Περιβάλλον
Θεσσαλονίκη: Μέγα πλήθος για το νερό

2/4, Πλ. Αριστοτέλους. Φωτό: Έφη Γεωργακοπούλου

Ιστορικών διαστάσεων ήταν η συμμετοχή στη συναυλία που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ στις 2/4 με σύνθημα «Υπερασπίσου το νερό - τα δημόσια αγαθά πάνω από τα κέρδη τους», με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος. Δεκάδες χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σωματείου, δίνοντας το πιο ηχηρό μήνυμα ενάντια στις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, φωνάζοντας δυνατά πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό!

Στη συναυλία συμμετείχαν οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Μυστακίδης, Χειμερινοί Κολυμβητές και άλλοι καλλιτέχνες.

Δεκάδες σωματεία της πόλης χαιρέτισαν τη συναυλία, ενώ καταχειροκροτήθηκαν οι εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, ο πρόεδρος Γ. Αρχοντόπουλος και ο γραμματέας Γ. Μήτζιας, όταν πήραν το λόγο. Ανάμεσα σε άλλα, ο Γιάννης Μήτζιας είπε:

«Τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση δια του υπουργού Περιβάλλοντος αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού απέδωσε την “αναστάτωση” για το θέμα του νερού σε πολιτικές σκοπιμότητες και fake news. Οι χιλιάδες που είμαστε εδώ σήμερα στέλνουμε τη δική μας απάντηση: “είστε μια λέσχη τιποτένιων που ψεύδεται ασύστολα”. Γιατί πριν 10 μόλις μέρες ψήφισαν τον νόμο που βάζει όλες τις επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας κάτω από τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Είναι η Αρχή που το μόνο που κάνει τα τελευταία δύο χρόνια είναι να επιβλέπει το πάρτυ κερδοσκοπίας που έχουν στήσει τα αρπακτικά της ενέργειας πάνω στις πλάτες μας για να πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη. Θέλουν να κάνουν το ίδιο και με το νερό. Δεν θα τους αφήσουμε!

Το Σωματείο των Εργαζόμενων της ΕΥΑΘ προτείνει από την επόμενη ημέρα να υπάρξει ένας πανελλαδικός συντονισμός πάνω στα ζητήματα: 1. Να μην επιτρέψουμε καμία αύξηση στα τιμολόγια του νερού. 2. Να καταργηθεί η Ρυθμιστική Αρχή και να επιστρέψει το νερό σε απόλυτο δημόσιο έλεγχο. 3. Να μην υπάρξει καμία παράδοση ύδρευσης σε ιδιώτες 4. Να επιστραφούν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Τις μέρες της προετοιμασίας της συναυλίας νιώσαμε την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτές τις μάχες. Γιατί είχαμε μαζί μας εκατοντάδες ανθρώπους που δούλεψαν για την επιτυχία αυτής της μέρας».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης έδωσε δυναμικό παρόν, καλώντας σε κλιμάκωση των αγώνων για να μαυρίσουμε τη ΝΔ που δολοφονεί με τις ιδιωτικοποιήσεις και να στηρίξουμε την προοπτική που ανοίγουν οι αγώνες μας, με δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά και ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.