Πλούσια συζήτηση με θέμα «H εξέγερση στη Γαλλία, ένας νέος Μάης» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 5 Απρίλη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργανώνει η Κατάληψη της ΑΣΚΤ.
Το άνοιγμα στη συζήτηση έκανε ο Γιώργος Πίττας, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη, μεταφέροντας τις εικόνες από τον παρατεταμένο απεργιακό αγώνα στη Γαλλία ενάντια στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και την αντικυβερνητική-αντισυστημική διάσταση που έχει πάρει το κίνημα στην Γαλλία.
«Η γαλλική κυβέρνηση επιχείρησε μια μετωπική επίθεση με κύριο στόχο να τσακίσει την εργατική τάξη και τώρα βρίσκεται στριμωγμένη. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία εξεγείρονται ενάντια στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του Μακρόν με την εφαρμογή του άρθρου 49.3, και θέτουν σε αμφισβήτηση όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά όλο τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Αλλά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αρνούνται να κλιμακώσουν τον αγώνα σε γενική απεργία διαρκείας», τόνισε.
Ερωτήματα
Το λόγο στη συνέχεια πήραν φοιτητές-τριες τις σχολής για παρεμβάσεις και ερωτήσεις. Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΕ στις επιθέσεις που ξεκινάνε ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα, ο Μακρόν στην Γαλλία; Πώς μπορεί κανείς να ξεπεράσει την αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών; Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που παίρνονται ώστε να μπορέσει να συντονιστεί από τα κάτω το κίνημα; Τι πρέπει να κάνει το κίνημα στην Γαλλία προκειμένου να αντιμετωπίσει την φασιστική απειλή της Λεπέν; Τι ρόλο παίζουν τα απεργιακά ταμεία στην επιτυχία των απεργιών; Ποια η συμμετοχή της νεολαίας στις κινητοποιήσεις; -ήταν κάποια από τα πολλά ερωτήματα που τέθηκαν.
Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει τους σημερινούς αγώνες στη Γαλλία με τις προσπάθειες αυτο-οργάνωσης της εργατικής τάξης ξεκινώντας από την Κομμούνα στην δεκαετία του ’30 και από τον Μάη του ’68 μέχρι σήμερα, ανέφερε ένας από τους ομιλητές. Άλλοι/-ες αναφέρθηκαν στα βήματα εργατικού ελέγχου όπως το κόψιμο του ρεύματος στις πλούσιες συνοικίες από τους εργαζόμενους στην ενέργεια αλλά και στη σύνδεση ανάμεσα στον απεργιακό ξεσηκωμό και στο ξέσπασμα του κινήματος στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα. «Δεν πρέπει να κλείσουμε τους αγώνες ενόψει των εκλογών, αντίθετα πρέπει να τους κλιμακώσουμε» τόνισε μια εργαζόμενη φοιτήτρια της ΑΣΚΤ, της οποίας η κατάληψη συνεχίζεται μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών-τριών.