Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: Οι μαρτυρίες τσακίζουν τα ψέματα των Ναζί

25/9/2013, Η απεργιακή αντιφασιστική διαδήλωση των συνδικάτων μετά την δολοφονία Φύσσα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Τέσσερις ακόμη καταθέσεις ολοκληρώθηκαν κατά τις συνεδριάσεις της 15 και της 17 Μάρτη (32η και 33η συνεδρίαση) στο εφετείο της Χρυσής Αυγής. Ο μάρτυρας Ν. Χατζηευστρατίου, φίλος του Παύλου Φύσσα και θύμα της επίθεσης εξετάστηκε από την υπεράσπιση αντιμετωπίζοντας τις γνωστές απειλές και προσβολές, μαζί με ανθυπολεπτομέρειες που οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών προσπαθούν να κάνουν να φανούν ως σημαντικές αντιφάσεις. 

Ακολούθησε ο μάρτυρας Χ. Χρηστίδης, ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στην οδό Π. Φύσσα 58, λίγα μέτρα από το σημείο της δολοφονίας. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι κάμερες που είχε το κατάστημά του ήταν ψεύτικες, καθώς και ότι την επόμενη της δολοφονίας ενημέρωσε σχετικά τους αστυνομικούς που έκαναν την έρευνα στο Κερατσίνι, καθώς και τον Δένδια, που ήταν μαζί τους.

Η κατάθεση του μάρτυρα ήταν μια ευκαιρία για την υπεράσπιση να συνωμοσιολογήσει ασύστολα πάνω στην παρουσία του Υπουργού Προ.Πο, λέγοντας ότι εξυπηρετούσε κάποια δήθεν προσπάθεια κατασκευασμένης ενοχοποίησης της ΧΑ, με την εξαφάνιση στοιχείων (όπως βίντεο) που θα… την αθώωναν. Έφτασε στο σημείο ο Ρουσόπουλος, συνήγορος του Α. Ματθαιόπουλου, να πει ότι εκείνο το βράδυ «κανείς δε μιλούσε για Χρυσή Αυγή» κι ότι κάθε αναφορά στην εγκληματική οργάνωση κατασκευάστηκε εκ των υστέρων. 

Πράγμα που διαψεύδουν βέβαια οι περισσότεροι μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους ο αστυνομικός Μπιάγκης που ανέφερε ότι «όλοι ήταν από την ίδια ομάδα, τη Χρυσή Αυγή», ο αστυνομικός Ντάφος που ενημέρωσε το ΑΤ Κερατσινίου ότι πρέπει να αναζητηθούν άτομα της Χρυσής Αυγής γιατί είχε μόλις αποσπάσει την ομολογία του Ρουπακιά με το γνωστό «είμαι δικός σας, της Χρυσής Αυγής» και ο αστυνομικός Βίντσης που κατέθεσε ότι οι περίοικοι είπαν στις αστυνομικές δυνάμεις να συλλάβουν χρυσαυγίτες. Δύσκολα μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους αστυνομικούς για μεροληψία σε βάρος της ΧΑ. Και φυσικά το ότι λίγες ώρες μετά ξεκίνησαν οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις κάνει σκόνη τον ισχυρισμό περί «εκ των υστέρων κατασκευασμένης» εικόνας ότι δράστης ήταν η ΧΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο συνωμοσιολογίας κινείται και η διαρκής επιμονή της υπεράσπισης στην κλήτευση της Χ. Τοσλούκου, κοπέλας του Παύλου Φύσσα. Πάλι, ο συνήγορος Ρουσόπουλος έφτασε στα άκρα λέγοντας ότι πρόκειται για τη «μοναδική αυτόπτη μάρτυρα» (!). Η υπεράσπιση επιμένει ελπίζοντας να τεκμηριώσει ότι η παρέα του Παύλου Φύσσα πήγαινε για τσακωμό (παρά τις αντίθετες εικόνες όλων των μαρτύρων που είδαν τι έγινε έξω από το Κοράλλι). 

Είναι μια προσπάθεια να υποστηρίξει ότι «πραγματικά» σημαντικά στοιχεία αποκρύπτονται – όπως άλλωστε και τα «πραγματικά» βίντεο – για να αποπροσανατολίσει από την ουσία. Στην πραγματικότητα, ομολογούν πόσο ενοχοποιητικά είναι τα στοιχεία, οι καταθέσεις που έχει ήδη το δικαστήριο αλλά και τα όσα θα δει στη φάση των αναγνωστέων εγγράφων. Βίντεο, ιστορικά κλήσεων, διαβιβάσεις της αστυνομίας και πολλά άλλα που επιβεβαιώνουν τους αυτόπτες.

Μετά τον Χρηστίδη κατέθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας Α. Νικολάου που είδε την επίθεση από το μπαλκόνι του, στον τρίτο όροφο κοντινού κτιρίου στην Τσαλδάρη. Όπως κατέθεσε είδε τα γεγονότα από απόσταση 40-50 μέτρων και επιβεβαίωσε πανηγυρικά τις αυτόπτες μάρτυρες Ζώρζου και Καραγιαννίδου (των οποίων την παρουσία στο περιστατικό η υπεράσπιση αρνείται). Μίλησε, όπως κι αυτές, για 30 άτομα στο απέναντι πεζοδρόμιο («κύρια μάζα… άσπρες παραλλαγές, ξυρισμένα κεφάλια, μαύρα ρούχα»), για εναλλαγές μεταξύ αυτών και ατόμων στο διάζωμα, καθώς και για επίθεση τριών ακόμη ατόμων στον Παύλο Φύσσα ο οποίος ήταν, χωρίς αμφιβολία από τη μεριά του μάρτυρα, «αμυνόμενος». Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής ξεκαθάρισε ότι τα 30 άτομα εναλλάσσονταν με αυτά που βρίσκονταν στη μέση και όλοι μαζί στήριζαν τους 3 που έκαναν την επίθεση στον Παύλο Φύσσα. Επιβεβαίωσε δηλαδή τα όσα έλεγαν οι Ζώρζου και Καραγιαννίδου για τα κύματα επιθέσεων. 

Δολοφονική ακρίβεια

Ο Νικολάου περιέγραψε επίσης τη δολοφονική ακρίβεια του Ρουπακιά. Όπως επανειλημμένα είπε, χρειάστηκε λιγότερο από 1 λεπτό, ίσως και μόλις 40 δευτερόλεπτα για να βγει από το αυτοκίνητο, να κατευθυνθεί αποφασιστικά προς το θύμα του, να το πλήξει, να γυρίσει στο αυτοκίνητο και να πετάξει το μαχαίρι «σαν αποτσίγαρο» στη ρόδα του αυτοκινήτου. Ο μάρτυρας άκουσε μια φωνή από τον γύρω κόσμο «το φάγανε το παλικάρι» και κατέβηκε από το σπίτι του στο σημείο της δολοφονίας, όπου είδε τον Παύλο στα χέρια της κοπέλας του.

Στην επόμενη συνεδρίαση κατέθεσε ο φίλος του Παύλου Φύσσα Ν. Μαντάς. Όπως έχει κατατεθεί κι από άλλο μέλος της παρέας, ο Μιχάλαρος είδε την παρέα να απομακρύνεται από τα αυτοκίνητα που είχαν μόλις παρκάρει για να μπουν στο Κοράλλι, άρα ήξερε ότι θα χρειαστεί να γυρίσουν σε αυτά φεύγοντας. Έτσι, ο μάρτυρας κρίνει ότι γι’ αυτό μετά το τέλος του αγώνα οι χρυσαυγίτες άρχισαν να συγκεντρώνονται στο σημείο που συγκεντρώθηκαν. Εκτός από τον Μιχάλαρο ο μάρτυρας έχει αναγνωρίσει τον Άγγο στο Κοράλλι. Όταν η παρέα βγήκε από το Κοράλλι είδε ότι δεν μπορεί να πάρει τα αυτοκίνητα γιατί τους εμπόδιζε μια ομάδα οπλισμένη με ρόπαλα και κοκάλινα γάντια.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε ένα κονβόι που σύμφωνα με τον μάρτυρα αποτελείτο από ένα αμάξι μπροστά, 10 μηχανές να ακολουθούν και ένα αμάξι πίσω. Τα μέλη του κονβόι «ενώθηκαν με τους άλλους», γύρισαν και κοίταξαν προς το μέρος τους εντοπίζοντας χάρη στην ενημέρωση των πρώτων τα θύματά τους. Άρχισαν την επίθεση «όλοι μαζί» βρίζοντας και απειλώντας. Ο μάρτυρας ήταν στην ομάδα που κρύφτηκε στα γύρω στενά και τελικά συνελήφθη. Στο τμήμα, περιέγραψε τον Ρουπακιά ψύχραιμο, να προσπαθεί να ψαρέψει πληροφορίες από τα θύματα. Τόνισε ότι όταν έδιναν στοιχεία (ονόματα, διευθύνσεις) στους αστυνομικούς, ο Ρουπακιάς έστελνε μηνύματα στο κινητό. Ενώ μάλιστα όταν άκουσε τις περιγραφές τους από την επίθεση και τους δράστες είπε «κι εγώ αρβυλάκια φοράω παιδιά, δεν πιστεύω να με περάσετε για χρυσαυγίτη». 

Ρωτηθείς για το πώς βρέθηκαν στο σημείο τόσα άτομα κι αν ήταν της Χρυσής Αυγής, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε: «Δεν τυχαίνει να μαζευτούν 30 άτομα με παλούκια, μαχαίρια, κράνη, κοκάλινα γάντια. Δεν τυχαίνει να βρίσκονται όλοι σε έναν πολιτικό φορέα, να είναι χρυσαυγίτες. Δεν το βγάλαμε από το κεφάλι μας. Είχαν και την αμφίεση… της Χρυσής Αυγής». Τέλος περιέγραψε την επίθεση που δέχτηκε την πρώτη μέρα της δίκης της ΧΑ το 2015 στον Κορυδαλλό: «Έφυγε [από τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες] μια ομάδα με παλούκια, είχαν κρυμμένα χαρακτηριστικά. Μας ρώτησαν πού πάμε, είπαμε ότι είμαστε μάρτυρες για τον Παύλο. Ένας ρώτησε τι είδατε στην Τσαλδάρη… Μας χτυπήσανε, εμένα, μια κοπέλα, τον Ξυπόλητο [σσ: μάρτυρας από την παρέα του Φύσσα] και τον πατέρα μου».

Στο τέλος της συνεδρίασης η Εισαγγελέας έκανε την πρότασή της για τα αμέτρητα «αιτήματα»-απειλές προς τους μάρτυρες καθώς και λοιπά αιτήματα που έχει υποβάλει η υπεράσπιση (επανεξέταση των μαρτύρων και αντιπαράσταση …όλων με όλους, διαδικασίες δίωξης για ψευδείς καταθέσεις, κλήση Ν. Δένδια ως μάρτυρα). Απέρριψε όλα τα αιτήματα που υπονοούσαν ότι οι μάρτυρες είναι αναξιόπιστοι, εξηγώντας ότι δεν προκύπτουν αντιφάσεις μεταξύ τους. Μάλιστα αφιέρωσε χρόνο για να μιλήσει συγκεκριμένα για τον Χατζησταμάτη, τον μάρτυρα που κατέθεσε ότι είδε ένα επαγγελματικό μαχαίρωμα, τονίζοντας και η ίδια ότι επρόκειτο για τέτοιο: «Ένα πλήγμα στον μηρό, απολύτως εύστοχο για να σκύψει το θύμα και δυο ακόμα εύστοχα χτυπήματα στην καρδιά και στον πνεύμονα». Θεώρησε την παρουσία του Δένδια στην Τσαλδάρη επιβεβλημένη ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛΑΣ και δεν έκρινε αναγκαίο να κληθεί και ως μάρτυρας.

Σε τοποθέτησή του ο Κ. Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, σχολίασε επίσης το αίτημα κλήτευσης του Δένδια ως μάρτυρα λέγοντας: «Εξυπηρετεί μια πολιτική εντυπωσιοθηρία, το αφήγημα δηλαδή ότι φοβήθηκε η ΝΔ τη δημοσκοπική άνοδο της ΧΑ και συνωμότησε για να τη βάλει φυλακή. Ο Δένδιας έχει πράγματι ευθύνες: ευθύνες που λίμναζαν στο γραφείο του οι 32 δικογραφίες. Που η ΕΛΑΣ ήταν παρούσα στην επίθεση και δεν παρενέβη. Γι’ αυτά πρέπει να λογοδοτήσει ο υπουργός κι όχι γι’ αυτά που λέει η υπεράσπιση». 

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει στα αιτήματα την επόμενη φορά. Για τις 22 Μάρτη έχει καλέσει τον αξιωματικό της ΕΛΑΣ Συμεώνογλου που ήταν υπεύθυνος για τις ενέργειες της αστυνομίας αμέσως μετά (έρευνες για μάρτυρες κλπ) και ο οποίος δεν ήταν στην αρχική λίστα των μαρτύρων.

Επόμενες δικάσιμοι

Μάρτης: 22/3, 29/3, 31/3
Απρίλιος: 3/4, 5/4, 26/4, 28/4
Μάιος: 10/5, 12/5, 17/5, 19/5, 25/5, 31/5