Σε όλα τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής της η ΝΔ κλιμάκωσε τις ρατσιστικές πολιτικές δίνοντας αέρα στα πανιά της ακροδεξιάς και των φασιστών. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μίλησε για τις μάχες του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος.
Η ΝΔ ξεκίνησε με νομοθετικές επιθέσεις και προσπάθεια αποκλεισμού των προσφύγων. Τον Φλεβάρη του 2020 επιχείρησε να χτίσει κλειστά στρατόπεδα στα νησιά. Αυτό προκάλεσε εξέγερση, έγιναν μάχες και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στη Λέσβο και τη Χίο. Στη συνέχεια ήρθε η οργανωμένη εκστρατεία αποπροσανατολισμού ότι «αντιμετωπίζουμε εισβολή» και «υβριδικό πόλεμο του Ερντογάν» στον Έβρο.
Απέναντι σε αυτά υπήρξε αντίσταση. Τα Εργατικά Κέντρα και τα συνδικάτα των νησιών ήταν μέρος της έκρηξης ενάντια στα στρατόπεδα. Μαζί με αυτά, οι αντιφασιστικές κινήσεις και φυσικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εκείνες τις μέρες είχαμε οργανώσει επίσκεψη αλληλεγγύης με μια μεγάλη αποστολή περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων. Η δήλωση που κάναμε στη Σκάλα Συκαμιάς ήταν «από τον Έβρο μέχρι τη Σκάλα ανοίξτε τα σύνορα, καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες, απελάστε τον Μητσοτάκη».
Οργανώσαμε μπροστά στη Βουλή κινητοποίηση αλληλεγγύης στα νησιά με απευθείας σύνδεση με κοινοτικούς συμβούλους από Μυτιλήνη και Χίο. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ και άλλες αντιφασιστικές κινήσεις κάλεσαν στις 5 Μάρτη 2020 συλλαλητήριο υπερασπίζοντας τα ανοιχτά σύνορα, ένα βήμα που είχαμε κάνει το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τον φράχτη.
Mιλήσαμε για ανοιχτές πόλεις, ένταξη, στέγαση, πρόσβαση σε Υγεία και Παιδεία. Με την πανδημία, αυτή η ανάγκη φάνηκε πιο επιτακτικά, διότι αρχίσαμε να έχουμε θανάτους στα καμπ (Μιμί Μουκάγιε, Ιμπραήμ Εργκούν, Μάκι Ντιαμπατέ) λόγω της εγκατάλειψης, του εγκλεισμού και της μη πρόσβασης στη δημόσια Υγεία. Παίξαμε ρόλο στο να γίνει μια τεράστια διαδήλωση στην πλ. Αμερικής με κοινότητες Αφρικανών και Κούρδων με αφορμή αυτούς τους θανάτους. Ένα χρόνο νωρίτερα, με το ξέσπασμα του black lives matter, οι κοινότητες των Αφρικανών ανέδειξαν την καταπίεση των μαύρων.
Αντιμετωπίσαμε το σχεδιασμό του Μηταράκη που πήγαινε μαζί με τα σχέδια Μπακογιάννη για εκκένωση των καμπ και απομάκρυνση των προσφύγων – ο Μπακογιάννης είχε ξεκινήσει ήδη τις επιθέσεις σε καταλήψεις στέγης. Εκπαιδευτικοί σύλλογοι και ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσαν αγώνα κόντρα στην πολιτική εξευγενισμού της Αθήνας. Στηρίξαμε επίσης τη μάχη να μην εξοστρακιστούν οι πρόσφυγες που ζούσαν στο δεύτερο καμπ της Μαλακάσας. Αυτές οι μάχες έδωσαν τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να βγουν ξανά και ξανά στους δρόμους. Οι μετανάστες που ζουν εδώ χρόνια αντιμετώπισαν νέες ρυθμίσεις που τους βάζουν περισσότερα εμπόδια στην πολιτογράφηση.
Η σύγκρουση με τον ρατσισμό -που δίνει χρυσές βίζες για μπίζνες αλλά για τη μετανάστρια που δουλεύει 15 χρόνια ζητάει εξετάσεις- άνοιξε μάχες για τα χαρτιά και τη νομιμοποίηση. Στην περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ είχαμε και την απόπειρα του Μπακογιάννη να βάλει χέρι στο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας, την προσφυγή του Μηταράκη ενάντια στη χορήγηση ασύλου στον Τζαβέντ Ασλάμ. Τη μάχη που έδωσε ο Τζαβέντ Ασλάμ και η Πακιστανική Κοινότητα -ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ενάντια στην εκστρατεία ισλαμοφοβίας- δεν την έχουν συγχωρέσει.
Κινητοποιήσεις
Οι Μπανγκλαντεσιανοί με τη στήριξή μας έκαναν κινητοποιήσεις ενάντια στις επιχειρήσεις σκούπα και το πλιάτσικο της αστυνομίας σε μαγαζιά, ενάντια στις επαναπροωθήσεις και ενάντια στην δουλεμπορική συμφωνία Ελλάδας – Μπανγκλαντές την οποία μάλιστα κατήγγειλαν μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Στηρίξαμε μετανάστες από την Αλβανία που έκαναν τον Φλεβάρη διαδήλωση διεκδικώντας ψήφο, ιθαγένεια, αλβανική γλώσσα στα σχολεία. Με τις μετανάστριες από την Αλβανία κερδίσαμε να γυρίσουν στη δουλειά τους, στην καθαριότητα του δήμου Αθηναίων.
Οι διώξεις στο κίνημα αλληλεγγύης είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να δούμε: γίνεται επίθεση στις οργανώσεις που υπερασπίζονται δικαιώματα των προσφύγων. Είχαμε την υπόθεση Δημητρά, την επίθεση στον Ιάσονα Αποστολόπουλο. Επιθέσεις στον Τζ. Μηλιαζήμ, δάσκαλο και τον Γ. Κούτρα, γιατρό, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αντιτάχθηκαν στις ρατσιστικές πολιτικές. Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να φιμώσει δημοσιογράφους που μιλάνε, με κορυφαίο παράδειγμα την Ίγκεμποργκ Μπέγκελ, που είχε τη τόλμη να θέσει τα ερωτήματα μέσα στη συνέντευξη τύπου του Μητσοτάκη. Εμείς σταθήκαμε στο πλευρό της.
Μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη κάναμε αμέσως επίσκεψη αλληλεγγύης στον καταυλισμό των Ρομά στον Ασπρόπυργο. Βρήκαμε εκεί ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ο παππούς του Σαμπάνη, που τους ξέραμε από τα παζάρια των ρακοσυλλεκτών του δήμου Αθηναίων και είχαμε δώσει μαζί τη μάχη για να μην κλείσουν. Βάλαμε εξ αρχής το κέντρο ότι πρόκειται για ρατσιστική αστυνομική δολοφονία. Καταγγείλαμε τον δήμαρχο Ασπροπύργου που απαγόρευσε την ταφή του Νίκου στο νεκροταφείο της περιοχής του και υπερασπίσαμε το να φτιάξουν εκκλησάκι στο Πέραμα. Δώσαμε φωνή στην παρουσία τους στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Η οικογένεια Σαμπάνη συμμετείχε τόσο στο Πολυτεχνείο όσο και στη διεθνή ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 19 Μάρτη 2022. Με τη δολοφονία του Κώστα Φραγκούλη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε αμέσως την πρωτοβουλία να καλέσει σε κινητοποιήσεις και ξέσπασε ένα τεράστιο κύμα οργής, συνδεδεμένο με τις διαδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου.
Η εκλογική αναμέτρηση του 2019 έφερε μια σημαντική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος: η ναζιστική συμμορία δεν έπιασε το όριο του 3% και δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Έξι μέρες μετά την εκλογική της συντριβή, ο Λαγός τη διέσπασε. Ένα χρόνο μετά, έφυγε και ο Κασιδιάρης. Η Χρυσή Αυγή είχε φτάσει στις εκλογές αγκομαχώντας και απομονωμένη. Από την αποτυχία της ακόμη και να κατεβάσει ψηφοδέλτιο στη Θεσσαλονίκη και την πολιορκία της στην «προεκλογική» συγκέντρωση του Κασιδιάρη στην Ακαδημία Πλάτωνος από αντιφασίστες/ τριες, μέχρι τις αντιφασιστικές απεργίες της ΠΟΣΠΕΡΤ προκειμένου να μην μεταδοθούν από την κρατική τηλεόραση τα κηρύγματα μίσους της, το αντιφασιστικό κίνημα είχε παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να μη δοθεί ούτε σπιθαμή δημόσιου χώρου και χρόνου στους φασίστες.
Η εκλογική ήττα της ΧΑ το 2019 και η καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση το 2020, οδήγησε στην τριχοτόμησή της, αλλά οι φασίστες προσπαθούν να ανασυνταχθούν. Η πιο σοβαρή ήταν η επίθεση σε μετανάστες εργάτες στην Παλιά Κοκκινιά. Είχαμε επιθέσεις στη Σταυρούπολη και τον Εύοσμο και την προσπάθεια να βάλουν χέρι οι φασίστες στα σχολεία. Η μάχη απλώθηκε και στην Αθήνα καθώς παραμονές της επετείου της καταδικαστικής απόφασης, φασίστες έκαναν επίθεση και στο Ηράκλειο που συνεχίστηκε και στο Μαρούσι. Οι απαντήσεις του κινήματος ήταν άμεσες.
Η αντιφασιστική απάντηση είχε τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπεράσπισαν το δικαίωμα των παιδιών των προσφύγων να είναι στα σχολεία, και των εργαζόμενων στα νοσοκομεία που υπερασπίστηκαν την πρόσβαση όλων στο ΕΣΥ -«για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο» όπως λέει το γνωστό σύνθημα. Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάναμε κεντρικό το ότι δεν θα επιτρέψουμε την επανεμφάνιση των φασιστών, από τις νέες φασιστικές ομάδες όπως η Propatria μέχρι τον Κασιδιάρη που του κάνουν πλάτες ξανά, δήμος Αθήνας, κυβέρνηση και αστυνομία.
Ενωτική δράση
Η μάχη ενάντια στους φασίστες πατάει σε μια παράδοση ενωτικής δράσης με την εργατική τάξη, τη νεολαία, τις κοινότητες μεταναστών. Έτσι πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα από την ΚΕΕΡΦΑ είμαστε κομμάτι ενός διεθνούς συντονισμού στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό μέτωπο που ξεκίνησε από το διεθνές κάλεσμα αλληλεγγύης στη μάχη κατά της ΧΑ πριν 10 χρόνια. Ξεκαθαρίσαμε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς και των φασιστών είχε να κάνει με τις πολιτικές της ΕΕ: ρατσισμός, ισλαμοφοβία και εμπλοκή σε όλα τα εμπόλεμα μέτωπα. Το διεθνές κίνημα έδωσε τεράστιες μάχες και είχε νίκες όπως του 2015 που έσπασαν τα σύνορα και μετακινήθηκαν προς την κεντρική Ευρώπη ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.
Οι κυβερνήσεις κλιμάκωσαν την επίθεση με το σύμφωνο του 2016 με την Τουρκία, αργότερα με τη Λιβύη κ.ο.κ. Έτσι φτάσαμε στις δολοφονίες στα σύνορα. Το δίκτυο αντιρατσιστικών κινήσεων παλεύει ενάντια στην ΕΕ Φρούριο, αλλά δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Έχει οργανώσεις σε όλο τον πλανήτη. Στην Αυστραλία δίνεται η μάχη ενάντια στον αποκλεισμό προσφύγων στα νησιά Ναούρου. Η οργάνωση στην Τυνησία δίνει μάχη ενάντια στη βιομηχανία ναυαγίων προσφύγων, το ίδιο και στο Μαρόκο για τη Μελίγια. Συμμετέχουν οργανώσεις και από τον Καναδά, τη Νότιο Αφρική και αλλού.
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεδιπλωθεί το κίνημα στις πόλεις της Ευρώπης που λέει «καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες». Από τη Γερμανία και τις δεκάδες πόλεις που ζητούσαν να φιλοξενήσουν ανθρώπους, αντίστοιχα σε Ολλανδία και Αυστρία, μέχρι την Ιταλία και το αν μπορούν τα διασωστικά καράβια να δένουν στα λιμάνια κόντρα στον Σαλβίνι. Είμαστε απέναντι στη Μελόνι και στον Μητσοτάκη που υπογράφει συμφωνίες μαζί της και είμαστε με το κίνημα αλληλεγγύης που σπάει αυτές τις συμφωνίες. Με το κίνημα των Χωρίς Χαρτιά στη Γαλλία και τις μάχες ενάντια στη Λεπέν που αυτή την περίοδο είναι δεμένες με τους αγώνες της εργατικής τάξης στη Γαλλία ενάντια στην αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού. Οι κοινές κινητοποιήσεις μας δίνουν τη δύναμη για να συνεχίσουμε και να νικήσουμε.
7/10/2020, Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο. Φωτό: Άγγελος Καλοδούκας
Η δίκη της Χρυσής Αυγής είχε ξεκινήσει την Άνοιξη του 2015, ύστερα από μεγάλους αγώνες για να σπάσει η ασυλία των νεοναζί. Αλλά και στη διάρκεια της δίκης χρειάστηκε ξανά και ξανά κινητοποίηση για να μην πέσουν οι φασίστες στα μαλακά. Τον Ιούλη του 2019 είχαμε φτάσει στις απολογίες των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών.
Η διαδικασία των απολογιών των δολοφόνων νεοναζί της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκε με τον Πατέλη να καταθέτει στην ασφυκτικά γεμάτη από αντιφασίστριες και αντιφασίστες αίθουσα του Κορυδαλλού. Την επόμενη μέρα, μια μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση με εργατικά σωματεία, οργανώσεις και φοιτητές/τριες περίμενε τον Ρουπακιά στο Εφετείο, όταν ήρθε η δική του σειρά για απολογία. Δεν εμφανίστηκε ούτε ένας χρυσαυγίτης για να ακούσει τον αμετανόητο δολοφόνο να προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή σαν πιστό στρατιωτάκι να απαλλάξει τη Χρυσή Αυγή από τις ευθύνες της. Στο διάλειμμα και στο τέλος της απολογίας του δολοφόνου το σύνθημα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» αντηχούσε στο προαύλιο και την αίθουσα του δικαστηρίου.
Οι απολογίες των κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ολοκληρώθηκαν στα τέλη Ιούλη, ενώ τον Σεπτέμβρη ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν οι απολογίες για την απόπειρα δολοφονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ. Το αντιφασιστικό κίνημα ήταν και πάλι εκεί, ενώ οι φασίστες εξευτελίζονταν όλο και πιο πολύ προσπαθώντας να γλιτώσουν τις καταδίκες.
«Και μόνο που τους βλέπω στο σκαμνί να τρέμουν, νιώθω μια τεράστια ικανοποίηση», δήλωσε ο Αμπουζίντ Εμπάρακ που ήταν στο ακροατήριο. Στο πλάι του ήταν όπως πάντα η Μάγδα Φύσσα. Τις μέρες εκείνες, ένα ακόμη χτύπημα περίμενε τη Χρυσή Αυγή: αναγκάστηκε να κλείσει τα κεντρικά της «γραφεία» στη Μεσογείων. Η πολυετής καμπάνια ενάντια στα ορμητήρια της ΧΑ, στην οποία είχε πρωτοστατήσει η αντικαπιταλιστική αριστερά σε όλες τις γειτονιές, είχε δημιουργήσει ένα ντόμινο λουκέτων, με το πιο σημαντικό να πέφτει λίγο πριν αρχίσουν οι απολογίες της ηγεσίας.
Τις επόμενες εβδομάδες απολογήθηκαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και σε όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη πέρασαν από την αίθουσα οι πρώην βουλευτές της ναζιστικής συμμορίας. Ούτε μία μέρα δεν πέρασε χωρίς το αντιφασιστικό κίνημα να γεμίζει την αίθουσα, ούτε μία μέρα χωρίς μαχαιρώματα μεταξύ των ναζιστών ηγετών.
Στις 6 Νοέμβρη 2019 ο αρχηγός της ναζιστικής συμμορίας Νίκος Μιχαλολιάκος ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το αντιφασιστικό κίνημα. Η θλιβερή απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έγινε σε μια κατάμεστη από αντιφασίστες και αντιφασίστριες δικαστική αίθουσα, πολιορκημένη ταυτόχρονα από μια μαζική και ενωτική συγκέντρωση μπροστά στα δικαστήρια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Είχε προηγηθεί πορεία στην οποία συμμετείχαν η ΑΔΕΔΥ, σωματεία εργαζόμενων, φοιτητικοί σύλλογοι και δημοτικές κινήσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, καθώς και η ΚΕΕΡΦΑ και το ΠΑΜΕ. Με τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τον Χαντίμ Χουσεΐν -πατέρα του Σαχζάτ Λουκμάν- στην κεφαλή η πορεία έδωσε το ηχηρό στίγμα ότι στο σκαμνί τον Μιχαλολιάκο τον έκατσαν το αντιφασιστικό κίνημα, η εργατική τάξη, η νεολαία και οι μετανάστες.
Επόμενος σταθμός ήταν η πρόταση της εισαγγελέως Α. Οικονόμου: μια επίθεση απέναντι σε όλο αυτό το κίνημα και τα θύματα της ΧΑ. Η πρόταση ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από τις πρώτες της ώρες, πριν ακόμη ολοκληρωθεί. Σε ένα από τα διαλείμματα της συνεδρίασης η Μάγδα Φύσσα απηύθυνε το λόγο στην εισαγγελέα: «Σήμερα 18 του μηνός ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τώρα τον ξαναμαχαιρώνετε;» Η αντικαπιταλιστική αριστερά για μια ακόμη φορά απάντησε άμεσα, καλώντας σε διαδήλωση δυο μέρες μετά. Οργανώσεις και συνδικάτα ανταποκρίθηκαν διαδηλώνοντας στο κέντρο της Αθήνας.
Καμπάνια
Από τις 8 Γενάρη που ξεκίνησαν οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής, ξεκίνησε ξανά και μια καμπάνια ενημέρωσης και συμμετοχής στη δίκη. Στις 13 Φλεβάρη η πολιτική αγωγή ολοκλήρωσε το τιτάνιο έργο της με τις δυο τελευταίες αγορεύσεις. Τη σκυτάλη από την πολιτική αγωγή πήρε ο δρόμος και η οργανωμένη εργατική τάξη, με δεκάδες συνδικάτα, σωματεία, συλλόγους, μεταναστευτικές κοινότητες, φοιτητικούς συλλόγους και δημοτικά σχήματα να υπογράφουν ψήφισμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής κοντράροντας την εισαγγελική πρόταση.
Χρειάστηκαν ακόμα 8 μήνες μέχρι να έρθει η μέρα της ανακοίνωσης της απόφασης – μέσα στην αίθουσα αγόρευαν οι δεκάδες συνήγοροι υπεράσπισης των νεοναζί, ενώ έξω απ' αυτήν η καμπάνια για την καταδίκη της ΧΑ έπαιρνε τεράστιες διαστάσεις. Την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020 χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες πλημμύρισαν το Κερατσίνι, στην πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στη μεγαλύτερη διαδήλωση της γειτονιάς από το 2013. Πλησιάζοντας στην 7 Οκτώβρη τα ψηφίσματα πύκνωναν και η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα δημοτικά σχήματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, οργανώσεις και συλλογικότητες πραγματοποιούσαν εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά. Η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ κάλεσαν σε πανεργατική απεργία για τη μέρα της απόφασης.
Στις 7/10 δεκάδες χιλιάδες αντιφασίστριες και αντιφασίστες πλημμύρισαν τη λεωφόρο Αλεξάνδρας σε ένα ανεπανάληπτο αντιφασιστικό συλλαλητήριο, ένα από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών. Η ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης ακολουθήθηκε από πανηγυρισμούς τόσο μέσα στην αίθουσα όσο και στη λαοθάλασσα απ' έξω. Αμέσως, η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα στη διαδήλωση με αύρες και δακρυγόνα. Τα μπλοκ ξανασυγκροτήθηκαν γρήγορα και προχώρησαν σε μια πανηγυρική και μαχητική διαδήλωση. Την ίδια ώρα συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις γίνονταν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, και όλα τα μάτια της Ευρώπης ήταν στραμμένα πάνω στο αντιφασιστικό κίνημα.
Τις επόμενες μέρες η εισαγγελέας έδωσε μάχη για να ρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο στα μαλακά τους χρυσαυγίτες. Τελικά οι διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης έλαβαν υψηλές ποινές αλλά όχι τις μεγαλύτερες, ενώ και οι ποινές των υπόλοιπων ήταν χαμηλές σε σχέση με τις συνηθισμένες για τέτοια αδικήματα. Η τελευταία μάχη ήταν να μη δοθεί ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεση των ναζιστών, δηλαδή να μην περιμένουν τη δεύτερη δίκη έξω από τη φυλακή. Παραμονή της σχετικής απόφασης ξεκινούσε η δίκη των δολοφόνων του Ζακ και το κίνημα σύνδεσε αυτές τις δυο μάχες κάνοντας διαδήλωση από το ένα δικαστήριο στο άλλο και απαιτώντας να μπουν στη φυλακή οι χρυσαυγίτες. Τελικά, στις 22 Οκτώβρη 2020, η δίκη της ΧΑ τελείωσε με μια ακόμη τεράστια νίκη: οι εφέσεις δεν πήραν ανασταλτική ισχύ και οι περισσότεροι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες μπήκαν στη φυλακή.
Λίγες μέρες μετά ασκήθηκε εισαγγελική έφεση για τις ποινές, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό να αυξηθούν οι ποινές των διευθυντών της ΧΑ αλλά και των καταδικασμένων για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στη δεύτερη δίκη. Στους μήνες που ακολούθησαν, το αντιφασιστικό κίνημα ανέτρεψε την προκλητικά γρήγορη αποφυλάκιση του πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη.
Τον Απρίλη του 2022 καθαρογράφηκε η καταδικαστική απόφαση και λίγο μετά προσδιορίστηκε η δεύτερη δίκη για τις 15 Ιούνη. Για μια ακόμη φορά η ΚΕΕΡΦΑ και οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς κάλεσαν σε αντιφασιστική κινητοποίηση και κέρδισαν ότι η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ συμμετείχαν με στάση εργασίας. Μια ακόμη καμπάνια ξεκίνησε με τοπικές εξορμήσεις και εκδηλώσεις. Μετά από την προσπάθεια του Μιχαλολιάκου να αναβάλει τη δίκη, η συνέχισή της στις 28 Σεπτέμβρη καθώς και η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα ανήμερα της επετείου της καταδίκης στις 7/10/22 σημαδεύτηκαν από δυο ακόμα απεργιακές κινητοποιήσεις.
Αυτές τις μέρες ξεκινάει η εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών. Μέσα σε προεκλογική περίοδο που η ΝΔ παίζει το χαρτί του ρατσισμού πρόκειται για κομβική φάση της δίκης.
26/6/2020, “Black lives matter - Refugee lives matter” στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης