Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
STOP στις δολοφονίες προσφύγων

18 Μάρτη, Διεθνής ημέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν είναι δυστυχήματα – Είναι ρατσιστική πολιτική 

Ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δέκα μετανάστες με κατεύθυνση προς Κομοτηνή συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο στο αντίθετο ρεύμα. Ο οδηγός -σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ΕΛΑΣ- προσπάθησε να αποφύγει σήμα στάσης της αστυνομίας. Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο οδηγός, ανασύρθηκαν νεκροί από το ένα αυτοκίνητο, όπως και ο οδηγός του δεύτερου. Ακόμα έξι νοσηλεύονται -οι τρεις σε βαριά κατάσταση.

Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Οι άνθρωποι που δε μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα, οι άνθρωποι που καταδιώκονται από τις αρχές, θα ρισκάρουν ακόμα και τη ζωή τους για να μην πιαστούν και απελαθούν. 

Κυβέρνηση-Ευρωπαϊκή Ένωση στερούν από πρόσφυγες και μετανάστες έγγραφα, κλείνοντάς τους τον δρόμο. Έχουν μετατρέψει σε ναρκοπέδιο κάθε ασφαλή δίοδο προς την Ευρώπη, μετατρέποντας ανθρώπους σε “εμπορεύματα”, αυτοκίνητα σε φέρετρα και τη Μεσόγειο σε θαλάσσιο τάφο.

Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της Ευρώπης-Φρούριο. Είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζει και συμμετέχει σε πολεμικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική και μετά αρνείται να δεχτεί τους ανθρώπους-θύματα των επιχειρήσεων αυτών.

Όσους φράχτες κι αν χτίσουν, όσα ηλεκτροφόρα σύρματα κι αν βάλουν, όσα push back κι αν κάνουν, οι άνθρωποι πάντα θα προσπαθούν να βρουν τρόπο να γλιτώσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Αρνούμαστε να δεχτούμε αυτή την πολιτική θανάτου. 

• Χαρτιά σε πρόσφυγες και μετανάστες.
• Κατάργηση της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
• Αγώνας για να γκρεμιστούν οι φράχτες.

Το έγκλημα στην Κομοτηνή δεν είναι το μοναδικό όπως είχαμε επισημάνει πριν από μόλις είκοσι μέρες στην Εργατική Αλληλεγγύη στο άρθρο Καβάλα-Αθήνα, με το «εξπρές του μεσονυχτίου (διαβάστε το εδώ: tinyurl.com/2s4c9ytz).