Εκπαίδευση και νεολαία
10 Μάη ψηφίζουμε ΕΑΑΚ

Εξόρμηση στην Πανεπιστημιούπολη 2 του ΠΑΔΑ. Φωτό: ΣΕΚ στις σχολές

Σήμερα η κοινωνία μαστίζεται απο ένα μεγάλο σύνολο κρίσεων. Υπερπληθωρισμός, πανδημία, ρατσισμός, πόλεμοι. Όλα τα παραπάνω αλλάζουν και τις πολιτικές ιδέες του κόσμου, κυρίως των νέων. Τα ΕΑΑΚ συμμετέχουν στις φοιτητικές εκλογές, ώστε να συσπειρώσουν τη νεολαία στην αντικαπιταλιστική αριστερά και να οργανώσουμε μαζί τους αγώνες μας. Στον Bόλο κατεβαίνουμε στην Αρχιτεκτονική, την Χωροταξία, την Ιχθυολογία, στο ΙΑΚΑ και θα γίνει προσπάθεια για το Οικονομικό και το Προσχολικής. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις αφισοκολλήσεις και τις εξορμήσεις και καλούμε όλους τους φοιτητές/ριες να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη. 

Αλέξανδρος Μπακούσι,
φοιτητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Βόλος

 

Mπαίνουμε στη μάχη των διπλών εκλογών μέσα σε μια περίοδο μεγάλης ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας που φάνηκε ήδη από πέρσι τόσο με την κατάρρευση της ΔΑΠ μετά από τρεις δεκαετίες, αλλά και από την πολιτική περίοδο που ακολούθησε. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα δώσαμε πολλές νικηφόρες μάχες. Καταφέραμε να μπλοκάρουμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας πάρα πολλές φορές όλη αυτή την τετραετία. Οι προσπάθειές τους για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες με ενιαία ψηφοδέλτια έπεσαν στο κενό. Στο ΠΑΔΑ δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν ούτε εφορευτικές επιτροπές. Συνδεθήκαμε με τους απεργούς και τις μάχες που έδωσε η εργατική τάξη όλο αυτό το διάστημα. Βρεθήκαμε στο πλάι των υγειονομικών διαδηλώνοντας ενάντια στο ξεπούλημα του ΕΣΥ, όπως πρόσφατα με τη μάχη ενάντια στο ξεπούλημα της ογκολογικής του Παίδων. Παλέψαμε ενάντια στα σχέδια συρρίκνωσης της δημόσιας δωρεάν Παιδείας. Δίνουμε πολιτικές μάχες, όπως στη δική της Χρυσής Αυγής για καταδίκη των νεοναζί. Μαζί με την εργατική τάξη στην απεργία της Πρωτομαγιάς, αλλά και όλες τις μεγάλες απεργίες που προηγήθηκαν. 

Όλη η συσσωρευμένη οργή που ξέσπασε με το έγκλημα των Τεμπών, πλημμύρισε τους δρόμους στην πανεργατική 8 Μάρτη και συνέδεσε τη μάχη ενάντια στην καταπίεση με τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, οδήγησε σε τρεις εβδομάδες γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων για να βάλουμε τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη και να παλέψουμε ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων. 

Αυτή η οργή θέλουμε να εκφραστεί και να γίνει δύναμη με την ψήφο στα σχήματα της ΕΑΑΚ. Παρόλες τις διασπάσεις που έχει υποστεί το δίκτυο, η ΕΑΑΚ είναι το πιο πρωτοπόρο κομμάτι μέσα στις σχολές. Είμαστε αυτοί που κάνουμε τις συνδέσεις με τις μάχες της εργατικής τάξης, τις μάχες ενάντια στον ρατσισμό και την καταπίεση και γενικεύουμε τους αγώνες ενάντια σε αυτήν την κυβέρνηση, αλλά και σε αυτό το σύστημα εκφράζοντας την αντικαπιταλιστική αριστερά μέσα στα πανεπιστήμια. Θέλουμε τα σχήματά μας να γίνουν ξανά δύναμη για τους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας και για αυτό καλούμε όλες και όλους να τα στηρίξουν!

Εύα Ντόκου,
ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ

 

Στις 10 Μάη θέλουμε να δυναμώσουμε και εκλογικά τη φωνή που μπήκε μπροστά το προηγούμενο διάστημα, έτσι ώστε ο σύλλογός μας να πρωτοστατήσει σε όλες τις μάχες που έχει να δώσει η νεολαία και η εργατική τάξη για την ανατροπή της κυβέρνησης και συνολικά αυτού του δολοφονικού συστήματος. Μέσα από την παρέμβασή μας και τις προτάσεις μας θέλουμε να ενισχύσουμε το σχήμα έτσι ώστε να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.  

Η Αιχμή ΕΑΑΚ το προηγούμενο διάστημα ήταν μπροστά σε όλες τις μάχες που άνοιξαν. Στις 17 Νοέμβρη διαδηλώσαμε με εκατοντάδες φοιτητές/ριες και εργαζόμενους/ες στο μεγαλύτερο “Πολυτεχνείο” των τελευταίων ετών ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας και των υποκλοπών, αλλά και ενάντια στους πολέμους και το ΝΑΤΟ. Στις 25 Νοέμβρη ήμασταν στο δρόμο με το πανό μας στην παγκόσμια μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, με συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση και το σύστημα των Μίχων και των Λιγνάδηδων. Οργανώσαμε και μαζικοποιήσαμε το κατέβασμα μας στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο στις 6 Δεκέμβρη εξηγώντας την επικαιρότητα της εξέγερσης και συνδέοντας την πάλη για τη δολοφονία του Μάγγου με τη δολοφονία του 16χρονου Ρομά Φραγκούλη.

Οργανώσαμε τεράστια εκδήλωση ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση των γυναικών για να μαζικοποιήσουμε την απεργιακή διαδήλωση την παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Μετά το έγκλημα στα Τέμπη στηρίξαμε την τεράστιες απεργίες στις 8 και στις 16 Μάρτη και κατεβήκαμε μαζικά στη μεγαλύτερη απεργία της δεκαετίας και στον Βόλο απαιτώντας την κρατικοποίηση των τρένων και δειχνοντας ότι στο δρόμο φοιτητές και εργάτες έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε την κυβέρνηση. 

Έτσι χρειάζεται να προχωρήσουμε και το επόμενο διάστημα. Να κλιμακώσουμε τις συνελεύσεις και τις καταλήψεις μας στη σχολή, παλεύοντας ενάντια σε κάθε καταπίεση και ενωμένοι με τις διαδηλώσεις και τις απεργίες της εργατικής τάξης, γιατί αυτός είναι ο τρόπος να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερες νίκες το επόμενο διάστημα, να διεκδικήσουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία και λεφτά για τις σχολές μας. Γνωρίζουμε καλά ότι όποιος επίδοξος διαχειριστής προκύψει μετά τις εκλογές θα κόψει από τις σχολές μας για πλεονάσματα και επενδυτικές βαθμίδες, οπότε χρειάζεται να ενισχυθεί η αντικαπιταλιστική αριστερά μέσα στα πανεπιστήμια για να βάλει φρένο σε αυτά τα σχέδια.

Τζένη Δεμιρτζίδου,
Αρχιτεκτονική Βόλου