Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
18 Μάρτη: Διεθνής μέρα

ΛΟΝΔΙΝΟ Φωτό: Guy Smallman

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ Φωτό: Marx21

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ Φωτό: Ενωμένοι κατά του Ρατσισμού

 

ΒΙΕΝΝΗ Φωτό: Κρίστοφερ Γκλανζλ

 

Αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 18 Μάρτη σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Μεγαλύτερες όλων ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο με τη συμμετοχή πάνω από 10.000 διαδηλωτών ενώ μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις στο Εδιμβούργο και στο Κάρντιφ.  Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα Socialist Worker: 

«Περίπου 10.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία που κάλεσε το Stand Up To Racism (SUTR) από το Πόρτλαντ Πλέις και κατέληξε στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία φωνάζοντας “Πείτε το δυνατά, πείτε το ξεκάθαρα, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ”. Η διαδήλωση έγινε καθώς οι Συντηρητικοί προσπαθούν να περάσουν νέο ρατσιστικό “Νομοσχέδιο για την Παράνομη Μετανάστευση”. 

Η διαδήλωση υποστηρίχθηκε από τη συνδικαλιστική ομοσπονδία TUC και όλα τα μεγάλα συνδικάτα, με πανό και αντιπροσωπείες από τα PCS, NEU, Unison, Unite, CWU και άλλα. Συμμετείχαν επίσης συλλογικότητες όπως η καμπάνια Hussein Must Stay, η Care4Calais, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, ακτιβιστές των ΛΟΑΤΚΙ+. Οι πορείες πρέπει να αποτελέσουν το εφαλτήριο για μια μεγαλύτερη αντεπίθεση καθώς οι Συντηρητικοί εντείνουν τις επιθέσεις τους στους πρόσφυγες. Οι χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους στο Λονδίνο, τη Γλασκώβη και το Κάρντιφ -και τα εκατομμύρια που υποστήριξαν τη στάση του Γκάρι Λίνεκερ την περασμένη εβδομάδα- δείχνουν ότι υπάρχει μια στέρεη βάση γι' αυτό». 

Με τη συμμετοχή σωματείων, μεταναστευτικών κοινοτήτων και Ρομά μαζική ήταν η διαδήλωση και στην Βαρκελώνη. Στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συναυλία και συγκέντρωση στην πλατεία Κάρλσπλατζ. Mαζική, μετά μουσικής με συνοδεία τυμπάνων, ήταν και η διαδήλωση στο Άμστερνταμ. Συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, με πρωτοβουλία του Aufstehen Gegen Racismus, (Ενωθείτε ενάντια στον ρατσισμό) καθώς και στην Βαρσοβία. 

Οι κινητοποιήσεις για τη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στον φασισμό και στον ρατσισμό, συνεχίζονται στις 21 Μάρτη στην Κοπεγχάγη και στις 25 Μάρτη στο Παρίσι στη διαδήλωση που καλεί η κίνηση Marche des Solidarites.


Ελεύθερη η Νανού

Απελευθερώθηκε η προσφύγισσα Νανού μετά την προσαγωγή της στο Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου με αφορμή την έντονη απαίτησή της να τακτοποιηθούν τα έγραφα της ίδιας και του παιδιού της. Την απείλησαν με δίωξη γιατί τάχα παραμελεί το παιδί της. 

Όπως είχε καταγγείλει η ΚΕΕΡΦΑ, την οποία οι γυναίκες της Κοινότητας Καμερούν ευχαρίστησαν αφιερώνοντας το τραγούδι της Τρέισι Τσάπμαν,  The promise, «η συγκεκριμένη προσφύγισσα είναι μία απο αυτές που πετάχτηκαν στο δρόμο με το τερματισμό του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, ενώ η εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης της σε στρατόπεδο προσφύγων της Σάμου την έκανε να ανατριχιάζει στην ιδέα επιστροφής σε στρατόπεδο ξανά. Ήταν επάνω στην εξέδρα της απεργιακής συγκέντρωσης της ΑΔΕΔΥ στις 16 Μάρτη στην Πλατεία Κλαυθμώνος καλώντας στις 18 Μάρτη. Σήμερα το πρωί (17 Μάρτη) πήγε στις υπηρεσίες Ασύλου του Αλίμου για την τακτοποίηση των εγγράφων της αλλά κατέληξε να συλληφθεί, να κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου και να απειλείται με στέρηση του παιδιού γιατί δήθεν το παραμελεί.

Καμιά επίκληση της απεγνωσμένης διαμαρτυρίας της δεν δικαιολογεί απάνθρωπες και άκαρδες μεθόδους καταστολής της προσφύγισσας από το Καμερούν.

Απαιτούμε να αφεθεί ελεύθερη να ζήσει με το παιδί της, να σταματήσει ο διωγμός μιας κακοποιημένης γυναίκας προσφύγισσας, να αναγνωριστεί η ευαλωτότητα της περίπτωσης της, να της δοθούν άμεσα έγγραφα παραμονής και ανθρώπινη στέγη».


Στέγη για τους πρόσφυγες

Κείμενο διαμαρτυρίας με τίτλο «Μετά το Estia τι;» εξέδωσε το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών και υπογράφουν μια σειρά από συλλογικότητες, ανάμεσά τους, η Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία της Κοινωνικής Εργασίας, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, η ΚΕΕΡΦΑ, η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: “Μηδενική Ανοχή”, η Παμπεραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών κ.α.

Όπως αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα σχετικά με την κατάργηση του προγράμματος Εstia, «παρ’ όλες τις φανερές ελλείψεις, αυτό αποτελούσε μία βασική και απαραίτητη λειτουργία για μια πλευρά της κοινωνικής προστασίας των προσφύγων, όπως το δικαίωμα στη στέγαση εντός του αστικού ιστού. Η στέγαση εντός των πόλεων, και όχι σε απομακρυσμένα και αποκομμένα από τον αστικό ιστό camps -ανοιχτά ή κλειστά, είναι απαραίτητη συνθήκη για τον κάθε άνθρωπο, προκειμένου να μπορέσει να ξαναχτίσει την ζωή και την καθημερινότητά του με αξιοπρέπεια…

Διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, προσφύγισσες και προσφυγόπουλα. Nα κλείσουν τα camps, ανοιχτά και κλειστά, καθώς επιτυγχάνεται μόνο ο αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση, ακόμα και ο κίνδυνος της ανθρώπινης ζωής. Διεκδικούμε να παραμείνουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Να δοθεί εδώ και τώρα άμεση λύση για τη στέγαση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Δικαίωμα στη στέγη χωρίς κριτήρια. Να εξομαλυνθεί η διαδικασία ασύλου και να στελεχωθούν επαρκώς τα περιφερειακά γραφεία ασύλου- Χαρτιά και άσυλο στους αιτούντες άσυλο. Κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν βιώσει τόσα χρόνια αμέτρητες επιβλαβείς εμπειρίες. Κάλυψη και υποστήριξη των εργαζόμενων κοινωνικών λειτουργών στο ζήτημα των εξώσεων…». 

• Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.facebook.com/SocialWorkActionInGreece. Η συλλογή υπογραφών από συλλογικότητες για το κείμενο συνεχίζεται.