Οι διανομείς της Wolt, Κ.Σ. και Β.Β., μίλησαν στην Εργατική Αλληλεγγύη και τον Μάνο Νικολάου για τον αγώνα τους ενάντια στις μειώσεις των αμοιβών και τη συνέχειά του.
Η απεργιακή έκρηξη των διανομέων της Wolt ξέσπασε με βασική αιχμή τις μειώσεις της αμοιβής μέσω ενός νέου αλγόριθμου της εταιρίας. Τι αλλαγές επιφέρει;
Κ.Σ.: Δεν υπάρχει λεπτομερής περιγραφή της αμοιβής μας για κάθε διαδρομή. Πόση είναι η βασική αμοιβή, πόσα χιλιόμετρα μέτρησε, πόση αποζημίωση για το μηχανάκι, δεν λέει τίποτα. Είναι σίγουρο ότι με τον τρόπο αυτό μειώνει την αμοιβή ανά χιλιόμετρο. Το βλέπω γιατί στην ίδια απόσταση που κάνω σε έναν συγκεκριμένο πελάτη που παραγγέλνει συχνά, τα 4,20 ευρώ αμοιβή έγιναν 3,75, μετά 3,69 και τώρα 3,50 ευρώ. Με λίγα λόγια, η εταιρία μονομερώς κάνει ό,τι θέλει με τον νέο αλγόριθμο. Τις μέρες της απεργίας η αμοιβή εκτινάχτηκε. Αυτό ήταν και απεργοσπαστικό. Από την Τρίτη 4/10 που σταμάτησε η απεργία, οι τιμές ξανάπεσαν.
Β.Β.: Δεν ξέρουμε πλέον και δεν μας λένε καν πώς και πόσο αμειβόμαστε. Πριν ήταν συγκεκριμένη η αμοιβή ανάλογα την απόσταση συν 36 λεπτά ανά διαδρομή για βενζίνη και σέρβις για το μηχανάκι. Ακόμα κι όταν αναγκάστηκε να δωσει αποζημίωση για το μηχανάκι με βάση τον νόμο 4611/2019, έκανε αντίστοιχες μειώσεις. Θεωρώ ότι τώρα με τον νέο αλγόριθμο αλλάζει η τιμή αυτόματα, ανάλογα με το πόσα μηχανάκια είναι διαθέσιμα να δουλέψουν.
Εκτός από τους freelancer διανομείς, υπάρχουν οι εργαζόμενοι σε “στόλο”, όπου ο “στολάρχης” λειτουργεί ως εργολάβος που διαχειριζεται κάποιους εργαζόμενους. Πώς λειτουργεί αυτό το μοντέλο;
Β.Β.: Ο κανόνας σε όσους δουλεύουν σε στολάρχες είναι βάρδιες 8 και 12 ώρες με μισά ένσημα, ενώ δεν δικαιούνται δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων. Παίρνουν έναν βασικό μισθό και όσα επιπλέον λεφτά βγάλουν είναι “μαύρα”, με τους στολάρχες να παρακρατούν το 30%. Η σημαντική παρανομία που μπορεί να κάνει κάποιος στολάρχης είναι με μία “σύνδεση” να δουλεύουν τρία άτομα 24 ώρες, 8 ώρες ο καθένας. Δηλαδή φαίνεται ένα άτομο, ενώ δουλεύουν τρία.
Κ.Σ.: Οι μετανάστες συνάδελφοι είναι τα εύκολα θύματα για τους στολάρχες. Μπορούν να τους εκβιάσουν να δουλέψουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες -με βροχή, με χιόνι- με την απειλή ότι θα τους διώξουν. Γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να πάνε ούτε στην Επιθεώρηση Εργασίας ούτε πουθενά για να βρουν το δίκιο τους.
Μεγάλο είναι και το ζήτημα της ασφάλειας, με τα ατυχήματα και τους τραυματισμούς να είναι συχνά στον κλάδο σας. Πώς φροντίζει η εταιρία για την ασφάλειά σας;
Β.Β.: Το μόνο που δίνει η Wolt είναι ένα κράνος, και αυτό όχι κλειστό. Τα μπουφάν είναι διαφημιστικά, δεν είναι μηχανής. Όσο λιγότερα είναι τα λεφτά που βγάζουμε, τόσο αναγκαζόμαστε να κάνουμε και περικοπές στην ασφάλειά μας, για παράδειγμα το κάθε πότε αλλάζουμε λάστιχα. Κι αυτό πέφτει πάνω μας, γίνεται “ατομική ευθύνη”. Και σε αυτήν την περίοδο της ακρίβειας και στη βενζίνη και παντού, η πίεση να κάνουμε τέτοιες περικοπές είναι μεγαλύτερη.
Κ.Σ.: Το κράνος υποχρεώνεται από τον νόμο να το δώσει. Δεν μας παρέχουν όμως άλλα μέσα ατομικής προστασίας, όπως επιγονατίδες, και λοιπά. Θέμα ασφάλειας είναι και το σέρβις στο μηχανάκι. Όσοι δουλεύουν πολλές ώρες, κάθε δύο-τρία χρόνια πρέπει να πάρουν καινούργιο, δεν φτάνει το σέρβις. Μιλάμε για 100-150 χιλιόμετρα τη μέρα.
Κάνατε κινητοποιήσεις από την Πέμπτη 30/3 μέχρι τη Δευτέρα 3/4 και τρεις μέρες απεργία στο ίδιο διάστημα. Ποιά ήταν η εικόνα;
Β.Β.: Η τριήμερη απεργία πήγε πολύ καλά. Λίγοι ήταν αυτοί που δούλεψαν. Μεγάλη επιχείρηση που είχε 300 παραγγελίες τη μέρα, το Σάββατο 1/4 πραγματοποίησε μόνο μία. Εγώ πριν πίστευα ότι αν βγαίναμε σε απεργία, θα δούλευαν οι Πακιστανοί λόγω των εκβιασμών και δεν θα πετύχαινε. Τελικά έγινε το αντίθετο. Πιο οργανωμένοι ήταν αυτοί στην απεργία.
Όλο αυτό ξεκίνησε αυθόρμητα. Μια μέρα έγραψε κάποιος στο facebook “έφτασε ο κόμπος στο χτένι, πάμε για απεργία”. Τη μια μέρα μαζεύτηκαν 50, μετά 150 και φτάσαμε σε αυτήν την έκρηξη. Μετά στήριξε το Συνδικάτο Επισιτισμού και το ΣΑΔΤΑ (Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων) και αργότερα και η ΣΒΕΟΔ.
Η απεργία είχε επιπτώσεις στην εταιρία. Αν χάσαμε ο καθένας που απέργησε 200-300 ευρώ, η εταιρία έχασε δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Κ.Σ.: Και οι κινητοποιήσεις ήταν τρομερές. Την Παρασκευή 31/3 ήταν χίλια μηχανάκια, την επόμενη μέρα Σάββατο πολύ πάνω από χίλια. Υπήρχε ενθουσιασμός. Ποτέ στη Wolt δεν είχε γίνει μαζική κινητοποίηση, ήταν η πρώτη φορά. Και οργανώθηκε πραγματικά από στόμα σε στόμα. Για μένα ήταν πράγματι επιτυχία, γιατί έδειξε ότι έχουμε τη δύναμη. Τρία μέχρι το πολύ δέκα άτομα δούλεψαν μόνο σε κάθε περιοχή. Όλος ο κόσμος είχε αγανακτήσει με τις μειώσεις. Ο μόνος μοχλός πίεσης είναι η απεργία, δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Αν κάναμε διαρκείας, θα νικούσαμε.
Ποιά είναι η συνέχεια των κινητοποιήσεων;
Β.Β.: Μπροστά μας είναι η τριήμερη απεργία 29, 30 Απρίλη και 1 Μάη, καθώς η εταιρία δεν έκανε ακόμα πίσω. Αυτή ήταν η απόφαση της συνέλευσής μας, όπου το Συνδικάτο Επισιτισμού και το Σωματείο Εργαζομένων της efood μίλησαν για απεργιακό συντονισμό μαζί μας τουλάχιστον για την Πρωτομαγιά. Σημαντικό είναι να ξαναβγούν οι απεργιακές φρουρές που φάνηκε ότι όπου είχαν κόσμο έπειθαν τους συναδέλφους.
Κ.Σ.: Χρειάζεται μέχρι τότε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους στις πιάτσες που είμαστε και να δημιουργήσουμε κλίμα ότι πάμε για μια μεγάλη απεργία. Τώρα το 80% συμμετείχε στην απεργία γιατί είδαν όλοι ότι πήρε μεγάλες διαστάσεις. Το καλύτερο θα ήταν να γίνει η νέα τριήμερη απεργία μαζί με τους συναδέλφους της efood. Αλλά και με τον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού. Εκεί είναι που γίνονται και οι μεγαλύτερες αυθαιρεσίες. Αν ενωθούμε όλοι μαζί απεργιακά είμαστε τεράστια δύναμη.