Εργατικό κίνημα
Απολύστε τον Βορίδη - Όχι τους συμβασιούχους

10/4, Απεργιακό συλλαλητήριο των ΟΤΑ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με μια μαζική απεργιακή κινητοποίηση χιλιάδων την Δευτέρα 10/4 στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι στους δήμους απάντησαν στις προκλήσεις του Βορίδη. Παλεύουν για να καταργηθεί ο νόμος του υπουργείου Εσωτερικών που αναγκάζει τους δήμους να ασκούν έφεση ενάντια σε δικαστικές νίκες των εργαζομένων και διεκδικούν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κόντρα στην υποβάθμιση των υπηρεσιών και τις ιδιωτικοποιήσεις. Απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη.

Η αφορμή για να καλέσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ την 24ωρη πανελλαδική απεργία και την κινητοποίηση ήταν η παραπομπή σε απολογία όλων των δημοτικών συμβούλων του δήμου Αγίου Δημητρίου με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο. Το έγκλημά τους ήταν ότι στήριξαν τον αγώνα των συμβασιούχων που κέρδισαν πρωτόδικα το δικαστήριο για να γίνουν αορίστου και δεν άσκησαν έφεση, όπως διατάζει ο νόμος Βορίδη. Το μόνο που κατάφερε η δίωξη αυτή είναι να ξεσηκώσει μαζικό κίνημα ανυπακοής στον νόμο αυτό και να ξαναφουντώσει τη μάχη για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, διαδήλωσε στην Καρόλου και έξω από τα γραφεία της ΚΕΔΕ και συνέχισε στην Ακαδημίας για να φτάσει στο Υπουργείο Εσωτερικών. «Την πολιτική την αντεργατική εμείς θα τη θάψουμε στη χωματερή», «Οι δήμοι ανήκουν στους δημότες, όχι στους εργολάβους και τους ιδιώτες», «Όχι απολύσεις και περικοπές, την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές» ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν οι απεργοί. 

Το γεγονός ότι ο Βορίδης είχε ήδη φύγει προκλητικά από το Υπουργείο Εσωτερικών λίγο πριν φτάσει η πορεία, εξόργισε τους απεργούς και η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους του Κολωνακίου για να βρουν τον Βορίδη που “πήγε για καφέ”. Απέτυχε η προσπάθεια της αστυνομίας να τους κλείσει τον δρόμο, ακόμα και με τη ρίψη χημικών. Τα συνθήματα ακούστηκαν σε όλο το Κολωνάκι και μετά από λίγο η πορεία βάδισε προς τη Βουλή, όπου και ολοκληρώθηκε, συναντώντας τη διαδήλωση των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας.

«Στα πιο δύσκολα ήμασταν εκεί και εργαστήκαμε σε μια δουλειά που δεν την κάνει ο καθένας, τρία χρόνια τώρα», μας είπε η Μαρία, εργαζόμενη στην καθαριότητα με σύμβαση covid από τον δήμο Αθήνας. «Ζητάμε τα αυτονόητα. Να καταργηθεί ο νόμος του Βορίδη και να μας μονιμοποιήσουν. Υπάρχουν ανάγκες στον δήμο και συνέχεια χρειάζονται προσλήψεις. Αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώνει. Δεν μπορούν να παίζουν με τη ζωή μας ούτε με το μέλλον μας και να ζούμε μέσα στην ανασφάλεια. Να μας αντιμετωπίσουν πιο ανθρώπινα. Θα πρέπει να ξεσηκωθούμε για όλα τα ζητήματα. Σήμερα από τον δήμο Αθήνας κατέβηκε πολύς κόσμος, όχι μόνο συμβασιούχοι, αλλά και πολλοί μόνιμοι».

«Κατεβήκαμε στην απεργία σήμερα οι συμβασιούχοι covid του Αγίου Δημητρίου, γιατί αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη, μαζί με το δημοτικό συμβούλιο και τη δήμαρχο που μας στηρίζει», μας είπε η Ελένη Τσιότρα. «Είναι μια πολύ μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση σήμερα, από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει για τους συμβασιούχους. Εμείς κερδίσαμε πρωτόδικα να γίνουμε αορίστου, αλλά είμαστε στον αέρα αυτή τη στιγμή λόγω του νόμου Βορίδη. Ο Βορίδης και ο κάθε Βορίδης έχουν μάθει να συμπεριφέρονται αυταρχικά και άδικα, γιατί δεν τους αφορά πραγματικά. Δεν διακινδυνεύει ούτε τη θέση, ούτε το μεροκάματο, ούτε την επιβίωσή του. Εμείς δουλεύουμε σκληρά όλη τη μέρα για να επιβιώσουμε. Καθαρίζουμε για να καμαρώνει μετά ο Βορίδης ότι οι χώροι είναι καθαροί. Δεν διεκδικούμε τσάμπα τη δουλειά μας, έχουν ματώσει τα χέρια μας. Επίσης, δεν διώχνουμε κανέναν για να πάρουμε τη θέση του, δεν κλέβουμε το μεροκάματο κανενός».

«Θα συνεχίσουμε»

«Σήμερα με τη μαζική κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στους δήμους σε όλη την Ελλάδα στείλαμε το μήνυμα ενάντια στον νόμο έκτρωμα του Βορίδη», τόνισε ο Λεωνίδας Καλλίμαχος, συμβασιούχος στον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και μέλος ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων. «Μας λέει ότι είμαστε αντισυνταγματικοί. Του το αντιστρέφουμε γιατί εκείνος φτάνει να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Δεν θα αφήσουμε να απλώσουν χέρι στους εργαζόμενους ούτε στους αιρετούς που συμπαραστέκονται στον αγώνα μας για μόνιμη και σταθερή εργασία. Ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα κατεβήκαμε χιλιάδες. Ο κόσμος έχει την πραγματική δύναμη. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους στους χώρους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που βρίσκονται και αυτοί στον δρόμο γιατί έχουν απηυδήσει. Είδαμε τις πολιτικές τους. Νεκροί στα Τέμπη, στα εργατικά ατυχήματα, στην πανδημία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στους δρόμους. Δεν έχουν δει τίποτα ακόμα».

«Μας παίρνουν ως συμβασιούχους όταν μας έχουν ανάγκη και μετά μας διώχνουν», υπογράμμισε η Ιλιάννα Χ. από τον δήμο της Νίκαιας Ρέντη. «Και μετά για το τίποτα φέρνουν εργολάβους. Αυτό είναι και ένα αλισβερίσι με όλες αυτές τις ιδιωτικές εταιρίες. Δεν τους φέρνουν γιατί θα κάνουν καλύτερη δουλειά. Αλλά για να έχουν όμηρους τους εργαζόμενους, όπως έχουν κι εμάς τους συμβασιούχους. Εγώ είμαι με οκτάμηνη σύμβαση του ΟΑΕΔ στην καθαριότητα. Είμαι όμηρη του ΟΑΕΔ που μου δίνει τα 600 ευρώ, που δεν είναι ούτε καν ο βασικός μισθός. Μπήκα στο συγκεκριμένο κοινωφελές πρόγραμμα, γιατί την εποχή του κόβιντ έχασα μαζί με πολλούς άλλους τη θέση εργασίας μου στην εστίαση και δεν μπορούσα να βρω δουλειά πουθενά, ούτε σεζόν, γιατί τα ξενοδοχεία είχαν κλείσει. Και για ένα ευτελές ποσό μέσα σε αυτή την περίοδο της ακρίβειας είμαι όμηρη του δήμου, ο οποίος με χρησιμοποιεί όπως θέλει. Δουλεύω το ίδιο, αλλά με λιγότερα δικαιώματα και λεφτά από τους άλλους. 20 χιλιάδες άνθρωποι απασχολούνται με τα κοινωφελή και με τέτοιους τρόπους μαγειρεύουν και τα ποσοστά των ανέργων. Το ίδιο ισχύει για όλους τους συμβασιούχους. Για αυτούς που είναι στα νοσοκομεία που είναι όμηροι των διοικήσεων. Είμαστε στο ίδιο μετερίζι και πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για μόνιμη και σταθερή δουλειά».