Οικονομία και πολιτική
Πρώτη στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα: Με 3,54% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς!

29/3/22, Αντιπολεμική συναυλία στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Είτε πριν, είτε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, το βέβαιο είναι ότι η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα επιταχύνει το ντόμινο της κλιμάκωσης των εξοπλισμών. Η Ουκρανία συνεχίζει να ρουφάει σαν ηλεκτρική σκούπα όλων των ειδών τα όπλα, οι σύμμαχοί της αδειάζουν τις αποθήκες τους, οι παραγγελίες παίρνουν φωτιά, οι βιομηχανίες όπλων τρίβουν τα χέρια τους και τα εργοστάσιά τους είναι τα μόνα που δουλεύουν ασταμάτητα.

Ο Στόλτενμπεργκ πάλι πριν από δυο βδομάδες δημοσίευσε την έκθεση του ΝΑΤΟ και έστειλε τα συγχαρητήριά του γιατί το 2022 ήταν η 8η συνεχόμενη χρονιά αύξησης των εξοπλισμών στην Ευρώπη και τον Καναδά, φτάνοντας το 2,2% σε πραγματικούς όρους και ένα σύνολο 350 δισ. δολαρίων επιπλέον σε σχέση με το 2014: «Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, όχι τόσο γρήγορα όσο απαιτεί ο επικίνδυνος κόσμος μας, αλλά είναι προφανές ότι χρειάζεται να κάνουμε κι άλλα και να τα κάνουμε ταχύτερα». Ενώ προεξόφλησε πως στη Σύνοδο του Ιούλη στο Βίλνιους θα προχωρήσουν σε νέα δέσμευση για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εξοπλισμών.

Μέσα σε όλο αυτό το πάρτι του θανάτου, η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση! Σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι η πρώτη χώρα σε εξοπλισμούς (3,54%). Δεύτερες μετά την Ελλάδα έρχονται οι ΗΠΑ με 3,46%. Μπορεί για τον περισσότερο κόσμο το 2022 να ήταν η χρονιά της μεγάλης ακρίβειας, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως το ελληνικό 2022 πλασάρεται διεθνώς ως «η χρονιά των εξοπλισμών». 

Από τα γαλλικά Ραφάλ και τον εκσυγχρονισμό των Λέοπαρντ μέχρι την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, τις φρεγάτες FDI και τις κορβέτες μιλάμε για λογαριασμούς δισεκατομμυρίων που δεν αφορούν μόνο το 2022 και το 2023 αλλά θα πνίγουν τον προϋπολογισμό για πολλά χρόνια ακόμη. Ενώ εκκρεμεί η μεγάλη υπόθεση των F-35 για την οποία η κυβέρνηση λέει πως έχει σίγουρο το αμερικάνικο ΟΚ. Ακόμη και την τελευταία ώρα, καθώς η Νέα Δημοκρατία εγκαταλείπει και πάει προς τις εκλογές, τρέχει να υπογράψει νέα συμβόλαια. Τις τελευταίες μέρες του Μάρτη συμφώνησαν με τις ΗΠΑ για αγορά 35 (και πιθανώς άλλων 15) ελικοπτέρων UH-60M (το διάδοχο του Black Hawk), ένα πακέτο που υπολογίζεται σε 1,3 δις ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε σε συνεδρίασή του την αγορά των ισραηλινών πυραύλων SPIKE – NLOS.

Πίσω από τα ψέματα για τη «διπλωματία των σεισμών» και την προεκλογική ύφεση των ανταγωνισμών, κρύβεται το παζάρι των αγορών και της κούρσας των εξοπλισμών. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη απάντηση για τα συμφέροντα των εργατών και των εργατριών, από το να κοπούν μαχαίρι όλες αυτές οι μπίζνες θανάτου, με ρήξη με το ΝΑΤΟ και μονομερές σταμάτημα των εξοπλισμών και της συμμετοχής στη μεγάλη σύγκρουση που όλο και έρχεται πιο κοντά.