Ηλιούπολη
Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση που οργάνωσε το ΣΕΚ στην Ηλιούπολη, το απόγευμα της Πέμπτης 16 Μάρτη. Δεκάδες εργαζόμενοι και φοιτητές πήραν μέρος αμέσως μετά τη μεγάλη πανεργατική απεργία της ίδιας μέρας με τις συγκοινωνίες να απεργούν. Τη συζήτηση άνοιξε η Ζανέτα Λυσικάτου, γιατρός και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ που μετέφερε τις εμπειρίες από τους αγώνες στα νοσοκομεία και την πανεργατική απεργία της ίδιας μέρας. Και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ που άνοιξε τη συζήτηση για τα επόμενα βήματα του κινήματος, την προοπτική του.
Ο Στέλιος Γιαννούλης, δάσκαλος και μέλος του ΔΣ του συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής έδωσε την εικόνα της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην πανεργατική απεργία και τόνισε πόσο αναγκαία είναι η οργάνωση σε κάθε χώρο, συγκρότημα το συγκρότημα, για να έχει συνέχεια η οργή και η διάθεση που εκφράστηκε όχι μόνο στις 8 Μάρτη αλλά και πιο πριν, στη μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών στις 15 Φλεβάρη. Η Χρυσάνθη Καθοπούλη, νοσηλεύτρια στον Αγ. Σάββα μίλησε για τις περικοπές που επιβάλλει η κυβέρνηση στα νοσοκομεία και για το πόσο αναγκαία είναι η συνέχεια των αγώνων, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Ο Μηνάς Χρονόπουλος, εργαζόμενος στη βιομηχανία Τσαμούρης ΑΕ, περιέγραψε πως οι συνάδελφοί του συμμετείχαν με το πανό τους στις δυο πανεργατικές απεργίες και ετοιμάζονται να ιδρύσουν το δικό τους σωματείο. Η Μαρία Χαρχαρίδου, νοσηλεύτρια και μέλος του ΔΣ του σωματείου του Γεννηματά μίλησε για τις μάχες που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τη μάχη που ανοίγει τώρα για να μείνει η Αργυρη Ερωτοκρίτου στον Ευαγγελισμό.
Η Ελισάβετ, φοιτήτρια της ΑΣΚΤ περιέγραψε τις γενικές συνελεύσεις στην κατειλημμένη σχολή και τα ζητήματα που ανοίγουν εκεί. Ο Γιώργος, ιδιωτικός υπάλληλος αναφέρθηκε στα αδιέξοδα του καπιταλισμού και στην ανάγκη η Αριστερά να δώσει νέες απαντήσεις στην πάλη ενάντια στο σύστημα. Ο Χάρης Παπαδόπουλος κάλεσε σε συμμετοχή στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της 18 Μάρτη και ο Μάνος Νικολάου, δημοσιογράφος μίλησε για την ανάγκη να δυναμώσει το ΣΕΚ που βάζει την προοπτική της ανατροπής του καπιταλισμού.
Πειραιάς
Την Παρασκευή 17 Μάρτη, εκδήλωση με θέμα "Μετά την Πανεργατική σεισμό - Είναι η ώρα της ανατροπής" οργάνωσαν οι πυρήνες του ΣΕΚ στον Πειραιά, με ομιλητές τον Κώστα Καταραχιά, από το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και γραμματέα του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Έλενα και τη Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη του περιοδικού «Σοσιαλισμός από τα κάτω». Στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τους δήμους Κορυδαλλού, Νίκαιας, Κερατσινίου, από το Κρατικό Νίκαιας, νεολαίοι και συνταξιούχοι από τις γειτονιές του Πειραιά.
Μετά τις δύο εισηγήσεις έγινε πλούσια συζήτηση με παραδείγματα από τα προχωρήματα τις εργατικής τάξης και στις ιδέες που εκφράστηκαν με τη μεγάλη συμμετοχή στις δύο πανεργατικές που προηγήθηκαν μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Ο Λεωνίδας, παλιός αγωνιστής της γενιάς των Λαμπράκηδων, τόνισε ότι τα Τέμπτη ήταν το σημείο καμπής για το κίνημα όπως η δολοφονία του Λαμπράκη. Ο Μάνος, μίλησε για την ιδιωτική εκπαίδευση που απέργησε με πολύ μεγάλα ποσοστά στις 8 Μάρτη και έδωσε την εικόνα της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών την ίδια μέρα, ενάντια στην φιέστα του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά που διαφήμιζε τα ιδιωτικά κολλέγια, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κάνει μηνύσεις στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν.
Ο Μήτσος, εργαζόμενος στο Δήμο Κορυδαλλού, μίλησε για την εβδομαδιαία παρέμβαση του ΣΕΚ στους συναδέλφους του που φτάνει να δίνει μέχρι και 30 εφημερίδες και με αυτό τον τρόπο συνδέεται με τον κόσμο. Η Ιφιγένεια, είπε ότι γνώρισε το ΣΕΚ στις συναυλίες των καλλιτεχνών και αποφάσισε γίνει μέλος για να οργανώσει τους αγώνες στη γειτονιά της στον Πειραιά. Ο Μήτσος από το Δήμο Κερατσινίου, τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση είχε σαν κύριο μέλημα να τσακίσει τα συνδικάτα και σήμερα βλέπουμε μια άνοδο στο κίνημα και ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει η οργάνωση από τα κάτω. Χρειαζόμαστε ομάδες στους δήμους που να οργανώνουν τις απεργίες και να δίνουν προοπτική, όπως συμβαίνει στα νοσοκομεία, που μέσα σε μία μέρα οι σύντροφοι-ισσες καταφέραν να οργανώσουν την καμπάνια ενάντια στη δίωξη της Αργυρής Ερωτοκρίτου.
Θεσσαλονίκη
Πλούσια συζήτηση με πολλές παρεμβάσεις στην εκδήλωση που οργάνωσε το ΣΕΚ Θεσσαλονίκης την περασμένη Τετάρτη 15/3 στην ΕΔΟΘ, παραμονές της δεύτερης μεγάλης πανεργατικής απεργίας, με τίτλο “η ώρα της ανατροπής”.
Τις εισηγήσεις ανέλαβαν ο Ευκλείδης Μακρόγλου, δικηγόρος μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας και ο Γιάννης Κούτρας, μέλος ΔΣ της ΕΝΙΘ. Έβαλαν εισηγητικά την εικόνα των μεγάλων κινητοποιήσεων που ακολούθησαν το έγκλημα στα Τέμπη, που κορυφώθηκαν με τις κινητοποιήσεις την Κυριακή 5/3 και στη συνέχεια με το μεγαλειώδες συλαλλητήριο στις 8Μ. Ο Γιάννης Κούτρας στάθηκε στο βάθος των αντιστάσεων που ανατρέχουν στο 2019, από την πρώτη μέρα αυτής της κυβέρνησης, στις εμπειρίες του κόσμου που δίνει τις μάχες, αλλά και στο βάθος της κρίσης των από τα πάνω που παίρνει νέα έκταση ενόψει της νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης που συνταράσσει τα χρηματιστήρια και τις οικονομίες διεθνώς.
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με 10 συνολικά παρεμβάσεις, όπου δόθηκαν οι εικόνες της οργάνωσης της καμπάνιας για να φτάσουμε στη μεγάλη πανεργατική της 8Μ, ο ρόλος που έπαιξε το πάνδημο συλλαλητήριο στην πόλη την ίδια μέρα στο Αγ. Βενιζέλου χωρίς ξεχωριστές συγκεντρώσεις, αλλά και ο τρόπος που θα πρέπει να συνεχίσει το εργατικό κίνημα, με επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο που θα οργανώνουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Μπήκε επίσης στην κουβέντα το βάθος της πολιτικής κρίσης της κυβέρνησης κάτω από αυτές τις συνθήκες μαζικού ξεσηκωμού, αλλά και των πολιτικών προχωρημάτων του κόσμου, που αποτελεί νέο στοιχείο ακόμα και σε σχέση με τις μεγάλες κινητοποιήσεις του ‘10-‘12 αλλά και του αντιπολεμικού κινήματος του 2003.
Ενδεικτικό της κρίσης είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι δημοσιογράφοι αναγκάζονται να παίρνουν αποστάσεις από την κυβερνητική -επικοινωνιακή- διαχείριση του εγκλήματος στα Τέμπη, ενώ η κυβέρνηση αναγκάζεται να διαδίδει “fake news” ότι δήθεν η απεργία της ΑΔΕΔΥ για τις 16/3 κηρύχθηκε παράνομη. Η εκδήλωση έκλεισε με την οργάνωση της παρουσίας μας στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν την επόμενη ημέρα.
Χαλάνδρι
Το απόγευμα της πανεργατικής απεργίας, στις 16 Μάρτη, το ΣΕΚ διοργάνωσε, στο Παλαιό Δημαρχείο στο Χαλάνδρι, ανοικτή πολιτική εκδήλωση. Αν και η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί πριν την κήρυξη της πανεργατικής απεργίας, ο συνδυασμός το πρωί απεργία και απεργιακή διαδήλωση και το απόγευμα πολιτική συζήτηση αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύτιμος.
Σε μία περίοδο εργατικής και νεολαιίστικης έκρηξης και με δύο μαζικές πανεργατικές απεργίες μέσα σε μία βδομάδα, η ανάγκη να συζητήσουμε για την "ώρα της ανατροπής" έρχεται από παντού. Έτσι, και παρά την "κούραση" της οργάνωσης της απεργίας, της ίδιας της απεργιακής συγκέντρωσης και πορείας, τα χημικά των ΜΑΤ και χωρίς απογευματινές συγκοινωνίες, η εκδήλωση ήταν μαζική, ενθουσιώδης και, κυρίως, γέμισε με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση όσες και όσους πήραν μέρος.
Το άνοιγμα έκαναν η σ. Αργυρή Ερωτοκρίτου, διωκόμενη γιατρός για την συνδικαλιστική της δράση και μέλος του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ και της Κίνησης για απεργιακή 8 Μάρτη και ο Τάσος Αναστασιάδης από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης. Ξεδίπλωσαν όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο η οργή για το έγκλημα στα Τέμπη μετατράπηκε σε εργατική απεργιακή και νεολαιίστικη έκρηξη. Και έτσι θα προχωρήσουμε μέσα σε μία "καυτή" προεκλογική περίοδο με κλιμάκωση των αγώνων και όχι εκλογική αναμονή, με δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά και στους αγώνες και στις κάλπες με το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και με πιο δυνατό ΣΕΚ.
Από τις συντρόφισσες και συντρόφους που παρακολούθησαν τη συζήτηση, πρόλαβαν να μιλήσουν, εξαιτίας του χρόνου, οι 11. Ήταν μία ασταμάτητη διαδικασία που όλες και όλοι είχαν να καταθέσουν την εμπειρία τους και τις ιδέες τους για την συνέχεια. Από συντρόφισσες και συντρόφους, που ζήσαν την έκρηξη στη "περίοδο των μνημονίων" και τόνισαν τη διαφορά του τότε με το σήμερα στο πόσο, κυρίως, ο κόσμος σήμερα είναι πιο μπροστά και στις ιδέες αλλά και στις πολιτικές εμπειρίες. Μέχρι νεότερες συντρόφισσες και συντρόφους, που ζουν με ενθουσιασμό όλο αυτό που συμβαίνει, και ρωτάγανε πως μπορούμε να ενώσουμε νικηφόρα όλες τις μάχες που είναι σε εξέλιξη και μπροστά μας. Στο τέλος της εκδήλωσης ένας εργαζόμενος στο Δήμο της Νέας Ιωνίας οργανώθηκε στο ΣΕΚ.