Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Διεθνής Μέρα Δράσης 18 Μάρτη: Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά, νόμιμοι οι μετανάστες

18 Μάρτη, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

18 Μάρτη, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Σύνορα ανοιχτά για όλους! Άσυλο στους πρόσφυγες! Χαρτιά για τους μετανάστες! Ποτέ ξανά φασισμός!

Αυτό ήταν το αποφασιστικό μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από το κέντρο της Αθήνας το Σάββατο 18 Μάρτη, το δυναμικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της παγκόσμιας μέρας δράσης ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό σε πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Ομόνοια (μπορείτε να διαβάσετε κάτω τις ομιλίες) και ακολούθησε διαδήλωση που βάδισε στο Σύνταγμα και από εκεί πίσω στην Ομόνοια.

Στην κορυφή της πορείας βάδισαν οι διαδηλωτές/τριες κρατώντας στα χέρια τους ένα μεγάλο πανό που έλεγε «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες, οι ναζί στην φυλακή» και ακολουθούσαν τα πανό της ΚΕΕΡΦΑ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Μαζί με τα παιδιά τους διαδήλωσαν οι Αφρικανοί πρόσφυγες/ισσες που κατέφτασαν στην Αθήνα από τη Ριτσώνα με πούλμαν. Ξεσήκωσαν όλο τον κόσμο με τον παλμό τους, κρατώντας ένα πανό που έγραφε στα ελληνικά και στα γαλλικά «από τα Τέμπη έως το Αιγαίο το αίμα που κυλάει δικαιοσύνη ζητάει» και φωνάζοντας συνθήματα: «Solidarite avec les emigres, nous voulons travailler» «αλληλεγγύη στους πρόσφυγες-θέλουμε να δουλέψουμε».

«Τι θέλουμε; Χαρτιά! Πότε τα θέλουμε; Τώρα!» ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι μετανάστες από το Συμβούλιο Δικαιωμάτων Αποδήμων Μπαγκλαντεσιανών και την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα”, που διαδήλωσαν με τα δικά τους μπλοκ στην πορεία. «Σταματήστε τις απελάσεις, σταματήστε την αστυνομική παρενόχληση, απελευθερώστε όλους όσοι είναι φυλακισμένοι στα στρατόπεδα» έγραφαν κάποια από τα πλακάτ τους. 

Χαρτιά

«Ζω και εργάζομαι σε εστιατόρια στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια. Πριν από δύο χρόνια η αστυνομία με έπιασε επειδή δεν είχα χαρτιά και με έβαλε 18 μήνες φυλακή, στην Αμυγδαλέζα για έντεκα μήνες και άλλους 7 μήνες στο καμπ Κόρινθο. Η κατάσταση σε αυτές τις φυλακές είναι απελπιστικές» μας λέει ο Μαχμούντ μετανάστης από το Μπαγκλαντές. «Νέα παιδιά από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, πεθαίνουν στην Ελλάδα από κατάθλιψη, η αστυνομία μας κυνηγάει συνέχεια, δεν μας αφήνει να δουλέψουμε, μας κλείνουν σε φυλακές και στο τέλος μας διώχνουν. Πριν από μόλις δύο μέρες απελάσαν 78 μετανάστες πίσω στο Μπαγκλαντές, χωρίς να έχουν κάνει απολύτως τίποτα, κανένα έγκλημα, απλά και μόνο επειδή δεν είχαν χαρτιά».

«Η διαφορετικότητα είναι πλούτος, συμπερίληψη, ορατότητα, αλληλεγγύη» έγραφε το πανό της συλλογικότητας μεταναστών δεύτερης γενιάς της κίνησης «Ορίζοντες». «Ο θεσμικός ρατσισμός πρέπει να πεθάνει γιατί έχει φτάσει στο αμήν. Είμαστε τριάντα χρόνια εδώ πέρα, μεγαλώσαμε τα παιδιά μας εδώ, σχεδόν γεράσαμε εδώ αλλά ακόμη και τώρα μας θεωρούν ξένους» μας είπε ο Αρμπέν Σάνι, πρόεδρος του Σωματείου Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα. 

Μαζική ήταν επίσης η παρουσία των φοιτητών-τριών που διαδήλωσαν κάτω από τα πανό φοιτητικών συλλόγων και καταλήψεων, της ΣΕΠ και της ΣΔΟΚΕ από το ΠΑΔΑ, των Μεταλλειολόγων, των Χημικών Μηχανικών, της ΙΦΕ, του Χημικού και στο πανό των καλλιτεχνικών καταλήψεων. «Πήραμε απόφαση στην γενική συνέλευση της ΑΣΚΤ να συμμετέχουμε, φτιάξαμε πανό και σήμερα είμαστε εδώ, σε επικοινωνία με τους πρόσφυγες από τη Ριτσώνα για να συνεχίσουμε με κοινές δράσεις» μας είπε ο Γιάννης Μαλινάκης, φοιτητής.  «Είμαστε ως κατάληψη του Ρεξ σήμερα εδώ, γιατί είμαστε κατά των ρατσιστικών και φασιστικών συμπεριφορών που εν έτει 2023 δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε αυτή τη χώρα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Παλεύουμε για να είμαστε όλοι μαζί» είπε ο Φώτης. 

Με πανό διαδήλωσαν στο συλλαλητήριο επίσης: Οι Σύλλογοι Εργαζομένων νοσοκομείων Γεννηματά και Αγίου Σάββα, η Ε’ ΕΛΜΕ, εργαζόμενοι του Βυζαντινού Μουσείου, εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, οι κοινωνικοί λειτουργοί του «social work action network», η Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή, η Μηδενική Ανοχή-Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων, το ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΑΡΙΣ, η ΟΡΜΑ, το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρατσιστική πολιτική

«Ως Εναλλακτική Παρέμβαση στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις σήμερα γιατί θεωρούμε ότι οι μετανάστες, οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες, στερούνται από την παρούσα κυβέρνηση τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Αστέριος Καναβός. «Από τις νομοθετικές τροποποιήσεις του 2019 μέχρι την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του κώδικα για τη μετανάστευση, είναι μια πολιτική καθαρά αντιμεταναστευτική και ρατσιστική, στο ίδιο πλαίσιο που θέτει η ΕΕ με το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση».

«Στην Ε’ ΕΛΜΕ πήραμε απόφαση να συμμετέχουμε σήμερα στο συλλαλητήριο. Όλες τις προηγούμενες μέρες διαδηλώναμε μαζί με τα παιδιά μας για τους ανθρώπους που δολοφονήθηκαν στα Τέμπτη και σήμερα για τους ανθρώπους που χάνονται άδικα στα νερά του Αιγαίου» μας είπε η Εύα Ηλιάδη, εκπαιδευτικός. «Το μήνυμά μας σήμερα είναι κάτω ο ρατσισμός, κάτω αυτή η κυβέρνηση και καθόλου σεξισμός, ομοφοβία και ρατσισμός στην εργασία» τόνισε η Μαίρη, εργαζόμενη στις τηλεπικοινωνίες. 

«Φονιάδες παιδιών στα Τέμπη και στο Αιγαίο, αυτό το έγκλημά σας θα ‘ναι το τελευταίο», «Πέστο δυνατά πέστο καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά», «Όχι απελάσεις ρατσιστικές, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες», «Κάθαρμα Μητσοτάκη σε ξέρουμε καλά στα Τέμπη και στο Αιγαίο σκότωσες παιδιά», «Νομιμοποιείστε τους μετανάστες σύνορα ανοιχτά για όλους τους εργάτες», «Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων», «Φράχτης σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διαδήλωση.

«Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες των διαδηλωτών που βγήκαν σήμερα στους δρόμους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, το Βόλο, τα Γιάννενα, τη Πάτρα, την Ξάνθη» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ. 

«Είναι “άγνωστο” για ποιο λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έστειλε αστυνομικό για να καταγράφει με κάμερα τις ομιλίες της εξέδρας της Ομόνοιας αφού “ακούνε” συστηματικά από την ΕΥΠ ό,τι κινείται. 

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε κλιμάκωση των αγώνων με απεργίες και καταλήψεις για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ που έχει το θράσος να στέλνει στη Βουλή ένα Κώδικα Μετανάστευσης με επιθέσεις ενάντια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς και τους αιτούντες ασύλου. Καλεί τα συνδικάτα να στηρίξουν τον αγώνα για ανοιχτά σύνορα, χαρτιά στους μετανάστες, άσυλο, στέγη, ΑΜΚΑ, παιδεία χωρίς αποκλεισμούς».

Πανελλαδικά

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 18 Μάρτη, στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, το Βόλο, τα Γιάννενα, τη Πάτρα, την Ξάνθη.

Στη Θεσσαλονίκη, στη συγκέντρωση και στην πορεία στο κέντρο της πόλης συμμετείχαν με τα πανό τους η ΚΕΕΡΦΑ, φοιτητικοί σύλλογοι, η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων και συνεργαζόμενοι, η ομάδα Silvia Rivera, η συνέλευση γυναικών 8 Μάρτη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και το ΜΕΡΑ25. Mαζικό ήταν το συλλαλητήριο και στην Πάτρα όπου στο κέντρο της πόλης διαδήλωσαν η ΚΕΕΡΦΑ, η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο "Δυσήνιος ίππος" συλλογικότητα του αναρχικού χώρου. 

Στα Χανιά στην κινητοποίηση που είχε τη στήριξη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (ΣΕΠΕ) και της ΕΛΜΕ Χανίων, μεταξύ άλλων ακούστηκαν συνθήματα όπως «Από τα Τέμπη μέχρι τα σύνορα δολοφονούν, να τους ανατρέψουμε», «Σχολεία ανοιχτά για όλα τα παιδιά», «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες», «Τσακίστε τους φασίστες». Ενώ στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με τη συμμετοχή φοιτητών που σήκωσαν πανό: «Οι ζωές μας μετράνε-όχι στα απάνθρωπα pushback, Tσακίζουμε ρατσισμό-φασισμό».


Ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό

Στη συγκέντρωση της 18Μ στα Χαυτεία τον λόγο πήραν Δημήτρης Κουτσιάφτης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών ΟΣΕ, ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Τζότζο που μίλησε εκ μέρους της επιτροπής προσφύγων και προσφυγισσών του καμπ της Ριτσώνας, ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός από την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, η γιατρός Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, η Κατερίνα Σπυριδάκου εκ μέρους του Φοιτητικού Σύλλογου Χημικού και η Εύα Ντόκου εκ μέρους της κατάληψης ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ, ο Αντιλιάν Κοτζάι εκ μέρους της Κίνησης «Ορίζοντες», ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», ο σκηνοθέτης και ακτιβιστής Αντώνης Ρέλλας από την Κίνηση Καλλιτεχνών με αναπηρία και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.

Ο Δημήτρης Κουτσιάφτης ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών. «Υπήρξε υποβάθμιση και απαξίωση του τρένου λόγω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της συγκεκριμένης κυβέρνησης» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του. «Του τρένου που είναι ένα κοινωνικό μέσο. Θα το πάρει ο εργάτης για να πάει στη δουλειά του, οι σπουδάστριες, οι σπουδαστές, οι μαθητές-τριες, οι οικογένειες, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, όλοι εμείς δηλαδή. Αυτή η κυβέρνηση και η πολιτική της πρέπει να ανατραπεί. Γιατί σκοτώνει αδιακρίτως τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Σκοτώνει την ελπίδα μας. Οι ζωές μας έχουν αξία. Δεν θέλουν να υπάρχουν συνδικάτα, δεν θέλουν να υπάρχουν φοιτητικοί σύλλογοι, δεν θέλουν γενικά να είμαστε ενωμένοι. Στη μνήμη όλων των θυμάτων και των συναδέλφων μας θα φτάσουμε μέχρι τη δικαίωση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Σας θέλουμε μαζί μας μέχρι το τέλος». 

«Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α. είμαστε εδώ μαζί με τις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό συλλαλητήριο» είπε ο Κώστας Παπαδάκης. «Συνεχίζουμε τον αγώνα μέσα και έξω από τα δικαστήρια για την καταδίκη και σε δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας των καταδικασμένων για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και τις δολοφονίες της. Και θα νικήσουμε, όπως νικήσαμε και στις 7 Οκτώβρη 2020. Όπως κάθε μέρα στη δίκη που απορρίπτονται μια – μία οι αιτήσεις αποφυλάκισης των ναζιστών. Όπως πριν λίγες μέρες που ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας επέβαλε ποινή οριστικής παύσης και απέβαλε χωρίς αναστολή από το μητρώο του τον Κωνσταντίνο Πλεύρη για τις προκλήσεις και τους ναζιστικούς του χαιρετισμούς στη δίκη της Χ.Α. Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος και θα ανατρέψουμε την ατιμωρησία της εγκληματικής φασιστικής βίας στην Ελλάδα». 

Φυλακές

Είμαστε αιτούντες άσυλο από το καμπ της Ριτσώνας» τόνισε ο Τζότζο. «Εκεί ζούμε σε συνθήκες απάνθρωπες και φριχτές, απαράδεκτες στον 21ο αιώνα. Μακριά από τα πάντα, χωρίς λεφτά, χωρίς δουλειά, χωρίς πρόσβαση σε υγεία και σχολεία για τα παιδιά. Πολλά από τα αδέλφια μας πεθαίνουν στις φυλακές και τα κλειστά καμπ χωρίς σεβασμό των ελληνικών αρχών για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Μπορώ να αναφερθώ συγκεκριμένα στις περιπτώσεις του Σομέ και του Τζεφ από το καμπ της Ριτσώνας. Αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα; Επειδή έχουμε άλλο χρώμα δέρματος; Έχει άλλο χρώμα το αίμα που κυλάει στις φλέβες μας; Θέλουμε να μας συμπεριφέρονται σαν ανθρώπους, θέλουμε χαρτιά, πιο γρήγορες και απλές διαδικασίες για τους αιτούντες άσυλο, στέγαση στις πόλεις και όχι στα κλειστά καμπ, θέλουμε δουλειά, πρόσβαση στην υγεία και σχολεία για τα παιδιά μας. Σήμερα είμαστε εδώ μαζί σας και διαδηλώνουμε όλοι μαζί».  

«Οι καλλιτέχνες εδώ και τρεις μήνες είναι συνεχώς στους δρόμους. Τα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια στις διακρίσεις που έχουν να κάνουν με το φύλο ή τη φυλή είναι κομμάτι του αγώνας μας. Οι παραστατικές τέχνες, και οι τέχνες γενικώς έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στο αντιρατσιστικό κίνημα, στην καταδίκη της Χ.Α., την αντίσταση στους φασίστες και την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης», είπε ο Βασίλης Κουκαλάνι. 

«Οι μετανάστες είμαστε εργατική τάξη και δεν θα αφήσουμε κανένα ούτε τον υπουργό μετανάστευσης Μηταράκη ούτε την κυβέρνηση να μας διαχωρίσει. Οι συμφωνίες που κάνουν με τις κυβερνήσεις διαφόρων χωρών για εννιάμηνη εργασία δεν είναι νομιμοποίηση, είναι γιατί θέλουν τους μετανάστες να δουλεύουν σαν σκλάβοι» υπογράμμισε ο Τζαβέντ Ασλάμ. «Θέλουμε νόμιμα χαρτιά, ίσα δικαιώματα, θέλουμε ΑΜΚΑ, οι μετανάστες, οι γυναίκες, οι έγκυες χαροπαλεύουν χωρίς ΑΜΚΑ. Να κλείσουν τα ρατσιστικά κέντρα κράτησης, να σταματήσουν οι ρατσιστικές σκούπες και οι δολοφονίες στα σύνορα». 

«Απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό για τη μέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Επίσης είναι μέρα μνήμης για τους ανθρώπους με σύνδρομο Ντάουν που ήταν τα πρώτα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ.» τόνισε ο Αντώνης Ρέλλας. «Γιατί δυστυχώς όλες εκείνες οι συνθήκες που γέννησαν αυτή τη θηριωδία επικρατούν και σήμερα στο νεοφιλελευθερισμό και την κρεατομηχανή που μας θέλει μόνο ικανά εργαλεία για τον καπιταλισμό. Να στείλω αγωνιστικό χαιρετισμό και στους Πολωνούς ανάπηρους που από τις 6 Μαρτίου έχουν καταλάβει ένα μέρος του κοινοβουλίου στην Πολωνία, απαιτώντας αξιοπρέπεια και σεβασμό στα δικαιώματά τους». 

Κίνημα

«Διαδηλώνουμε σήμερα απέναντι σε μια κυβέρνηση που πνίγει μετανάστες και πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου, που αρνείται να δώσει σε όλους ΑΜΚΑ και πρόσβαση στη δημόσια υγεία» ανέφερε η Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Το κίνημα των υγειονομικών έχει παίξει τεράστιο ρόλο για να είναι τα νοσοκομεία μας ανοιχτά σε όλους τους ανθρώπους και θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή μάχη. Είναι το ίδιο κίνημα που παλεύει ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις διώξεις στα νοσοκομεία, που παλεύει για προσλήψεις και αξιοπρεπή δημόσια Υγεία».

«Είναι πολύ θετικό ότι για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε την ίδια μέρα μαζί στο δρόμο φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, πρόσφυγες και μετανάστες. Είμαστε στους δρόμους συνεχώς από τα Τέμπη και μετά απαιτώντας η πολιτική της φτώχειας και των προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων να ανατραπεί. Να ανατραπεί η πολιτική που γεννά πολέμους, φτώχεια και ρατσισμό και κλείνει τα σύνορα στους κυνηγημένους» τόνισε η Κατερίνα Σπυριδάκου.

«Η κυβέρνηση των δολοφόνων δεν δολοφόνησε μόνο στα Τέμπη. Δολοφονεί στα σύνορα εδώ και χρόνια. Δολοφονεί προωθώντας τις ιδιωτικοποιήσεις στα νοσοκομεία, όπως τώρα στο ογκολογικό των Παίδων, δολοφονεί ανοίγοντας με την σεξιστική της πολιτική το δρόμο στις γυναικοκτονίες. Η κυβέρνηση εκπροσωπεί ένα σύστημα δολοφόνων που θέλουμε να ανατρέψουμε» είπε η Εύα Ντόκου

«Χαιρετίζουμε αυτήν την πολύ σημαντική συγκέντρωση που περνάει ένα πολύ δυνατό κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα. Ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο ρατσισμό μέσα στην ελληνική κοινωνία» ανέφερε ο Αντιλιάν Κοτζάι. «Ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να βάλει σαν προτεραιότητα την ένταξη των μεταναστών και να τελειώνουμε με τις διακρίσεις. Δυστυχώς, οι γονείς μας όταν έρχονταν πριν από 30 χρόνια στην Ελλάδα, ήταν αθέατοι, αόρατοι από την πολιτεία, άκουγαν μόνο ένα πράμα από αυτήν, θα απελαθείτε αν διεκδικήσετε τα δεδουλευμένα, τα αυτονόητα. Πλέον τριάντα χρόνια μετά, τα παιδιά τους λέμε ότι τέρμα, αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει». 

«Δολοφονούν τους πρόσφυγες στα σύνορα αλλά τους δολοφονούν και στα καμπ όταν δεν υπάρχει ασθενοφόρο να τους μεταφέρει εγκαίρως στα νοσοκομεία. Δίνουν λεφτά για τους εξοπλισμούς και στην αστυνομία για να κυνηγάει κάθε μέρα τους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας και αφήνουν τους σιδηρόδρομους να ρημάζουν» τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Μέχρι και την τελευταία της στιγμή αυτή η κυβέρνηση έφερε τον κώδικα μετανάστευσης που βάζει νέα εμπόδια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς για την ιθαγένεια. Κλείνουν την πόρτα της νομιμοποίησης. Γι’ αυτό λέμε ούτε ένα λεπτό παραπάνω με αυτήν την κυβέρνηση που με την ρατσιστική της πολιτική ανοίγει το δρόμο στους φασίστες».