Έναν μήνα μετά την ψήφιση του νόμου 5021 για την ιδιωτικοποίηση των πέντε μεγαλύτερων Μουσείων της χώρας με τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια πρώτη υποχώρηση κάτω από τον φόβο των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων. Το κλειδί για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση είναι ο διορισμός νέων δοτών Διοικητικών Συμβουλίων και γενικών διευθυντών στα Μουσεία, με τον νόμο 5021 να ορίζει ότι αυτός ο διορισμός θα έπρεπε να γίνει σε έναν μήνα.
Η πρωτόγνωρη αγωνιστική συσπείρωση των εργαζόμενων και η απόφασή τους σε μαζικές συνελεύσεις για απεργία-αποχή από την εφαρμογή του νόμου και σε καταλήψεις των χώρων σε περίπτωση που έρθουν τα διορισμένα ΔΣ, δεν άφησαν περιθώρια στην κυβέρνηση να τολμήσει να τον εφαρμόσει. Έτσι, αναγκάστηκε μέσα στον νόμο για τις αποζημιώσεις για τα θύματα των Τεμπών (!) να καταθέσει τροπολογία του νόμου 5021 που δίνει παράταση των προθεσμιών για τον διορισμό αυτών των ΔΣ.
«Στη συνέλευση των εργαζομένων του Βυζαντινού Μουσείου στις 4/4 και με τη συνδικαλιστική κάλυψη του Ενιαίου Συλλόγου ΥΠΠΟ αποφασίσαμε ότι παρατείνουμε κι εμείς την απεργία-αποχή», μας είπε ο Θωμάς Κατσαρός, εργαζόμενος στο Βυζαντινό Μουσείο, μέλος του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης στο ΥΠΠΟ.
«Σπάσαμε τον πρώτο νόμο και φάνηκε στη συνέλευση ότι συνεχίζουμε πιο δυναμικά. Διευρύναμε με περισσότερους συναδέλφους την Επιτροπή Αγώνα. Όπως κάναμε και στις 22/2, αποφασίσαμε ότι πάλι θα υποδεχτούμε τους υγειονομικούς που απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια στη δίωξη της Αργυρής Ερωτοκρίτου με δυναμική κινητοποίηση συμπαράστασης στην πύλη του Μουσείου με πανό, ντουντούκες και συνθήματα».