Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η θέση των νεοναζί είναι στη φυλακή, όχι στις κάλπες

7/10/2020, Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες έξω από το Εφετείο Αθηνών την ημέρα της καταδίκης της ΧΑ. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Κεντρικό σύνθημα «Μπλόκο στον Κασιδιάρη – Μαύρο στον Βορίδη – Στη φυλακή οι δολοφόνοι χρυσαυγίτες» έχει η αντιφασιστική συγκέντρωση που καλεί η ΚΕΕΡΦΑ την Τετάρτη 26 Απρίλη, στις 8.30πμ, έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών. Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει το ΕΚΑ και το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού μέσα από τη γενική του συνέλευση.

Την ίδια μέρα, στην πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου μετά το Πάσχα, ξεκινά η εξέταση της υπόθεσης των Αιγύπτιων αλιεργατών, με πρώτο μάρτυρα κατηγορίας τον Αμπουζίντ Εμπάρακ, βασικό θύμα της παρολίγον δολοφονικής επίθεσης εναντίον τους τον Ιούνη του 2012.

Τη Δευτέρα 24 Απρίλη, η ΚΕΕΡΦΑ έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας μιλώντας για τη σημασία της κινητοποίησης. Στο πάνελ βρέθηκαν ο Α. Εμπάρακ μαζί με τους συνηγόρους του από την Πολιτική Αγωγή Κώστα Παπαδάκη και Θανάση Καμπαγιάννη, η Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Παρόντες ήταν επίσης ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος της οικογένειας του Σαχζάτ Λουκμάν και πολλών θυμάτων ρατσιστικής βίας, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα» και ο Λεωνίδας Κοντουδάκης, μέλος της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας και αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Λαμπράκη.

«Έντεκα χρόνια μετά, ακόμα δεν είμαι καλά, δεν μπορώ να δουλέψω», είπε εμφανώς καταβεβλημένος ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, έχοντας πίσω του παλιότερη αφίσα του ΕΚΑ με σύνθημα «Ο λαός απαιτεί οι ναζί στη φυλακή». «”Πέθανα” εκείνο το βράδυ, όπως πέθαναν και άλλα παιδιά μετά [σσ. αναφερόμενος κυριολεκτικά και μεταφορικά στον Σαχζάτ Λουκμάν, τον Παύλο Φύσσα και όλους όσοι δέχτηκαν χτυπήματα των χρυσαυγιτών], αλλά στους δράστες έδωσαν ποινή λίγα χρόνια», συνέχισε. Στα σημάδια που του έχει αφήσει η επίθεση αλλά και στον αγώνα που έχει δώσει για να τιμωρηθούν πρωτόδικα οι ένοχοι της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του -μάχη που τώρα ετοιμάζεται να δώσει ξανά στο Εφετείο- στάθηκαν στη συνέχεια και οι συνομιλητές του στις τοποθετήσεις τους, αποσπάσματα των οποίων παρουσιάζουμε στις διπλανές στήλες.

Στην αντιφασιστική κινητοποίηση καλεί και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Η ΝΔ μέσα στην κρίση της τροφοδοτεί ξανά τη φασιστική απειλή με την τροπολογία Βορίδη, τις φιέστες για τον φράχτη στον Έβρο, τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Στις εκλογές στήνουμε τείχος στους φασίστες και μπλόκο σε όσους “μαυρίζουν” τις ζωές των εργατών, της νεολαίας, των μεταναστών. Στην εκδίκαση της έφεσης τα μέλη της Χρυσής Αυγής μπορούν και πρέπει να καταδικαστούν σε μεγαλύτερες ποινές. Η μεγαλειώδης διαδήλωση στο Εφετείο στις 7 Οκτωβρίου 2020 δεν είναι στιγμιότυπο από το παρελθόν, αλλά εικόνα από το μέλλον. Είναι η λαϊκή κινητοποίηση και το αντιφασιστικό κίνημα που οδήγησαν τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή. Την Τετάρτη ο Αμπουζίντ Εμπάρακ δεν θα είναι μόνος», καταλήγει.

 


Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ:

«Στις 26 Απρίλη ξεκινά ξανά η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά το Πάσχα και θα εξεταστεί ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο άνθρωπος που δέχτηκε δολοφονική επίθεση βράδυ μέσα στο σπίτι του από τάγμα της Χρυσής Αυγής. Αυτό το τάγμα έπεσε στα μαλακά από άποψη καταδίκης και ορθά η πολιτική αγωγή διεκδίκησε μεγαλύτερες ποινές στο Εφετείο. Σε αυτή τη μάχη είμαστε μπροστά, να αυξηθούν οι ποινές των ναζί δολοφόνων και όχι να πέσουν ξανά στα μαλακά.

Ταυτόχρονα είμαστε σε μια περίοδο που η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, που υμνεί τους φράχτες, που χύνει δηλητήριο κατά των μεταναστών και τους πνίγει από τον Έβρο μέχρι το Αιγαίο με τις επαναπροωθήσεις, στρώνει ξανά το δρόμο στους Κασιδιάρηδες. Το ίδιο βλέπουμε σε μια σειρά άλλες χώρες, τη φασιστική απειλή να εμφανίζεται ξανά γιατί η Ευρώπη έχει γίνει Φρούριο και μάλιστα συζητάνε αυτές τις μέρες το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα χαράξει πάνω από 1200 χιλιόμετρα φράχτη στα σύνορα.

Αυτές οι πολιτικές στρώνουν το έδαφος στους φασίστες και είναι μεγάλη υποκρισία να βγαίνει ο Βορίδης, ο αρχηγός του Λεπενικού κόμματος στην Ελλάδα, να παριστάνει ότι θα βάλει τάχα μου φρένο στους φασίστες μέσα από τις γελοίες τροπολογίες στη Βουλή, εξουσιοδοτώντας το πρώτο τμήμα του Άρειου Πάγου να αποφασίζει ποιο κόμμα είναι δημοκρατικό κόμμα και ποιο όχι για να κατέβει στις εκλογές.

Είναι πρόκληση να υιοθετούν ξανά τη θεωρία των δύο άκρων. Είναι μια θεωρία που τη πολεμήσαμε πετυχημένα τα προηγούμενα χρόνια κι έτσι χτίσαμε ένα δυνατό κίνημα μαζί με την εργατική τάξη, μαζί με τη νεολαία, μαζί με τους μετανάστες και στείλαμε τη Χρυσή Αυγή στα αζήτητα. Θα δώσουμε και πάλι τη μάχη για να μην μπορούν οι φασίστες να σταθούν πουθενά. Αυτό το στόχο έχει το κάλεσμα που απευθύνουμε αυτή την Τετάρτη έξω από το Εφετείο.

Θα θέσουμε επίσης στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, που είναι αρμόδια να αποφασίσουν για την παραχώρηση χώρων για τις εκλογές, το πάγιο αίτημα του αντιφασιστικού κινήματος να μην δοθεί κανένας χώρος, κανένα περίπτερο, καμιά διευκόλυνση στις φασιστικές οργανώσεις. Η υποκρισία Βορίδη αποκαλύπτεται και με την πολιτική των δήμων, που τόσα χρόνια άφηναν τους φασίστες να εκλέγονται στις επιτροπές, που έδωσαν πρόσφατα στον Άλιμο χώρο για βιβλιοπαρουσιάσεις του Κασιδιάρη από τη φυλακή».


Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ:

«Τα συνδικάτα ήταν και είναι ο κορμός του αντιφασιστικού κινήματος. Είναι αυτά που έχουν τη δύναμη να επιβάλουν ότι οι φασίστες θα παραμείνουν στη φυλακή, ότι ο ρατσισμός δεν χωράει πουθενά, ότι τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι δήμοι, όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι ανοιχτές στους μετανάστες και τις μετανάστριες, τους πρόσφυγες και τις προφύγισσες και τα παιδιά τους. Είναι αυτά που έχουν ήδη μπει μπροστά και έχουν κερδίσει ότι οι φασίστες θα είναι στη φυλακή. Είναι μια δράση που πρέπει να συνεχιστεί με άμεσο ραντεβού την συγκέντρωση της 26ης Απρίλη. Το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ, όλα τα συνδικάτα οφείλουν να καλέσουν στην κινητοποίηση και να έχουν παρουσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε βάλει με το νόμο Χατζηδάκη στο στόχαστρο τα συνδικάτα και τον συνδικαλισμό. Μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπαθεί να τσακίσει όλες τις φωνές που διεκδικούν δημόσια και δωρεάν Υγεία και παιδεία, ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες, ενάντια στο σεξισμό. Είναι η κυβέρνηση που είχε σχέση με την ακροδεξιά και γι’ αυτό είναι προκλητικό να βγαίνει ο Βορίδης και να διεκδικεί αντιφασιστικό πέπλο σε αυτά που προωθεί.

Οι εργαζόμενοι/ες στα νοσοκομεία διεκδικούμε να δοθεί ΑΜΚΑ σε όλους και όλες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δικαιοσύνη για τα θύματα της ρατσιστικής και ναζιστικής βίας, όπως οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες. Γι’ αυτό καλούμε και θα είμαστε έξω από το Εφετείο, απαιτώντας ότι δεν θα κατέβουν οι φασίστες στις εκλογές. Όπως τους έχουμε πετάξει πολλές φορές έξω από συλλόγους όπως τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, το ίδιο παλεύουμε για τις βουλευτικές εκλογές. Δεν θα τους αφήσουμε να ξαναπατήσουν το πόδι τους στις γειτονιές μας. Απαιτούμε λεφτά για την Υγεία και την Παιδεία και όχι για φράχτες δολοφονικούς, για πολέμους και εξοπλισμούς».

 


 

Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες:

«Είναι πολύ σημαντική η διοργάνωση του συλλαλητηρίου την Τετάρτη που έρχεται ο Αμπουζίντ Εμπάρακ να καταθέσει, ξεκινώντας την εξέταση μαρτύρων για τη δεύτερη μεγάλη συνεκδικαζόμενη υπόθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο έχει ήδη αποκτήσει την εικόνα του τι σημαίνει ένα τάγμα εφόδου, μια ομάδα κρούσης που κινητοποιήθηκε τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Είναι σημαντικό για την αποδεικτική διαδικασία να προκύψει η επανάληψη των συγκεκριμένων δράσεων, το γεγονός δηλαδή ότι είχαμε πολλαπλές δολοφονικές δράσεις και επθέσεις από την πλευρά της Χρυσής Αυγής και των ταγμάτων εφόδου της. Γι’ αυτό η συνεκδίκαση όλων αυτών των υποθέσεων και ιδιαίτερα του Αμπουζίντ είναι πολύ κρίσιμη για τη στοιχειοθέτηση του κατηγορητηρίου.

Είναι κρίσιμη και για έναν ακόμα λόγο, ότι στο πρόσωπο του Αμπουζίντ θα συζητηθούν και θα εξεταστούν όλες οι υποθέσεις ρατσιστικών δολοφονικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής. Γιατί αν στο πρόσωπο του Παύλου Φύσσα στοχοποιήθηκαν οι αντιφρονούντες, οι αντιφασίστες, αν στο πρόσωπο των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στοχοποιήθηκαν οι πολιτικοί αντίπαλοι της Χρυσής Αυγής, στο πρόσωπο του Αμπουζίντ στοχοποιήθηκαν όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και που δέχτηκαν δολοφονική επίθεση μόνο και μόνο γι’ αυτό: για το χρώμα του δέρματός τους, για τη θρησκεία τους, για το γεγονός ότι έρχονται από μια άλλη χώρα. Αυτό το ρατσιστικό κίνητρο είναι που εξηγεί τις συγκεκριμένες επιθέσεις.

Είναι πολύ σημαντικό ότι η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση που υπερασπιζόμαστε σε αυτό το δικαστήριο δεν μιλάει μόνο για τον επιχειρησιακό μηχανισμό της ΧΑ, δεν μιλάει δηλαδή μόνο για το γεγονός ότι υπήρχαν τάγματα εφόδου που έπαιρναν εντολές από την ηγεσία της ΧΑ και έκαναν αυτές τις επιθέσεις. Μιλάει και για το ρατσιστικό λόγο, και συγκεκριμένα για το πώς οι δηλώσεις των ηγετικών στελεχών της ΧΑ ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες με έναν οξύ ξενοφοβικό ρατσιστικό λόγο που μίλαγε για εισβολείς, για σκουπίδια, για κατσαρίδες, αυτός ο λόγος απανθρωποποιούσε τα θύματα και δημιουργούσε δράστες που δεν είχαν καμιά ηθική αναστολή να μπουν σε ένα σπίτι και να χτυπήσουν έναν άνθρωπο που ούτε καν τον ήξεραν, μόνο και μόνο επειδή ήταν Αιγύπτιος αλιεργάτης στην Ελλάδα.

Αυτός ο ρατσιστικός λόγος δεν περιορίζεται στην ΧΑ, νομιμοποιείται από τα ίδια τα κυβερνητικά χείλη, από τα ίδια τα κυβερνητικά κόμματα. Και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό για μας να υπερασπιστούμε το συγκεκριμένο κομμάτι της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης, όντας βέβαιοι ότι ο Αμπουζίντ θα σταθεί όπως και στο πρώτο δικαστήριο που κέρδισε την καταδίκη των δραστών, αλλά και την έφεση του εισαγγελέα προκειμένου τώρα στο νέο δικαστήριο να υπάρξουν βαρύτερες ποινές στους συγκεκριμένιους δράστες καθώς και στα διευθυντικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ότι ο Αμπουτζίντ δεν θα είναι μόνος του την Τετάρτη αλλά μαζί με τους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες του αντιφασιστικού κινήματος μέσα και έξω από την αίθουσα».

 

 


 

 

Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες:

«Τη νύχτα της 12ης Ιουνίου του 2012, πέντε μέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές εκείνης της περιόδου, ένα τάγμα εφόδου της ΧΑ επιτέθηκε αναίτια στον Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο οποίος κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού των Αιγύπτιων που τον φιλοξενούσαν στο Πέραμα. Με ξύλα και λοστούς τον χτύπησαν στο κεφάλι και όλο του το σώμα και τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο μόνο όταν πίστεψαν ότι έχει πεθάνει.

Στη συνέχεια το ίδιο τάγμα κατέβηκε στο σπίτι όπου κοιμούνταν οι υπόλοιποι Αιγύπτιοι, επιχείρησε να σπάσει την πόρτα και τα παράθυρα, να μπει μέσα ή να αναγκάσει τους Αιγύπτιους να βγουν έξω, ακόμα και με χρήση πυροσβεστήρα και ασφυξία, για να τους σκοτώσουν και αυτούς. Λίγες ώρες αργότερα κάποιοι συνελήφθησαν ύστερα από καταγγελίες των περιοίκων και των παθόντων ότι πρόκειται για μέλη της ΧΑ διότι φορούσαν μαύρες μπλούζες με διακριτικά και γιατί ένας από αυτούς απείλησε “θα δείτε τι θα πάθετε από τη Χρυσή Αυγή”.

Το βράδυ πριν την επίθεση ο βουλευτής της ΧΑ στην περιοχή Γιάννης Λαγός, σε ομιλία του σε καφετέρια στο Πέραμα η οποία έχει αποτυπωθεί σε βίντεο, είχε πει το γνωστό “ξέρουμε ότι έχετε πρόβλημα με τους Αιγύπτιους ψαράδες, πουλάνε τα ψάρια σε όποιον θέλουν και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, από αύριο θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή”. 

Από τους δράστες συνελήφθηκαν έξι -ήταν πολλοί περισσότεροι. Το γεγονός ότι ήταν πέντε μέρες πριν από εκλογές, κάθε άλλο παρά ανέστειλε την τραμπούκικη δραστηριότητα της ΧΑ. Ήταν η περίοδος που ο Μιχαλολιάκος με αφορμή το χαστούκι Κασιδιάρη στην Κανέλλη δήλωνε ότι κάθε πράξη βίας αυξάνει δημοσκοπικά το ποσοστό της οργάνωσης κατά 2%.

Οι αρμόδιες κρατικές αρχές δεν έδειξαν δυστυχώς την επιμέλεια που έπρεπε: ενδεικτικά η ιατροδικαστική υπηρεσία δεν σχολήθηκε με τον Αμπουζίντ, ενώ πέρα από τις ελλιπείς ανακριτικές ενέργειες και έρευνες, για την επίθεση στους Αιγύπτιους που έμεναν στο σπίτι η δίωξη που ασκήθηκε ήταν γελοία: για πλημμελήματα φθοράς ξένης περιουσίας και διατάραξης κοινής ειρήνης, δηλαδή οι δράστες αντιμετωπίστηκαν ως ενοχλητικοί επισκέπτες.

Η απόφαση για την υπόθεση αυτή κατέληξε πράγματι σε χαμηλές ποινές για τους περισσότερους καταδικασθέντες δράστες. Επτά χρόνια για δύο κακουργήματα, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρα ανθρωποκτονίας, είναι χαμηλή ποινή. Η Πολιτική Αγωγή το έθεσε αυτό έγκαιρα και η Εισαγγελία Εφετών έχει ασκήσει έφεση που σημαίνει ότι η δίκη όσον αφορά τους δράστες αυτής της υπόθεσης είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα, δεν δεσμεύεται από τον κανόνα της μη χειροτέρευσης της θέσης του κατηγορουμένου, συνεπώς είναι δυνατή η επιβολή μεγαλύτερης ποινής. 

Η δίκη της ΧΑ σε δεύτερο βαθμό έχει μέχρι τώρα πραγματοποιήσει 42 συνεδριάσεις και η 43η συνεδρίαση ανοίγει με την κατάθεση του Αμπουζίντ και στη συνέχεια των υπόλοιπων Αιγύπτιων αλιεργατών. Έχουμε θέσει και συνεχίζουμε να θέτουμε το ζήτημα της επιτάχυνσης της προόδου της δίκης. Ο σημερινός ρυθμός  θα σημαίνει ότι χρειάζονται άλλα τρία χρόνια τουλάχιστον. 

Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής καλούμε στην κινητοποίηση την Τετάρτη 26 Απρίλη και σε μαζική παρουσία σε κάθε δικάσιμο. Το αντιφασιστικό κίνημα να μην αφήνει τους παθόντες και τους μάρτυρες μόνους τους.

Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποπτε μεθόδευση, τακτική και μεταμφίεση του ναζιστικού μορφώματος για να συμμετάσχει στις εκλογές. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο φασισμός αντιμετωπίζεται στο δρόμο χωρίς θεσμικές και εκλογικές αυταπάτες, για άλλη μια φορά να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους τακτική και σχεδιασμό».