Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: Οι Αιγύπτιοι ψαράδες τσακίζουν τους Ναζί

16/6/12, Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Πέραμα, με τους αιγύπτιους ψαράδες μπροστά. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

«Εκείνο το βράδυ κοιμήθηκα στην ταρτσα, όπως συνήθιζα. Δεν θυμάμαι τι ώρα ήταν, δυο, τρεις, ένιωσα χτυπήματα στα πόδια μου. Τράβηξα την κουβέρτα. Παρατήρησα ότι ήταν πάρα πολλά άτομα που φορούσαν μαύρες μπλούζες. Η εικόνα αυτή δεν μπορεί να φύγει από τον εγκέφαλό μου», ξεκίνησε την κατάθεσή του ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, σε βάρος του οποίου έγινε απόπειρα ανθρωποκτονίας στις 12/6/12. «Είδα σίδερα και ξύλα να πέφτουν πάνω μου. Μερικοί με χτυπούσαν με τα πόδια. Πέθανα πραγματικά, μα το Θεό, πέθανα. Το σαγόνι μου έσπασε σε τρία σημεία. Το στόμα μου μεταφέρθηκε εδώ», είπε στο δικαστήριο δείχνοντας το πρόσωπό του.

«Εδώ μού βάλανε 12 ράμματα. Το πρόσωπό μου είχε πολλά τραύματα. Και η κοιλιά μου, το σώμα μου. Ένιωθα πραγματικά ότι έχω πεθάνει. Αλλά άκουσα σαν να ήταν όνειρο μια λέξη που έλεγε “πάμε”». Όταν ο Α. Εμπάρακ συνήλθε σε νοσοκομείο και κατάφερε να επικοινωνήσει ζήτησε, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, να μεταφερθεί στην Αίγυπτο. «Ήθελα να δουλέψω και ήρθα στην Ελλάδα για να πεθάνω; Τουλάχιστον να πεθάνω ανάμεσα στα τέκνα μου». Ο μάρτυρας περιέγραψε τις δύσκολες μέρες και εβδομάδες που ακολούθησαν.

«Μου έδωσαν θεραπεία για δυο τρεις μέρες, δε θυμάμαι πόσο, για να με ετοιμάσουν για την επέμβαση. Η επέμβαση κράτησε ώρες. Τα δόντια μου τα έδεσαν με σύρμα και στο σαγόνι έχω τρία σίδερα. Έμεινα στο νοσοκομείο 18 με 20 μέρες. Έτρωγα για τρεις μήνες με καλαμάκι». Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής εξήγησε όλο το εύρος της ζημιάς που του προκλήθηκε: ακόμη δεν τρώει σκληρά φαγητά. Πέρασαν μήνες μέχρι να πάψει να νιώθει τις λάμες στο σαγόνι. Ακόμα και σήμερα δεν μπορεί την ορθοστασία πάνω από 3-4 ώρες με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να βρει δουλειά.

Ο Α. Εμπάρακ έδωσε στο δικαστήριο την εικόνα του σπιτιού και της ταράτσας στην οποία κοιμόταν. Σύμφωνα με τα όσα είπε, από τον δρόμο μπορεί κανείς να δει ότι ένας άνθρωπος βρίσκεται στην ταράτσα. Επίσης ο ίδιος κοιμόταν εκεί τις τελευταίες 15-20 μέρες πριν την επίθεση και κατά τη διάρκεια της ημέρας άφηνε τα στρωσίδια του επάνω. Ήταν επομένως εύκολο να τον εντοπίσουν και να σχεδιάσουν την επίθεση με τον τρόπο που έγινε. Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι λόγω της κλίσης του δρόμου από την πλευρά της ταράτσας ήταν εύκολο να ανέβει κανείς στην ταράτσα.

Όσο για το ποιος ήταν ο δράστης της επίθεσης, ο Α. Εμπάρακ τόνισε: «Εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα κάτι γι’ αυτό. Αργότερα άκουσα το βίντεο του αρχηγού τους, που είχε πει [σ.σ: νωρίτερα εκείνο το βράδυ] “εμείς θα αντιμετωπίσουμε τους Αιγύπτιους ψαράδες”». Ρωτήθηκε από την έδρα, «ποιος αρχηγός;» και απάντησε δείχνοντας στη θέση που κατά κανόνα κάθεται ο Λαγός (ο οποίος τις μέρες που κατέθεταν οι αλιεργάτες απουσίαζε): «Ο κύριος που είδα την προηγούμενη φορά και καθόταν εδώ».

«Να μπουν φυλακή»

Πολλές φορές ο μάρτυρας επανέλαβε την αγανάκτησή του για τα όσα πέρασε, ενώ για τη δικαίωσή του, είπε: «Να μπουν φυλακή, αυτό θα είναι η αμοιβή μου». Για τη Μάγδα Φύσσα τόνισε: «Κάθε φορά που τη βλέπω θέλω να τη βοηθήσω. Αλλά δεν ξέρω πώς. Όταν η μητέρα μου έμαθε τα νέα μου κόντεψε να τρελαθεί. Αυτή η γυναίκα τι έφταιξε για να χάσει το παιδί της;»

Μετά τον Αμπουζίντ Εμπάρακ στο δικαστήριο κατέθεσε ο Σαάντ Αμπουχαμέντ, ο ένας εκ των τριών αδελφών που φιλοξενούσαν τον Α. Εμπάρακ στο σπίτι τους και που δέχτηκαν επίσης επίθεση από το χρυσαυγίτικο τάγμα εφόδου αμέσως μετά. Ο Σ. Αμπουχαμέντ περιέγραψε την απόπειρα εισβολής των πολυάριθμων χρυσαυγιτών στο σπίτι, που χτυπούσαν τα παράθυρα για να σπάσουν και τα τραβούσαν για να ανοίξουν. Μάλιστα, τόνισε ότι κάποια στιγμή ακούστηκε η φράση «Έλα έξω Άχμεντ να σου μάθω ποια είναι η Χρυσή Αυγή» (σ.σ: Άχμεντ είναι το όνομα του μεγαλύτερου από τους τρεις αδελφούς Αμπουχαμέντ, και το όνομα που φαίνεται στο κατάστημα και στα οχήματα των ψαράδων).

Στη συνέχεια, όπως κατέθεσε ο Σ. Αμπουχαμέντ, οι επιτιθέμενοι έριξαν μέσα από ένα σπασμένο τζάμι έναν πυροσβεστήρα με σκοπό να τους αναγκάσουν να βγουν από τη σκόνη. Τα θύματα δεν βγήκαν από το σπίτι κι έτσι γλίτωσαν να έχουν την ίδια μοίρα με τον Α. Εμπάρακ. «Μας περίμεναν έξω να μας σκοτώσουν», είπε χαρακτηριστικά. «Θα παθαίναμε ό,τι και ο Αμπουζίντ και χειρότερα», συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του.

Μηχανοκίνητο τάγμα

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι επιτιθέμενοι ήταν περίπου 20 και φορούσαν μαύρες μπλούζες με γράμματα. Είπε ότι έχει αναγνωρίσει τον Πανταζή (σ.σ: τον πυρηνάρχη Περάματος) και περιέγραψε τον ρόλο του στην επίθεση ως ρόλο «αρχηγού». Συνολικά για τη δράση της ΧΑ εκείνη την περίοδο ο μάρτυρας είπε χαρακτηριστικά: «Είχα ακούσει ότι υπάρχει μια ομάδα που βάζουν κάτι παιδιά να κυκλοφορούν με μηχανάκια, 20-30 άτομα, αν βρούνε κάποιον έτσι, τρώει ξύλο και τον αφήνουν και φεύγουν» - ακριβώς δηλαδή η περιγραφή του μηχανοκίνητου τάγματος και της καταδρομικής, υπεράριθμης επίθεσης. Πρόσθεσε ότι εκείνη την περίοδο «δεν μπορούσε να τους μαζέψει κανείς», επίσης χαρακτηριστική εικόνα της ασυλίας που απολάμβαναν τότε τα τάγματα εφόδου.

Τέλος, αναφέρθηκε στο σπάσιμο των αυτοκινήτων και του τρικύκλου τους από το τάγμα καθώς αυτό αποχωρούσε, ενώ μίλησε και για την απόπειρα κάποιου δικηγόρου μέλους της ΧΑ να πείσει τον Αχμέντ Αμπουχαμέντ σε συμβιβασμό. Ο Σ. Αμπουχαμέντ αντιμετώπισε τις ρατσιστικές επιθέσεις της υπεράσπισης, ιδίως της υπεράσπισης Ματθαιόπουλου, με τον συνήγορο του τελευταίου να κάνει διαρκώς σχόλια για το θρήσκευμά του, με την ανοχή του δικαστηρίου.

Κατά την 40ή συνεδρίαση (28/4) κατέθεσε ο Μοχάμεντ Αμπουχαμέντ, ο μικρότερος από τους τρεις αδελφούς. Πέρα από την περιγραφή της πολιορκίας του σπιτιού, ο Μ. Αμπουχαμέντ τόνισε στο δικαστήριο ότι είδε καλά τους πέντε κατηγορούμενους και τους αναγνώρισε σε φωτογραφίες με βεβαιότητα. Στο πρωτόδικο δικαστήριο τους είχε αναγνωρίσει και δια ζώσης. Φυσικά η κατάθεσή του προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ταραχή στην υπεράσπιση, με τους συνηγόρους να καταφεύγουν σε απειλές ή και θεατρινισμούς. Τουλάχιστον τέσσερις έκλεισαν την εξέτασή τους αποχωρώντας δραματικά, κλείνοντας με οργή τους φακέλους τους και φωνασκώντας «είναι προφανές ότι ο μάρτυρας ψεύδεται ασυστόλως».

Όσον αφορά τις αναγνωρίσεις, ο μάρτυρας περιέγραψε ξανά και ξανά τα χαρακτηριστικά των επιτιθέμενων, τους ρόλους τους στην επίθεση, το πώς του ζητήθηκε να αναγνωρίσει υπόπτους στο τμήμα κλπ. Και τόνισε: «Όταν σταθήκανε μπροστά μου για να τους αναγνωρίσω στο τμήμα, παρακάλεσα τον Θεό να μην αδικήσω κανέναν». Κι εκεί, τους είχε αναγνωρίσει με βεβαιότητα.

Επίσης μετέφερε στο δικαστήριο τη βεβαιότητα όλων ότι δράστης ήταν η ΧΑ, ήδη από τη λήξη της επίθεσης, τονίζοντας ότι ήταν κάτι που το επιβεβαίωσαν και οι γείτονες όταν προσήλθαν να βοηθήσουν να κληθεί η αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Περιέγραψε κι αυτός μια πολυάριθμη ομάδα ανθρώπων ντυμένων με μαύρες μπλούζες που είχαν πάνω γράμματα.

Και οι τρεις αλιεργάτες που έχουν καταθέσει μέχρι τώρα, τόνισαν στο δικαστήριο ότι ποτέ δεν είχαν προβλήματα με τους ντόπιους, αντιθέτως ότι όλη η γειτονιά στάθηκε στο πλευρό τους και άμεσα και μακροπρόθεσμα. Τα αδέλφια Αμπουχαμέντ αναφέρθηκαν και στην άμεση απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος, με τη συνέντευξη τύπου και τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν αμέσως μετά την επίθεση.


Απορρίφθηκε από το δικαστήριο το αίτημα εξαίρεσης της εισαγγελέως Κ. Στεφανάτου. Ο κατηγορούμενος Κομιανός, μέσω της συνηγόρου του, είχε προχωρήσει σε αυτό το αίτημα με μόνο σκοπό τις εντυπώσεις και την καθυστέρηση της δίκης. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός των περισσότερων αιτημάτων που έχουν κάνει οι κατηγορούμενοι. Ο κατηγορούμενος και η συνήγορός του δεν ήταν καν παρόντες για να ακούσουν την απόφαση επί του αιτήματος!

Στις 26/4 (39η συνεδρίαση) ο εισαγγελέας που κλήθηκε για να προτείνει πάνω στο αίτημα, ζήτησε την απόρριψή του, μιλώντας μάλιστα σε αυστηρό τόνο για την υπεράσπιση: «Από εδώ και στο εξής θα ήθελα λίγο μεγαλύτερο σεβασμό και λιγότερη προχειρότητα στην υποβολή τέτοιων αιτημάτων», ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι το αίτημα μπορούσε να απορριφθεί ως απαράδεκτο κι από την ίδια σύνθεση του δικαστηρίου, χωρίς δηλαδή να περάσουν 20 μέρες και να χαθεί μια δικάσιμος. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και στην έδρα επανήλθε η εισαγγελέας.