Κατάληψη στην ΠΥΡΚΑΛ και συγκέντρωση στο Υπ. Οικονομίας την Πέμπτη 4/8

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία παραμένουν απλήρωτοι αφού δεν έχουν πάρει τα χρήματα του Ιουλίου, αλλά ούτε και του Αυγούστου κατά τον οποίο παίρνουν (υποχρεωτική) άδεια. Είναι η πολλοστή φορά που συμβαίνει να υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Η αιτία των κινητοποιήσεων όμως δεν είναι μόνο η αποπληρωμή των δεδουλευμένων καθώς αυτή η πρακτική από τη μεριά της Διοίκησης και της κυβέρνησης είναι στοχευμένη. Θέλουν να εκβιάσουν τους εργαζόμενους για να είναι πιο εύκολη λεία στα σχέδια του ξεπουλήματος της κρατικής εταιρείας.

Ήδη, στο νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα να ξεπουλήσει το 98% της εταιρείας σε διάφορους κερδοσκόπους. Εδώ και χρόνια η ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ αποτελεί στόχο τους αφού διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία και υποδομές, αλλά και «φιλέτα» γης, όπως η μεγάλη έκταση στον Υμηττό.

Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας πάει μαζί με τη διάλυση των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν καταφέρει με σκληρούς αγώνες να κρατήσουν οι εργαζόμενοι παρά τις επιθέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων. Κυβέρνηση και Υπουργείο θέλουν να μειώσουν δραστικά το προσωπικό. Είτε με απευθείας απολύσεις είτε με τη μορφή της «εργασιακής εφεδρείας» (δηλαδή για ένα χρόνο ο εργαζόμενος παίρνει το 50% του μισθού, στη συνέχεια απολύεται και όταν ανοίξουν οι θέσεις εργασίας θα δώσει εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ) θέλουν να μειώσουν το κόστος για τους επίδοξους «επενδυτές».

Πετσόκομα

Ταυτόχρονα, πετσοκόβουν τις αποζημιώσεις απόλυσης και συνταξιοδότησης και επιδιώκουν να καταργήσουν ένα ξεχωριστό ασφαλιστικό συμβόλαιο που έχουν οι εργαζόμενοι και πληρώνουν για αυτό όλα τα τελευταία χρόνια.

Τη Δευτέρα 1η Αυγούστου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομίας όπου ζήτησαν να δουν τον Βενιζέλο. «Τελικά η αντιπροσωπεία συνάντησε τον γραμματέα του Υπουργείου, το Λασκοβίτη. Έλεγε ότι αυτός ακολουθεί ότι του έχει πει ο Υπουργός και ότι ο Βενιζέλος έχει πολύ φορτωμένο πρόγραμμα. Κάποιοι από τους εργαζόμενους έλεγαν ότι τον είδαν για μια στιγμή πίσω από ένα τζάμι. Μας κοροιδεύουν. Αυτά που ετοιμάζουν είναι μετατάξεις 700 ατόμων και σίγουρα θα υπάρξουν απολύσεις ή ένταξη στην «εργασιακή εφεδρεία». Που θα πάνε όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι; Πάνε για να κλείσουν τα 2 από τα 5 εργοστάσια. Σίγουρα αυτό του Υμηττού. Συνεχίζουμε την κατάληψη», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος Πατρώνας, εργαζόμενος στο εργοστάσιο του Υμηττού.

Είναι μια μάχη που χρειάζεται τη στήριξη όλου του εργατικού κινήματος. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων ξεκίνησε καμπάνια συμπαράστασης από την πρώτη μέρα της κατάληψης με αφίσα και προκήρυξη που κυκλοφορεί σε όλους τους χώρους, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Η προκήρυξη τονίζει: «Στην πραγματικότητα, για να μπορέσουν να διευκολύνουν το ξεπούλημα της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ προσπαθούν διοίκηση και υπουργείο να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης θα είναι παρά πολύ «φτηνοί» και θα μπορεί είτε το κράτος, είτε ο ιδιώτης που θα αγοράσει την επιχείρηση, να τους «ξεφορτωθεί» χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν δίκιο στον αγώνα που δίνουν και χρειάζονται τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων μας για να νικήσουν. Γιατί δίνουν μάχη συνολικά ενάντια στο νέο Μνημόνιο που ψήφισε πριν λίγες βδομάδες η κυβέρνηση μέσα σε τόνους χημικών και πρωτοφανούς αστυνομικής βίας.

Στο πλευρό των εργαζόμενων στην ΠΥΡΚΑΛ και την ΕΒΟ χρειάζεται να σταθούν απεργιακά και με καταλήψεις όλα τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ που δίνουν την ίδια μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Τα ΕΛΤΑ το ΤΤ, οι αστικές συγκοινωνίες, η ΠΟΣΠΕΡΤ ο ΟΠΑΠ. Χρειάζεται να φτιάξουμε ένα μεγάλο απεργιακό μπλοκ που να δώσει στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι ούτε μέσα στο καλοκαίρι δεν θα μπορέσει να περάσει τίποτε από τα μέτρα της. Και μπορούμε να την νικήσουμε γιατί η κυβέρνηση είναι απομονωμένη από τους εργαζόμενους και την κοινωνία».