Η Αριστερά
Συνεχίζουμε τους αγώνες που δώσαμε μαζί; Όχι στον πόλεμο – Ούτε ΝΑΤΟ ούτε Πούτιν

29/3/22, Αντιπολεμική συναυλία στα Προπύλαια

6/4/22, Πανεργατική Απεργία, Αθήνα. Φωτογραφίες: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Λίγο μετά το ξεκίνημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία τον περσινό Φλεβάρη, μια έρευνα που τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς έδειχνε ότι παραπάνω από το 50% στην Ελλάδα τασσόταν ενάντια και στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία. Ο Μητσοτάκης κορδωνόταν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εκπροσωπούσε την παράταξη που έβαζε την Ελλάδα πάντα «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», δηλαδή με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η εργατική τάξη και η νεολαία είχε διαφορετική γνώμη. Η αντιπολεμική διάθεση έγινε απεργίες ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας και του πολέμου.   

Στις 26 Φλεβάρη του 2022 οι εργαζόμενοι από την Energean (Πρίνος) και τα Λιπάσματα Καβάλας, την ΛΑΡΚΟ κατέβηκαν στην Αθήνα όπου τους υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι στην COSCO, δεκάδες σωματεία και χιλιάδες συμπαραστάτες/τριες. Ήταν ένα πανεργατικό ποτάμι ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και ταυτόχρονα ένα αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Το πανό της Εργατικής Αλληλεγγύης με το σύνθημα «Όχι στον πόλεμο - Ούτε ΝΑΤΟ ούτε Πούτιν - Κλείστε τις βάσεις - Στοπ στους εξοπλισμούς» βρέθηκε στο κέντρο της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα. 

Αυτά τα συνθήματα ακούστηκαν μαζικά και στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο την 1η Μάρτη. Πλήθος διαδηλωτών βάδισε από τα Προπύλαια μέχρι τη Βουλή. Στην κεφαλή μπήκε το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων και ακολουθούσαν  οργανώσεις της αριστεράς με συνθήματα όπως «Ούτε ΝΑΤΟ – Ούτε Ρωσία – Κάτω τα χέρια από την Ουκρανία», «Ρατσισμός – Σεξισμός – Πολεμοκαπηλεία – Κάτω η Νέα Δημοκρατία», «ΝΑΤΟ, Βάσεις κλείστε - Τα σύνορα ανοίξτε». 

Μέσα στο Μάρτη οι μαζικές αντιπολεμικές συναυλίες έγιναν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δέχτηκαν τα προβοκαρίσματα των κυβερνητικών ΜΜΕ για «φιλοπουτινισμό». Ποιος/α δεν θυμάται τις χυδαίες επιθέσεις της Καθημερινής πχ στη Νατάσα Μποφίλιου και σε άλλους/ες καλλιτέχνες. 

Οι εργαζόμενοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είχαν κάνει απεργίες και συγκεντρώσεις το 2020 για τη συλλογική τους σύμβαση. Στις 5/3/2022 το σωματείο τους απάντησε στην προπαγάνδα της διεύθυνσης στη διάρκεια μιας παράστασης, διαβάζοντας στο κοινό μια ανακοίνωση που ανέφερε: 

«Εμείς δεν τασσόμαστε με καμία πλευρά του πολέμου. Η τέχνη πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους. Είμαστε υπέρ της ειρήνης. Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Ουκρανικό λαό και τους λαούς της περιοχής. Δεν αποδεχόμαστε την κυβερνητική προπαγάνδα για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας και όλων των άλλων Νατοϊκών χωρών από τον πόλεμο της Ουκρανίας». 

Το διήμερο 6-7 Απρίλη πέρσι ήταν μια «φωτογραφία» για τους δυο κόσμους που συγκρούονταν, όχι στις στέπες της Ουκρανίας, αλλά εδώ. Στις 6/4 η πανεργατική απεργία που είχαν καλέσει κάτω από την πίεση των εργαζόμενων οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ενάντια στην ακρίβεια και το νόμο Χατζηδάκη ύψωσε μια στεντόρεια κραυγή «Δουλειές - αυξήσεις - όχι βόμβες». Στις 7 Απρίλη η κυβέρνηση οργάνωσε τη φιέστα στη Βουλή με τον Ζελένσκι -μέσω ίντερνετ- να παρουσιάζει ένα μαριουπολίτη ελληνικής καταγωγής και μέλος του φασιστικού τάγματος Αζόφ ως «μαχητή της ελευθερίας». Αυτή η πρόκληση με νωπές τις εικόνες της προηγούμενης μέρας κατέληξε σε ένα τέτοιο φιάσκο που μέχρι κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να μιλήσει για «λάθος». 

Η αντικαπιταλιστική Αριστερά έβαλε τη δική της σφραγίδα σε αυτό το αντιπολεμικό ρεύμα. Μια βδομάδα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος κι ενώ η κρίση κορυφωνόταν, η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Τάση στην οποία ανήκει το ΣΕΚ κυκλοφορούσε σε πολλές γλώσσες και στα ελληνικά διακήρυξη στην οποία τόνιζε:

«Η κρίση στην Ουκρανία έχει φέρει την Ευρώπη πιο κοντά σε ένα τρομακτικό πόλεμο. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αντιπαράθεση ανάμεσα στο πιο ισχυρό ιμπεριαλιστικό μπλοκ στον κόσμο, τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους τους με τη Ρωσία, μια ασθενέστερη ιμπεριαλιστική δύναμη που διατηρεί ωστόσο τη βαναυσότητά της…

Λέμε:•Όχι πόλεμο για την Ουκρανία! Απόσυρση των δυνάμεων και του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας! Όχι επέκταση του ΝΑΤΟ, διάλυσή του! Αποστρατιωτικοποίηση της Ευρώπης! Τέλος στις κούρσες των εξοπλισμών που καταβροχθίζουν πόρους που χρειαζόμαστε για να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια και την κλιματική αλλαγή!

Η πολιτική κληρονομιά στην οποία αναφερόμαστε είναι εκείνη των επαναστατών σοσιαλιστών που αρνήθηκαν να στηρίξουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με επικεφαλής τον Β. Ι Λένιν και την Ρ. Λούξεμπουργκ υποστήριζαν ότι η διεθνής σοσιαλιστική επανάσταση είναι η μόνη διέξοδος από ένα ιμπεριαλιστικό σύστημα στο οποίο η ανταγωνιστική συσσώρευση κεφαλαίου οδηγεί σε πολέμους. Ο Καρλ Λήμπνεχκτ, ο σύντροφος της Λούξεμπουργκ διατύπωσε το σύνθημα: “Ο κύριος εχθρός είναι στη χώρα μας”. Αυτό πρέπει να είναι και το δικό μας σύνθημα».

Ξεκάθαρη θέση

Την ίδια μέρα που ξεκινούσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να κλιμακώνουν την εμπλοκή τους, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε ξεκάθαρη θέση: 

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας και απαιτούμε να σταματήσει και να αποσυρθούν αμέσως όλες οι δυνάμεις της από την Ουκρανία. Το ίδιο άμεσα να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πηγάζει από τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί εργάτες και αγρότες είναι και για τις δύο πλευρές— απλώς πιόνια στους ανταγωνισμούς τους.

Είμαστε ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην αλληλοσφαγή των λαών, γνωρίζοντας ότι ο κύριος εχθρός είναι μέσα στην ίδια μας τη χώρα… Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ενεργό κομμάτι αυτών των αντιδραστικών ιμπεριαλιστικών και πολεμικών ανταγωνισμών. Οι Έλληνες καπιταλιστές θέλουν τις στρατιωτικές πλάτες του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές της ΕΕ για να εξορμούν στα Βαλκάνια και να ανταγωνίζονται την Τουρκία. Για αυτά τα συμφέροντα τρέχουν ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του να αγοράζουν Ραφάλ και φρεγάτες, για να εξασφαλίζουν ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι ασφαλή μετόπισθεν στην εκστρατεία ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ και στρατιωτικά και για τους δρόμους του φυσικού αέριου. Ο ΣΥΡΙΖΑ συναινεί σε αυτή τη πολιτική».

Η ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος συνέδεε την αντιπολεμική πάλη με τους αγώνες ενάντια στις επιθέσεις της Δεξιάς: 

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι χωμένη ως το λαιμό στη ΝΑΤΟϊκή εκστρατεία. Έδωσε στις ΗΠΑ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σαν βάση-ορμητήριο προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Ευρώπη. Ξοδεύει δισεκατομμύρια για Ραφάλ και φρεγάτες που περιπολούν αγκαλιά με το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια μέχρι το Ισραήλ. Συμμετέχει στις κυρώσεις-οικονομικό πόλεμο της ΕΕ, την ώρα που τα διευθυντήρια της ΕΕ συνεχίζουν τον οικονομικό πόλεμο των Μνημονίων σε βάρος μας.

Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία απεργούν ενάντια στη διάλυση της Υγείας που φέρνουν οι περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού. Οι εργάτες της Καβάλας, της Λάρκο, της COSCO αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις και τη λεηλασία που φέρνουν τα αρπακτικά των ιδιωτικοποιήσεων. Στους εργατικούς αγώνες βρίσκεται η δύναμη για να σταματήσουμε κάθε ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο, είτε στρατιωτική, είτε οικονομική. Να προχωρήσουμε σε ρήξη και με το ΝΑΤΟ και με την ΕΕ».

Από τότε τα συνθήματα «Λεφτά για την Υγεία, Λεφτά για την Παιδεία - Όχι για Ραφάλ και την αστυνομία» έγιναν αξεχώριστα από κάθε εργατικό και νεολαιίστικο αγώνα. Το σύνθημα «Ούτε ΝΑΤΟ, ούτε Πούτιν» ήταν και είναι δύναμη για τους αγωνιστές/τριες που πρωτοστατούν σε όλες αυτές τις μάχες. Η κυβέρνηση συνέχεια προπαγάνδιζε ότι πρέπει να τη στηρίξουμε γιατί δίνει τη μάχη στο πλευρό του «ελεύθερου κόσμου», για τις «αξίες της Δημοκρατίας» και η ξεκάθαρη αντιπολεμική στάση μας βοηθούσε να σπάσει η επιχείρηση συναίνεσης στην άρχουσα τάξη και να εκφραστεί η οργή για τις επιθέσεις της. 


Οι εργάτες στις όχθες του Αιγαίου είναι αδέρφια

«Αγαπητέ Νίκο», «Αγαπητέ Μεβλούτ», ξεκινούσαν οι προσφωνήσεις στη συνάντηση του Δένδια με τον Τσαβούσογλου στις 20 Μάρτη στις Βρυξέλλες. Από κει που λίγους μήνες πριν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας και οι καραβανάδες τους ανταλλάζανε πολεμοχαρείς δηλώσεις και τα ΜΜΕ προβλέπανε καθημερινά ένα ακόμα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, τώρα ο Δένδιας υπόσχεται ότι θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και ο Τσαβούσογλου την ελληνική υποψηφιότητα για θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Ο ένας λόγος για αυτή τη μεταστροφή είναι οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και γενικότερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Οι μάχες στην Ουκρανία δεν έχουν ορατό τέλος και οι ΗΠΑ δεν θέλουν τίποτα να διαταράξει την «ηρεμία» στα μετόπισθεν της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Στις αρχές του Μάρτη για παράδειγμα τα ΜΜΕ μετέδιδαν ότι: «Το επίκεντρο της εαρινής παρουσίας αμερικανικών και άλλων νατοϊκών δυνάμεων είναι η Αλεξανδρούπολη. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θηριώδη μεταγωγικά πλοία για να ξεφορτώσουν πολεμικό υλικό, το οποίο θα προωθηθεί στη Βόρεια Ευρώπη, σε χώρες του ΝΑΤΟ, έως τη Βαλτική και κυρίως σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία».

Σε τέτοιες συνθήκες, τα ανταλλάγματα που ζητούσαν ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν για τη βαθύτερη εμπλοκή στο πόλεμο μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Όταν ο Μητσοτάκης έλεγε ότι «ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας», μια ολόκληρη προπαγανδιστική μηχανή έκφραζε τους μύχιους πόθους της άρχουσας τάξης: θα γίνουμε το αδιαμφισβήτητο κεφαλοχώρι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε μια περιοχή που ξεκινάει από τα Βαλκάνια και απλώνεται σε όλη την Αν. Μεσόγειο. Φιλοδοξούσε δηλαδή ότι θα επικρατήσει στον ανταγωνισμό με την τουρκική άρχουσα τάξη. 

Τα χαμόγελα και τα σφιχταγκαλιάσματα του Δένδια είναι υποκριτικά. Τα γιγάντια εξοπλιστικά προγράμματα, το δόγμα «να γίνουμε αστακοί» όπως το Ισραήλ, είναι εδώ για να στηρίζουν τις φιλοδοξίες της ελληνικής άρχουσας τάξης. Έχουμε ξαναδεί «υφέσεις» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που μετατρέπονται σε «κρίσεις». 

Ίδια μοίρα - ίδιοι εχθροί

Όμως, υπάρχει ένα παράγοντας που δεν μπορούν να αγνοήσουν ούτε ο Δένδιας, ούτε ο Τσαβόσογλου, ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Ερντογάν. Η εργατική τάξη και στις δυο χώρες δεν θέλει πόλεμο, οι εργαζόμενοι δεν «τσιμπάνε» στα πολεμοκάπηλα κηρύγματα. Νιώθουν ότι έχουν την ίδια μοίρα και τους ίδιους εχθρούς. 

Είδαμε αυτό το αίσθημα να αναδύεται αυθόρμητα εδώ μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Οι ίδιοι, με διαφορετικά ονόματα, που ρημάζουν τις ζωές μας εδώ, τις ρημάζουν και εκεί. Ο κόσμος έκφραζε με κάθε τρόπο τον πόνο και την αλληλεγγύη του, με αναρίθμητες πρωτοβουλίες για παράδειγμα για την αποστολή φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης στα αδέλφια μας στην Τουρκία. Την ίδια ανταπόκριση είδαμε και από την «απέναντι» πλευρά μετά το έγκλημα των Τεμπών, οπαδούς σε τουρκικά γήπεδα να ανεβάζουν πανό αλληλεγγύης στο κόσμο που θρηνούσε, διαδήλωνε και απεργούσε εδώ. 

Το ταξικό χάσμα είναι πιο δυνατό από τα εθνικιστικά κηρύγματα. Στην Τουρκία ο Ερντογάν βουλιάζει μέσα στη λαϊκή οργή μετά την πολύνεκρη τραγωδία των σεισμών που ισοπέδωσαν τις νότιες επαρχίες. Οι σεισμόπληκτοι μετατρέπουν τη θλίψη για τους νεκρούς τους σε αγανάκτηση για τους πλούσιους φίλους του Ερντογάν που έχτισαν πολυκατοικίες-παγίδες θανάτου. Εδώ, ο Μητσοτάκης βουλιάζει στην ίδια οργή μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Τα λεφτά που ξοδεύονται για τα Ραφάλ θα ήταν υπεραρκετά για να είναι ασφαλής η σιδηροδρομική διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Η αντικαπιταλιστική Αριστερά, το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν σημαία τους τη θέση ότι οι εργάτες και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, ότι αντίθετα έχουν κοινούς εχθρούς, τις άρχουσες τάξεις.  


STOP στους εξοπλισμούς

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε το σήμα επιτάχυνσης και γιγάντωσης της κούρσας των εξοπλισμών σε όλο τον κόσμο. Μικρές και μεγάλες δυνάμεις, ανάμεσά τους κι η υποτίθεται «φιλειρηνική» ΕΕ ανακάλυψαν ότι έχουν λίγα κανόνια, τανκς, οβίδες, πυραύλους και αεροπλάνα. Την ίδια στιγμή που η πανδημία είχε αποκαλύψει σε όλο της την έκταση την υποβάθμιση των συστημάτων υγείας από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές, η προτεραιότητα είναι τα όπλα. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μετατρέψει τη Θράκη, με κέντρο την Αλεξανδρούπολη σε κόμβο των μετόπισθεν του πολέμου στην Ουκρανία. Ό,τι κάνει η πολωνική κυβέρνηση στη βορειοδυτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, το κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ στη νοτιοανατολική. Η «στρατηγική συμφωνία» (MDCA) που υπέγραψε με τυμπανοκρουσίες ο Μητσοτάκης με τις ΗΠΑ το 2021 ήδη σήμαινε τη μετατροπή του ελλαδικού χώρου σε μια απέραντη αμερικάνικη βάση. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πρωταθλήτρια σε αυτή την κούρσα των εξοπλισμών. Το 2022 η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης στις πολεμικές δαπάνες στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Με το 3,54% του ΑΕΠ για πολεμικές δαπάνες είναι μπροστά ακόμα και από τις ΗΠΑ που ξόδεψαν 3,46% του ΑΕΠ. 

Αν κοιτάξουμε τους απόλυτους αριθμούς η εικόνα γίνεται ακόμα πιο προκλητική. Το 2021 οι πολεμικές δαπάνες ήταν 5,44 δις ευρώ και το 2022 έφτασαν τα 6,39 δις ευρώ. Όπως εξηγούσε ο Παναγιωτόπουλος, υπουργός Αμυνας, σε άρθρο του τον Δεκέμβρη: «Οι αυξήσεις αυτές προέκυψαν κυρίως λόγω των εμπροσθοβαρών ως προς την πληρωμή συμβάσεων πρόσκτησης των τριών φρεγατών “Belh@rra” αλλά και των 24 αεροσκαφών “Rafale” που αρχίσαμε να παραλαμβάνουμε σε χρόνο – ρεκόρ από την υπογραφή της σύμβασης». 

Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του 2023 ξεκινάει από την ίδια αφετηρία: 5,68 δις για πολεμικές δαπάνες που στην πορεία θα φουσκώσουν «εμπροσθοβαρώς» όπως πέρσι. Αντίθετα, τα κονδύλια για τη δημόσια Υγεία το 2023 θα είναι μειωμένα κατά 414 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει καταγγείλει και η ΠΟΕΔΗΝ. 

Είναι εξοργιστικό να διαβάζουμε αυτούς τους αριθμούς σήμερα, μετά το έγκλημα των Τεμπών. Τον Γενάρη φέτος το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε με ικανοποίηση την έγκριση επιχορήγησης στον ΟΣΕ που ανερχόταν στο θηριώδες ποσό των 37,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ούτε το φτερό ενός Ραφάλ δηλαδή. Η επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού στον ΟΣΕ το 2022 ήταν 45 εκατομμύρια ευρώ. 

Τα παραδείγματα θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν με τους αριθμούς να ζαλίζουν. Πέρσι το καλοκαίρι οι πυρκαγιές άφησαν πίσω τους μια βιβλική καταστροφή, αλλά τα μισά πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα δεν μπορούσαν να πετάξουν… Αλλά για την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, για την αγορά υπερσύγχρονων πολεμικών ελικοπτέρων, λεφτά υπάρχουν άφθονα. 

Και βέβαια όλος αυτός ο πακτωλός των δισεκατομμυρίων φορτώνεται «εμπροσθοβαρώς» στο δημόσιο χρέος, που φουσκώνει κι αυτό. Η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες για τη «δημοσιονομική σταθερότητα». Οι αγώνες των εργαζόμενων που διεκδικούν αυξήσεις, συμβάσεις, όλες τις ανάγκες σε δημόσια Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, έρχονται σε σύγκρουση με τις πολεμοκάπηλες προτεραιότητες της κυβέρνησης, που έχει το θράσος να λέει ότι οι εξοπλισμοί είναι για την ασφάλειά μας την ίδια στιγμή που οι περικοπές στοιχίζουν ζωές από τα νοσοκομεία μέχρι τους σιδηροδρόμους. Το σύνθημα «σταματήστε τώρα τους εξοπλισμούς» δίνει δύναμη σε αυτούς τους αγώνες.