Περιβάλλον
Η Ραφήνα σώζει το Μεγάλο Ρέμα της

29/4, Διαδήλωση στη Ραφήνα. Φωτό: Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος

Πάνω από 400 άτομα συμμετείχαν στη μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση που έγινε στην Ραφήνα το περασμένο Σάββατο 29 Απρίλη ενάντια στον επικίνδυνο για το περιβάλλον και τους κατοίκους έργο εγκιβωτισμού του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Ήταν η κορύφωση μιας εβδομάδας καθημερινών συγκεντρώσεων στο εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έχουν κρατήσει τις μπουλντόζες έξω από το ρέμα – και θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες στις 8πμ κάθε πρωί μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΣτΕγια να σταματήσει κάθε «έργο».

«Δε θα αφήσουμε το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας να γίνει οχετός. Άμεσο σταμάτημα του έργου που θα εγκιβωτίσει 17χλμ φυσικού ποταμού, θα αφανίσει το οικοσύστημα, θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής σε ολόκληρη την Αττική και εν τέλει θα πνίξει τη Ραφήνα». Αυτό ήταν το μήνυμα εκατοντάδων πολιτών, που πήραν μέρος στη συγκέντρωση και πορεία που οργανώθηκε από την Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και κατοίκους της Ραφήνας, όπως  αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση.

«Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και τοπικών φορέων (ΑΝΙΜΑ, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, MedINA, ΡΟΗ,  Ρεματτική, Δίκτυο Πολιτών και Φορέων από το Βαρνάβα έως τον Βουτζά,  Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας, Δασαμάρι S.O.S., Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών, Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης-Μελισσίων, Μικρογεωγραφίες, Δυτικό Μέτωπο, ΕΟΣ Σπάτων, Πεζοπορικός Σύλλογος Αρτέμιδας, Οικολογική Συμμαχία), δημοτικών παρατάξεων (Λαϊκή Συσπείρωση και Δύναμη Ανάπτυξης), της περιφερειακής παράταξης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αττική-ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ(μ-λ), κ.α.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι καθηγητές Αντώνης Λαζαρής και Νίκος Δάρδαλης από το ΓΕΛ Ραφήνας και οι σκηνοθέτες των ντοκιμαντέρ “Σταγόνες” και “Σχέδιο” Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννης Λαζάρου. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για παιδιά, ενώ στο σταντ της Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας συγκεντρώθηκαν υπογραφές για τη διάσωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Ακολούθησε πορεία με πρωτοφανή συμμετοχή, που πέρασε από το Δημαρχείο και στη συνέχεια, βαδίζοντας δίπλα στο ποτάμι, κατέληξε στο εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και στο σημείο επέμβασης στην κοίτη του ρέματος. Εκεί ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δει την καταστροφή που επιτελέστηκε από τους εκσκαφείς και τα ερπυστριοφόρα. Η πορεία τελείωσε στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας».