Στις 26 Απρίλη θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής με την εξέταση της δολοφονικής επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Το δικαστήριο έχει καλέσει τον Αμπουζίντ Εμπάρακ, σε βάρος του οποίου έγινε απόπειρα ανθρωποκτονίας, καθώς και τον Σαάντ Αμπού Χαμέντ, στο σπίτι του οποίου έγινε η επίθεση.
Οι κατηγορούμενοι είναι τέσσερα μέλη της τοπικής οργάνωσης Περάματος της ΧΑ (Θ. Μαρίας, Μ. Ευγενικός, Δ. Αγριογιάννης, Κ. Παπαδόπουλος), καθώς και ο πυρηνάρχης Περάματος, Α. Πανταζής. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 7 έτη κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ ο πυρηνάρχης έχει καταδικαστεί σε 10 έτη και 24 μήνες για τα ίδια αδικήματα και επιπλέον για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οπλοφορία και οπλοχρησία.
Η εξέταση των μαρτύρων θα είχε ξεκινήσει στις 5 Απρίλη, αλλά η υπεράσπιση συνεχίζει τις απεγνωσμένες προσπάθειες να παρελκύσει τη δίκη. Αυτή τη φορά, η συνήγορος υπεράσπισης του Κομιανού (κατηγορούμενος για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση), υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης της εισαγγελέως, με την γενική και αόριστη αιτιολογία «για τον τρόπο που γίνεται η διαδικασία, οι ερωτήσεις της και για το ότι δεν έχει βρεθεί η κυρία Τοσλούκου» (σ.σ: κοπέλα του Παύλου Φύσσα που έχει καταθέσει μόνο στην ανακρίτρια). Φυσικά υπεύθυνη για τον τρόπο που γίνεται η διαδικασία δεν είναι η εισαγγελέας αλλά η πρόεδρος του δικαστηρίου και το συγκεκριμένο αίτημα εκτός από προσχηματικό ήταν και μια ομολογία ότι οι ερωτήσεις της εισαγγελέως βλάπτουν την υπερασπιστική γραμμή.
Τι έγινε το βράδυ της δολοφονίας
Πράγματι -σε αντίθεση με την Α. Οικονόμου, εισαγγελέα της έδρας στον πρώτο βαθμό, η οποία επιτίθετο συνήθως στους φίλους του Παύλου- η Κ. Στεφανάτου, εισαγγελέας της έδρας στο Εφετείο, έχει κάνει ερωτήσεις που αποσκοπούν στη διαμόρφωση μιας εικόνας του τι έγινε το βράδυ της δολοφονίας. Η υπεράσπιση, μην αντέχοντας να μην είναι στη φτερούγα μιας Οικονόμου ξανά, υποβάλλει για δεύτερη (!) φορά το αίτημα εξαίρεσης της εισαγγελέως. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι να βρεθεί άλλος/άλλη εισαγγελέας, να κάνει πρόταση σχετικά με το αίτημα και μετά να αποφανθεί το δικαστήριο. Κάτι που δεν μπόρεσε να γίνει στις 5/4 κι έτσι η συνεδρίαση διακόπηκε.
Ο Κ. Παπαδάκης, συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, τόνισε ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το αίτημα είναι απαράδεκτο, καθώς δεν έχει γίνει σωστά και με σωστή πληρεξουσιότητα από τη δικηγόρο, ενώ επισήμανε ότι προβλέπεται απόρριψη από την ίδια έδρα εφόσον ένα τέτοιο αίτημα είναι καταχρηστικό. Παρόλα αυτά η έδρα προτίμησε να υποκύψει για μια ακόμη φορά. Έτσι, πριν συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία, στις 26 Απρίλη θα εξεταστεί το αίτημα με πρόταση από άλλον/άλλη εισαγγελέα.
Επόμενες δικάσιμοι
Απρίλιος: 26/4, 28/4
Μάιος: 10/5, 12/5, 17/5, 19/5, 25/5, 31/5