Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: Ολόκληρη η εικόνα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

19/3/16, Το σύνθημα “Ο Παύλος ζει” είναι κεντρικό σε όλες τις αντιφασιστικές πορείες. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Με τους σχολιασμούς των συνηγόρων συνεχίστηκε το εφετείο της Χρυσής Αυγής στις 29/3, 31/3 και 3/4 (35η, 36η και 37η συνεδρίαση). Όπως συνόψισε ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών Κ. Παπαδάκης: «Από τους 28 εξετασθέντες οι τρεις είναι πολιτικώς ενάγοντες [σ.σ: η οικογένεια Φύσσα]. Πέντε φίλοι του Παύλου Φύσσα ήταν αυτόπτες για μέρος της επίθεσης και οι δυο, Μελαχροινόπουλος και Κοντονικόλας, για ολόκληρη την επίθεση. Τρεις ήταν οι αυτόπτες στην καφετέρια Κοράλλι: οι ιδιοκτήτες της καφετέριας αδελφοί Δημητράτοι και ο Χατζησταμάτης. 

Δέκα ήταν οι αστυνομικοί εκ των οποίων οι έξι ήταν ΔΙΑΣ και οι τρεις από περιπολικά. Κατέθεσε επίσης ο Συμεώνογλου που επιλήφθη μετά. Τέλος, είχαμε τρεις αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας, Ζώρζου, Καραγιαννίδου και Νικολάου, ενώ κατέθεσε και ο μάρτυρας Χρηστίδης για τις κάμερες στο κατάστημά του και ήταν επουσιώδης».

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής σύνθεσαν όλα τα συγκλονιστικά που είπαν στο ακροατήριο αυτοί οι μάρτυρες και παρουσίασαν την αδιαμφισβήτητη εικόνα μιας οργανωμένης από τη ΧΑ δολοφονικής επίθεσης. Η Χ. Παπαδοπούλου, συνήγορος της οικογένειας Φύσσα τόνισε: «Τα κοινά σημεία στις καταθέσεις των φίλων του Παύλου Φύσσα είναι τα άτομα μέσα στο Κοράλλι που ανήκουν στη ΧΑ και αναγνωρίζονται από την ενδυμασία τους. Προκύπτει από τις καταθέσεις τους ότι μέσα βρίσκονται ο Τσαλίκης και ο Άγγος και έξω βρίσκεται ο Μιχάλαρος. Όλες οι καταθέσεις συμφωνούν ότι δεν υπάρχει καμία αντέγκληση μέσα στην καφετέρια. 

Η παρέα του Παύλου Φύσσα είναι άοπλη, ήθελε να φύγει όταν έξω από το Κοράλλι είδε τους χρυσαυγίτες με τη χαρακτηριστική σωματοδομή. Κατά την επίθεση, έτρεξαν γιατί φοβήθηκαν για τη ζωή τους. Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ δεν έσπευσαν στο περιστατικό, θα το δούμε κι από τα σήματα και τις διαβιβάσεις. Ωστόσο δεν μπορούν να αρνηθούν τρία πράγματα: την ύπαρξη μιας οργανωμένης ομάδας της ΧΑ, την επίθεση να ξεκινάει μπροστά τους και το ενιαίο του γεγονότος.

Οι αυτόπτες μάρτυρες Ζώρζου και Καραγιαννίδου βλέπουν 2-3 κύματα επιθέσεων στον Φύσσα, τον Κοντονικόλα και τον Μελαχροινόπουλο. Περιέγραψαν την επίθεση του Ρουπακιά, τον κλοιό που είχε σχηματιστεί γύρω από τον Παύλο Φύσσα και ο οποίος άνοιξε με την άφιξη Ρουπακιά. Το ότι ο Ρουπακιάς θα έφευγε αν ο Παύλος δεν τον είχε υποδείξει, καθώς και το ότι οι υπόλοιποι έφυγαν παρουσία της ΕΛΑΣ.

Οργανωμένη επίθεση

Συνολικά οι μάρτυρες ανέδειξαν ότι έχουμε μια οργανωμένη επίθεση, σχέδιο, κατανομή ρόλων, κυκλωτική κίνηση, στοχευμένο μαχαίρωμα, αριθμητική υπεροχή, οπλισμό. Ένας οικογενειάρχης σηκώνεται στις 11 το βράδυ από το σπίτι του στον Ταύρο για να πάει στο Κερατσίνι να μαχαιρώσει. Γιατί να το κάνει αυτό; Γιατί είναι μέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης».

Ο Α. Συρίγος, επίσης συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Οι αστυνομικοί λένε ότι η ομάδα των χρυσαυγιτών αδιαφόρησε για την παρουσία τους. Μιλάνε για ενιαίο γεγονός και ο αστυνομικός Ντάφος αναφέρει ότι ο Ρουπακιάς του είπε “είμαστε της Χρυσής Αυγής”: χρησιμοποιεί α’ πληθυντικό».

Η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Μ. Δαλιάνη επιπλέον επισήμανε: «Όλοι καθομολογούν ότι στο Κοράλλι δεν έγινε τίποτα. Ακόμα και η Χρύσα Τοσλούκου, που καταφεύγουν οι υπερασπιστές σε αυτήν ως “η μόνη ουσιώδης μάρτυρας”, λέει “δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου τίποτα όσο ήμασταν στο μαγαζί” [σ.σ: στην κατάθεσή της στην ανακρίτρια Πειραιά]. Σχετικά με το ενιαίο της επίθεσης, οι τρεις αυτόπτες περιγράφουν τα ίδια κύματα στην Τσαλδάρη. Οι μάρτυρες είναι άσχετοι μεταξύ τους, άρα αξιόπιστοι. Οι μάρτυρες καταθέτουν ότι η απέναντι ομάδα φωνάζει “θα πεθάνετε” και, πράγματι, ένας από τα θύματα πεθαίνει».

Ο Θ. Θεοδωρόπουλος, από την πλευρά της οικογένειας Φύσσα, σχετικά με την υπερασπιστική γραμμή ότι έγινε καυγάς κι όχι επίθεση, υπογράμμισε: «Η υπεράσπιση ισχυρίζεται ότι ειπώθηκε η λέξη “γερμανόσποροι” έξω από το Κοράλλι. Ωστόσο η παρέα του Παύλου ήταν έξω από το Κοράλλι από τις 23:45, ενώ το sms Πατέλη στάλθηκε στις 23:28. Ακόμη όμως κι αν θεωρήσουμε ότι αφορμή ήταν κάτι που ειπώθηκε μέσα στο Κοράλλι, τότε η πράξη του Ρουπακιά συνδέεται με τα όσα έγιναν εκεί και αποδεικνύεται το ενιαίο του γεγονότος.

Η περίοδος εκείνη περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλες επιθέσεις την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στις 12/9 και τα επεισόδια στον Μελιγαλά στις 15/9 και στις 17/9 τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δεν ήταν αντίδραση η επίθεση στην παρέα του Παύλου Φύσσα και η δολοφονία. Ήταν ψυχρή λογική».

Ο Θ. Καμπαγιάννης, συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών τόνισε: «Το βασικό ζητούμενο προς απόδειξη είναι ο οργανωμένος χαρακτήρας της επίθεσης. Δεν ήταν απλά οι δράστες μέλη της ΧΑ, αλλά δράστης ήταν η ΧΑ, της οποίας κινητοποιήθηκε ο κομματικός μηχανισμός. Άτομα μέσα από το Κοράλλι ειδοποιούν άτομα έξω από αυτό. Μετά ειδοποιήθηκε στέλεχος της ΧΑ». Στο σημείο αυτό, το «στέλεχος της ΧΑ», ο Λαγός, σηκώθηκε πάνω και άρχισε να φωνάζει, ώσπου η έδρα ζήτησε να απομακρυνθεί από το δικαστήριο. Η υπεράσπιση συνέχιζε το επεισόδιο κάθε φορά που ακουγόταν ο «κομματικός μηχανισμός».

«Σε χρόνο ρεκόρ»

«Στάλθηκε το ΟΚ και τα άτομα αυτά συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Αν δεν υπήρχε η ομάδα, ο Ρουπακιάς δεν θα ερχόταν στο σημείο. Και ο Άγγος δεν θα επιτίθετο μόνος του στον Παύλο, όπως και δεν έκανε. Έξω από το Κοράλλι υπάρχουν ήδη άτομα, όμως περιμένουν υπομονετικά μέχρι να έρθει το μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου από την τοπική. Μόνο όταν συνενώνονται ξεκινάει η επίθεση -κι αυτό δείχνει τον οργανωμένο χαρακτήρα».

Ο Κ. Σκαρμέας, επίσης από την πλευρά των Αιγύπτιων αλιεργατών, μίλησε ανάμεσα σε άλλα για τον ρόλο των υπόλοιπων κατηγορούμενων πέραν του Ρουπακιά: «Ο αστυνομικός Ρώτας καταθέτει “οι γύρω από τον Φύσσα συνέδραμαν τον Ρουπακιά”, ο αστυνομικός Δεληγιάννης μιλάει για “εμψυχωτική συμπεριφορά” και λέει “πήγα να συλλάβω έναν και ήρθε άλλος, με έσπρωξε, τον πήρε και πέρασαν απέναντι”. Ο Νικολάου “αυτοί που έδερναν τον Παύλο Φύσσα ένιωθαν ότι οι άλλοι στο διάζωμα συμπαραστέκονταν”. Η Ζώρζου λέει “στο διάζωμα και στο πεζοδρόμιο φώναζαν ‘θα σας σκοτώσουμε’”. Η Καραγιαννίδου: “δίνανε ρυθμό, συνθήματα για να ενθαρρύνουν. Μετά το μαχαίρωμα φύγαν οργανωμένοι… όπως ήρθαν”. Ο Κοντονικόλας λέει το ίδιο. 

Ο Χατζησταμάτης καταθέτει “το ποδοβολητό ήταν για ψυχολογικούς λόγους, για να ενθαρρυνθεί η άλλη ομάδα” περιγράφει δε κυκλωτική κίνηση μιας ομάδας που “ήταν δουλεμένη”. Και πράγματι θα δούμε στα αναγνωστέα το τάγμα εφόδου της Νίκαιας να είναι όλοι μαζί και να κάνουν εκπαιδεύσεις. Η φράση Ρουπακιά στους αστυνομικούς δείχνει ξεκάθαρα ότι ο δράστης ήταν η ΧΑ. Και είναι η καλύτερη ομολογία το να λέει ο Λαγός εδώ μέσα “είμαστε στη φυλακή 47 αθώοι”».

Τέλος, ο Κ. Παπαδάκης, αφού ανέλυσε τα στοιχεία που εισέφεραν οι μάρτυρες, σπάζοντας κάθε αμφιβολία για τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης, έδειξε την αντιφατικότητα των γραμμών υπεράσπισης. Τέλος σημείωσε: «Η επιθετικότητα του κόσμου απέναντι στην αστυνομία, που καταθέτουν οι αστυνομικοί Συμεώνογλου και Κοτσοβός, συμβαίνει γιατί ο κόσμος αντιλήφθηκε την αδράνεια της αστυνομίας και κατέβηκε να ζητήσει τον λόγο. Πέντε μέρες είχαν εξαπολύσει επιθέσεις ατιμώρητα: στο ΠΑΜΕ, στον Μελιγαλά κλπ και τέλος στον Παύλο Φύσσα». Ο συνήγορος αφιέρωσε την τοποθέτησή του στη μνήμη του Α. Τζέλλη, συνήγορου πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα στην πρώτη δίκη, ο οποίος δεν ζει πια.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο συνήγορος του Ρουπακιά, Β. Οπλατζάκης, ο οποίος αποτελείωσε την υπερασπιστική γραμμή «η ΧΑ δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα στο Κερατσίνι» λέγοντας: «Αυτοί που βλέπουν το ποδόσφαιρο, βλέπουν τους δυο να γίνονται εννιά… Παίρνουν τηλέφωνο στους δικούς τους ανθρώπους και λένε “ελάτε, έχουμε εγκλωβιστεί”. Και στέλνει μήνυμα ο Πατέλης που δείχνει μια βιασύνη, “ελάτε όλοι εδώ γρήγορα”… Πάνε λοιπόν στα γραφεία της ΧΑ». Σκοπός της τοποθέτησης αυτής ήταν η υποστήριξη της νέας γραμμής ότι οι χρυσαυγίτες «φοβήθηκαν» και «αμύνθηκαν», αλλά πρόκειται για πλήρη εγκατάλειψη της υπερασπιστικής γραμμής ότι το sms Πατέλη στάλθηκε για να γίνει μοίρασμα τρικακίων.

Ο Δ. Γκαβέλας, συνήγορος Πατέλη, Πανταζή, Παναγιώταρου και Παππά αποστασιοποιήθηκε: «το σχόλιο ενός συνηγόρου υπεράσπισης αφορά τον ίδιο και δεν δεσμεύει το ποινικό δικαστήριο και τους κατηγορούμενους». Ο συνήγορος του Μιχαλολιάκου, Δ. Παπαδέλλης, απέφυγε να το σχολιάσει. Η συνήγορος του Κασιδιάρη, Β. Πανταζή, ζήτησε από τον Ρουπακιά «να έρθει να μας εξηγήσει» τι έκανε, ενώ τόνισε ότι «δεν ευχαριστεί καθόλου» την υπεράσπιση Άγγου, Μιχάλαρου και Τσαλίκη. Κατά τα άλλα, ο κεντρικός άξονας των σχολιασμών των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν οι δήθεν «καθοριστικές» ελλείψεις στην έρευνα. Όπως λένε, τρεις μάρτυρες που δεν ήρθαν (εκ των οποίων οι δυο μη αυτόπτες) έχουν τα «πραγματικά» στοιχεία που, ούτε 5 ούτε 10, αλλά 23 αυτόπτες μάρτυρες δεν κατάφεραν να φέρουν! Μια τρανταχτή ομολογία ότι όσα κατατέθηκαν τους καίνε.

• Το δικαστήριο έχει καλέσει στις 5/4 τους μάρτυρες Αμπουζίντ Εμπάρακ και Σαάντ Αμπού Χαμέντ για να ξεκινήσει η εξέταση της υπόθεσης των Αιγύπτιων αλιεργατών.


Επόμενες δικάσιμοι

Απρίλιος: 5/4, 26/4, 28/4
Μάιος: 10/5, 12/5, 17/5, 19/5, 25/5, 31/5