Την Πέμπτη 23/3 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ με τα ΔΣ των Ομοσπονδιών του δημοσίου σχετικά με το ζήτημα της αξιολόγησης. Πριν από 2 εβδομάδες είχε κηρυχτεί παράνομη η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση, με χρήση του νόμου Χατζηδάκη. Στη σύσκεψη άνοιξε και το ζήτημα της δίωξης της παθολόγου Αργυρής Ερωτοκρίτου.
Στην συζήτηση, η πλειοψηφία της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, κόντρα στο κλίμα των ημερών, εισηγήθηκε την πρόταση οι Ομοσπονδίες να αναλάβουν πλέον να καλέσουν σε απεργία – αποχή, αντί να ξαναπροσπαθήσει το τριτοβάθμιο όργανο, με το επιχείρημα ότι η κατάληξη από νομικής πλευράς θα είναι πάλι η ίδια (να βγει η απεργία παράνομη). Στην πραγματικότητα ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ προσπάθησαν να υποστηρίξουν την πρόταση μιας “καλής” αξιολόγησης (που έχουν στηρίξει και παλαιότερα), με την επιχειρηματολογία ότι η κοινωνία υποστηρίζει την άποψη της κυβέρνησης στο ότι “η έλλειψη αξιολόγησης στο δημόσιο φταίει για το ατύχημα στα Τέμπη” και άρα σε αυτή την φάση δεν “μας παίρνει” για σύγκρουση.
Η συντριπτική πλειοψηφία, ωστόσο, όσων συνδικαλιστών μίλησαν (αρκετοί και ως πρόεδροι Ομοσπονδιών), αντέκρουσαν αυτή την ηττοπαθή πρόταση. Στη δική μου τοποθέτηση επισήμανα ότι η θεωρία περί “αρνητικών συσχετισμών” είναι αντιστροφή της πραγματικότητας, ειδικά μετά τις απεργίες στις 8/3 και 16/3. Ο ίδιος ο κόσμος που απεργεί και διαδηλώνει, παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης για το έγκλημα στα Τέμπη, δείχνει ότι είναι εφικτό να προβάλλουμε πολύ περισσότερο όχι μόνο τις θέσεις μας ενάντια στην αξιολόγηση αλλά και στην ίδια την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Χρειάζεται η ΑΔΕΔΥ να μπει μπροστά για να βγει νέα πανεργατική απεργία ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων και των ιδιωτικοποιήσεων.
• Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΑΤΕ) με πρότασή της στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί το ΔΣ του ΕΚΑ να συνεδριάσει για να αποφασίσει νέα απεργία στις αρχές Απρίλη.