Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Να μην αφήσουμε ΝΔ-Boρίδη να ανοίξουν το δρόμο στους Κασιδιάρηδες

18/3, Αθήνα. Διεθνής Ημέρα Δράσης ενάντια στον Ρατσισμό και τους Φασίστες. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

«Ο κατήφορος της ΝΔ δεν έχει τέλος. Με τις μεθοδεύσεις Βορίδη, όχι μόνο δε μπαίνει φρένο στο “κόμμα Κασιδιάρη” αλλά φτάνει η ΝΔ να ανοίγει τον δρόμο στα ορφανά της Χρυσής Αυγής, τους κάθε είδους Κασιδιάρηδες» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της αναφερόμενη στην κατάθεση της τροπολογίας Βορίδη στην Βουλή την Τρίτη 11 Απρίλη. 

«Η εμφάνιση στο πολιτικό προσκήνιο ενός αχυράνθρωπου του Κασιδιάρη, ενός λάτρη του “κράτους των εισαγγελέων”, ενός πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκαλεί οργή. Πήρε την σκυτάλη μιας ολόκληρης παράδοσης σχέσεων στο συγκεκριμένο σώμα με την άκρα δεξιά, του διαβόητου δικαστικού λειτουργού Κωνσταντίνου Κόλλια, ο οποίος είχε φροντίσει να διασωθούν δοσίλογοι και συνεργάτες των ναζί στην κατοχή και αργότερα οι δολοφόνοι του Γρηγόρη Λαμπράκη, για να ανταμειφθεί με είσοδο στην πολιτική αρένα ως πρώτος πρωθυπουργός της χούντας…

Τώρα και ο πρόεδρος του Α1 Τμήματος ανακαλύπτει την ανεπάρκεια της τροπολογίας Βορίδη, οδηγώντας σε φιάσκο όλη τη μεθόδευση της ΝΔ για την αντιμετώπιση του κόμματος Κασιδιάρη. Όμως, δεν περιμέναμε, ιδιαίτερα από τον Βορίδη, έναν πρώην αρχηγό φασιστικού κόμματος με εμπνευστή τον Λεπέν -με συμμετοχή σε επίθεση στη Νομική κατά αριστερών φοιτητών με τσεκούρι- να διαλύσει τους ακροδεξιούς συγκατοίκους της δεξιάς πολυκατοικίας. 

Η, δε, εικόνα του δικαστικού σώματος και του αχυρανθρώπου ο οποίος προσφέρθηκε να εκπροσωπήσει τον Κασιδιάρη, μας υπενθύμισε ότι η διαχρονική ασυλία των φασιστών και η συγκάλυψη της δράσης τους στηριζόταν σε όλο τον κρατικό μηχανισμό. Δεν ήταν μόνο η Αστυνομία και οι κυβερνήσεις της ΝΔ αλλά και το δικαστικό σώμα.

Πλήγμα

Η φασιστική απειλή δέχτηκε καίριο πλήγμα μόνο από το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα, τα συνδικάτα και τη νεολαία που διαλύσαν και έστειλαν την Χρυσή Αυγή στη φυλακή. Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να υποδεχτεί την Μελόνι, την φασίστρια πρωθυπουργό της Ιταλίας και σπαταλά εκατομμύρια για φράχτες πνίγοντας μαζί της πρόσφυγες στα σύνορα. Αυτή η κυβέρνηση με τις πολιτικές της φτώχειας, του ρατσισμού, του σεξισμού και της καταστολής είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης των φασιστών. Χρειάζεται να την κάνουμε παρελθόν.

Κατά τα άλλα, για τη Βουλή υπάρχει η αντιπρόταση της ΚΕΕΡΦΑ, όπως τη διατύπωσαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, των οποίων η υπόθεση εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό, στο Εφετείο, στις 26 Απρίλη. 

Η μόνη δύναμη που μπορεί να τσακίσει τους φασίστες είναι το αντιφασιστικό κίνημα και το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στηριγμένο στη δύναμη ενός ισχυρού εργατικού και φοιτητικού κινήματος». 

Ο Βορίδης φέρνει τροπολογία δήθεν για τον αποτελεσματικό αποκλεισμό των καταδικασμένων ναζί στις εκλογές με την αστεία ρύθμιση ότι το δικαστικό σώμα που θα κρίνει την απαγόρευση ή το επιτρεπτό της συμμετοχής στις εκλογές να αποτελείται από 10 και όχι από 5 αρεοπαγίτες, συναδέλφους εν ενεργεία του πρώην εισαγγελέα που θα είναι ο “κρινόμενος”. Αστεία πράγματα. Κοροϊδεύουν τον κόσμο». τονίζει σε δήλωσή του ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος των Αιγύπτιων Αλιεργατών στη δίκη της Χ.Α. Και συνεχίζει:

Καθαρή λύση

 «Υπάρχει η απλή και καθαρή λύση: “εκλογικός συνδυασμός στον οποίο μετέχει υποψήφιος, που έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση για κακουργηματικές πράξεις με ναζιστικό ή ρατσιστικό κίνητρο, θα αποκλείεται από τις εκλογές”. Απλό, αντικειμενικό, δημοκρατικό κριτήριο που δεν έχει ανάγκη να το κρίνουν ούτε 5 ούτε 10 Αρεοπαγίτες. Άλλωστε άλλοι από αυτούς μας έχουν συνηθίσει να γίνονται πρωθυπουργοί της Χούντας και άλλοι να αθωώνουν τον φασίστα Κ. Πλεύρη για το ρατσιστικό βιβλίο κατά των Εβραίων».

«Η κυβέρνηση πληρώνει την αλαζονεία της και βυθίζεται στον βούρκο των επιλογών της. Aντί να νομοθετήσει μια καθαρή διάταξη βασιζόμενη στην καταδίκη για τη διεύθυνση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, προχώρησε μόνη της και άνοιξε τον δρόμο της πολιτικοποίησης της απόφασης με κρίση για το αν το κόμμα εξυπηρετεί την "ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος". Τώρα (με νέα τροπολογία!) θυμήθηκε τη σύνθεση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, αν δηλαδή θα αποφασίζουν πέντε αρειοπαγίτες (κατ' επιλογή του προέδρου του Τμήματος) ή και οι δέκα, δίνοντας λαβή σε κριτικές για απόπειρα ελέγχου της επί της ουσίας κρίσης» τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο Θανάσης Καμπαγιάννης, από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α. 

«Η συνεργασία ενός ακροδεξιού εισαγγελέα, εκπροσώπου του βαθέος κράτους, με τον καταδικασμένο ναζιστή, ξεσκεπάζει τις πλάτες που διέθεταν και διαθέτουν οι φασίστες στον κρατικό μηχανισμό. Γελοιοποιεί όμως και τους εκφραστές της θεωρίας των δύο άκρων… Αυτός ήταν και ο λόγος που στην πρότασή μας στη σχετική συζήτηση μιλήσαμε για την αναγκαιότητα αντιναζιστικής νομοθεσίας. Γιατί μόνο ο φασισμός και ο ναζισμός διαθέτουν προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό, που σε συνδυασμό με την οικοδόμηση ενός αντιδραστικού κινήματος μπορούν να σημάνουν την εκχώρηση της εξουσίας, με συνέπεια όλα τα φρικιαστικά εγκλήματα που ξέρουμε. Αυτά είναι τα διδάγματα της ιστορίας και δεν μπορούμε να τα αγνοούμε μιλώντας γενικά για "εγκληματικές οργανώσεις" και για "άκρα". Η μάχη ενάντια στον ναζισμό έχει ιστορία και αυτοτέλεια.

Προς τις δυνάμεις του αντιφασιστικού κινήματος, προς τον κόσμο του αγώνα: Ας ετοιμαζόμαστε για μια νέα σύγκρουση που βρίσκεται μπροστά μας. Οποιοδήποτε νέο φασιστικό μόρφωμα εμφανιστεί, με την οποιαδήποτε δοσολογία καταδικασμένων ναζιστών και βαθέος κράτους, με οποιαδήποτε άδεια που ετοιμάζεται να τους δοθεί, θα χρειαστεί να νικηθεί στο δρόμο, στις γειτονιές, τα σχολεία, τους εργατικούς χώρους. Ας ετοιμαζόμαστε».