος στην πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση και στα Γιάννενα. Από την κεντρική πλατεία η πορεία διαδήλωσε στο κέντρο της πόλης με μαζική συμμετοχή των φοιτητών και εργαζόμενων από τα νοσοκομεία και τον δήμο. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν εμφανής σε όλη την πόλη, από τις δημόσιες υπηρεσίες μέχρι τα κλειστά μαγαζιά του κέντρου.

Πάνω από 1.500 άτομα συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση στην Ξάνθη. Ενδεικτικό της τρομερής διάθεσης του κόσμου να αγωνιστεί και να διαδηλώσει ήταν ότι η πορεία έγινε δύο φορές και κράτησε πάνω από δυόμιση ώρες. Από λάθος των συνδικαλιστικών ηγεσιών η πορεία ξεκίνησε πιο νωρίς αφήνοντας πολύ κόσμο που δεν είχε προλάβει να φτάσει. Όταν ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος στην πόλη, η πορεία ενώθηκε με τον κόσμο που συγκεντρώθηκε πιο αργά και ξαναδιαδήλωσε στην ίδια διαδρομή.

«Εκατοντάδες απεργοί συγκεντρώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και παρά τη βροχή η διαδήλωση παρέμεινε μαζική», μας είπε ο Γιώργος Μποτσίδης. «Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, βάδισε προς τον σιδηροδρομικό σταθμό και κατέληξε στο Δημαρχείο. Το παρών έδωσαν ανάμεσα σε άλλους εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στον δήμο, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχαν με πανό οι δικηγόροι. Ένα από τα θέματα που συζητούσε ο κόσμος με αγανάκτηση είναι η ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση για το νερό, μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί».