Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συγκέντρωση έξω από το Εφετείο - Μπλόκο στον Κασιδιάρη! Μαύρο στον Βορίδη! Στη φυλακή οι χρυσαυγίτες!

26/4, Εφετείο Αθηνών. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Με συγκέντρωση συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, μελών κοινοτήτων μεταναστών/τριών και προσφύγων/ισσών, οργανώσεων της Αριστεράς, ξεκίνησε την Τετάρτη 26/4 στη δίκη της ΧΑ στο Εφετείο Αθηνών η εξέταση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών τον Ιούνη του 2012. Ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, βασικό θύμα της επίθεσης και πρώτος μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, βρέθηκε στη συγκέντρωση πριν μπει στο δικαστήριο για να καταθέσει, έχοντας στο πλευρό του τους δεκάδες συμπαραστάτες/τριες αντιφασίστες και αντιφασίστριες.

Το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης, που καλούσε η ΚΕΕΡΦΑ, ήταν «Μπλόκο στον Κασιδιάρη – Μαύρο στο Βορίδη – Στη φυλακή οι δολοφόνοι χρυσαυγίτες». Με πανό συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, εργαζόμενοι/ες του Υπουργείου Οικονομικών, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΕΤ ΠΑΔΑ, Παντείου, ΣΕΜΦΕ, Ιατρικής, ΦΛΣ, ΗΜΜΥ, ΑΣΟΕΕ, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ. Το παρών έδωσαν επίσης το ΜέΡΑ25, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του ΠΑΜΕ.

Πρώτος στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Κώστας Παπαδάκης, από την Πολιτική Αγωγή εκ μέρους των Αιγύπτιων αλιεργατών και ακολούθησαν η Άννα Στάμου, από την Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, ο Θωμάς Κατσαρός, μέλος της Επιτροπής Αγώνα του Βυζαντινού Μουσείου, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας Η Ενότητα, ο Γρηγόρης Καλομοίρης, γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, η Κατερίνα Πατρικίου, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, ο Γιάννης Μπαρούτσας, φοιτητής ΠΑΔΑ, ο Λεωνίδας Κοντουδάκης, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Νίκος Μανιός, από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, η Αντωνία Βαφειάδου, δημοτική σύμβουλος της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου, η Δήμητρα Βελέτζα, φοιτήτρια και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.

Όλοι και όλες απαίτησαν να καταδικαστούν ξανά οι δολοφόνοι χρυσαυγίτες για τα εγκλήματά τους, κατήγγειλαν την κυβέρνηση της ΝΔ που με τις ρατσιστικές της πολιτικές στρώνει για ακόμα μια φορά το δρόμο στους Κασιδιάρηδες να μεθοδεύουν τη συμμετοχή τους στις εκλογές και κάλεσαν σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στους φασίστες και σε όσους τους κάνουν πλάτες.

«Πρώτη φορά συμμετέχω σε τέτοια κινητοποίηση», μας είπε η Μαϊσά, νοσηλεύτρια, με καταγωγή από το Σουδάν. «Η Χρυσή Αυγή έχει σκοτώσει ανθρώπους και πρέπει να παραμείνει στη φυλακή. Ο αγώνας αυτός συνδέεται με τις μάχες στα νοσοκομεία, για να έχουν όλοι πρόσβαση στην υγεία. Το Γεννηματάς, όπου έκανα την πρακτική μου μέχρι πρόσφατα, δεν έχει γιατρούς και νοσηλευτές, όταν εφημερεύει γίνεται χαμός».