Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητικές εκλογές: Μαύρο στη ΔΑΠ, δύναμη στα ΕΑΑΚ

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές έρχονται σε μια περίοδο ιδιαίτερη. Τη χρονιά που πέρασε, είδαμε να ξεδιπλώνεται ένα τεράστιο κίνημα αντίστασης ενάντια, όχι μόνο στη δολοφονική κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στο ίδιο το σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. 

Η νεολαία πρωταγωνίστησε σε αυτές τις εξελίξεις. Το έγκλημα στα Τέμπη λειτούργησε ως πυροδότης για ένα κύμα μαζικών συνελεύσεων και καταλήψεων στα πανεπιστήμια, με κεντρικό σύνθημα "οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν". Και αυτό, γιατί πατούσε πάνω σε μια εμπειρία μαχών: ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, στις ηλεκτρονικές εκλογές και τα ενιαία ψηφοδέλτια και, γενικότερα, σε κάθε απόπειρα υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, γίνονταν ζυμώσεις μεταξύ των κινημάτων. Στη σχολή μου, τη Φιλοσοφική, οι καταλήψεις των καλλιτεχνών στα θέατρα ενάντια στο ΠΔ85, άνοιξαν τη συζήτηση ότι και εμείς, μόνο συλλογικά και οργανωμένα, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα πτυχία μας θα έχουν αξία.

Τα σχήματα των ΕΑΑΚ στις σχολές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε όλες αυτές τις μάχες. Έχοντας αναφορά στο χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, αποτέλεσαν το κομμάτι που εξέφρασε τη ριζοσπαστικοποίηση των φοιτητών, συνέδεσε τις φοιτητικούς με τους εργατικούς αγώνες αλλά και τους αγώνες ενάντια στην καταπίεση, το σεξισμό και το ρατσισμό.

Καλούμε τον κόσμο να στηρίξει τα ΕΑΑΚ στις εκλογές, για να μαυρίσουμε την ΔΑΠ αλλά και για να δυναμώσουμε την επαναστατική αριστερά στις σχολές και να κλιμακώσουμε τις μάχες που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα!

Πηνελόπη Τρομπέτα, 
φοιτήτρια Φιλοσοφική Αθήνας

Υπάρχει μεγάλο αντισυστημικό ρεύμα μέσα στις σχολές που έχει καταφέρει μέσα από πολλούς και συνεχείς αγώνες να σταματήσει της επιθέσεις της Κεραμέως και της Νέας Δημοκρατίας. Ως Γραφίδα ΕΑΑΚ στην ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ έχουμε παλέψει και συνεχίζουμε να παλεύουμε για δωρεάν και δημόσια Παιδεία, σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές, υλικά για τα εργαστήρια, για το σπάσιμο των μαθημάτων αλυσίδα και για την ικανότητα κάθε φοιτητή να ελέγχει τους συλλόγους του μέσα από γενικές συνελεύσεις. 

Επιπλέον κάναμε δράσεις έναντια στον σεξισμό με το κατέβασμά μας στις 8 Μάρτη, τον ρατσισμό με την πορεία στις 18 Μάρτη, τον φασισμό με τις κινητοποιήσεις μας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Πρόσφατα διεκδικήσαμε να κατέβω στις φοιτητικές εκλογές με το όνομα που προτιμώ, που είναι ένα μεγάλο προχώρημα. Δίνουμε μάχες και από αυτήν την άποψη, δηλαδή του ότι κάθε τρανς άτομο θα μπορεί να είναι ο εαυτός του και μέσα και έξω από τις σχολές. Να μπορούν να γράφονται με το όνομα που προτιμάνε, και να αποκαλούνται όπως αυτοί επιλέγουν.

Έχουμε ξεσηκώσει την σχολή μας με την Εργατική Αλληλεγγύη, τις προκηρύξεις, τα πανό και τις αφίσες μας, έχουμε κάνει μοιράσματα στους διαδρόμους, παρεμβάσεις σε μαθήματα και έχουμε οργανώσει ανοιχτές συζητήσεις με ομιλητές όπως την Αργυρή Ερωτοκρίτου. Προχωράμε συνεχίζοντας τις μάχες μας ψηφίζοντας τα ΕΑΑΚ και στις 21 Μάη στηρίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οργανώνουμε τους αγώνες μας για να αλλάξουμε τον κόσμο!

Νοέλ Λέονχαρτ,
φοιτητό ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ

Οι φοιτητικές εκλογές διεξάγονται 11 μέρες πριν τις βουλευτικές σε συνθήκες κρίσης για τους από πάνω και αντιστάσεων και δυνατοτήτων για τους από κάτω. Δίνουμε τη μάχη ότι όλος ο κόσμος που διαδήλωσε και απέργησε αυτή την τετραετία ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση της ΝΔ θα εκφραστεί και θα αποτυπωθεί εκλογικά. Θέλουμε να συνεχίσουμε τους αγώνες που δώσαμε μαζί ενάντια στους νομούς Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαλύσει τους φοιτητικούς συλλόγους και τη δημόσια δωρεάν παιδεία προκειμένου να λειτουργούν οι σχολές με βάση τα κέρδη. Να συνεχίσουμε τις ιδεολογικές μάχες ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και το σεξισμό. 

Η ΑΝΑΣΤΤΡΟΦΟΙ ΕΑΑΚ, το σχήμα των ΕΑΑΚ που παρεμβαίνει στη ΣΕΤ, έχει δώσει αυτές τις μάχες. Παλέψαμε ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τις ηλεκτρονικές εκλογές, πράγματα που μπλόκαρε όλο το φοιτητικό κίνημα, βρεθήκαμε στις δικάσιμους της ΧΑ, στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στις 18 Μάρτη και στη μεγαλειώδη απεργία στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, συνδυάζοντας την οργή ενάντια στην καταπίεση, με την οργή ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το έγκλημα των Τεμπών. Είμαστε με τις γενικές συνελεύσεις, τις απεργίες και τις καταλήψεις, παλεύουμε από κοινού με τους εργάτες, τους μετανάστες, τα ΛΟΑΤΚΙ και καλούμε όλο το κόσμο να δυναμώσει τα ΕΑΑΚ και το σχήμα μας για να βγούμε από αυτές τις εκλογές ακόμα πιο δυνατοί και να συνεχίσουμε τους αγώνες της επόμενης μέρας.

Γιάννης Μπαρούτσας,
φοιτητής ΣΕΤ ΠΑΔΑ

Πάμε σε φοιτητικές εκλογές μέσα σε ένα κλίμα οργής ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους του κόσμου. Oι καλλιτέχνες από τις σχολές έδωσαν μεγάλη μάχη ενάντια στα κοινωνικά εγκλήματα και την επιθετικότητα της κυβέρνησης της Nέας Δημοκρατίας, ενάντια στο ΠΔ 85 που διαλύει τις τέχνες και τον πολιτισμό. 

Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) δώσαμε τη μάχη της κατάληψης που κράτησε πάνω από τρεις μήνες. Ένα μεγάλο κομμάτι φοιτητών πολιτικοποιήθηκε. Τριπλασιάστηκε η συμμετοχή στις συλλογικές και πολιτικές διαδικασίες. Οργανώθηκε μια αυτοδιαχείριση με καθημερινά αντιμαθήματα αλληλεγγύης από φοιτητά προς φοιτητά αλλά και με συμμετοχή καθηγητών/τριών όπως για τον ρόλο της τέχνης στη Ρώσικη Επανάσταση, εκθέσεις, ενημερώσεις, ομιλίες κ.α. δρώμενα. 

Διπλή μάχη

Από τη μεριά μας σαν ΑρΚΑΣ ΕΑΑΚ δώσαμε μέσα στην κατάληψη διπλή μάχη. Από τη μία για να συνεχίσει παρά τις πιέσεις γιατί αυτός είναι ο δρόμος που μπορούμε να νικάμε και από την άλλη για να της δώσουμε πολιτικό περιεχόμενο και προοπτική. Κάναμε εκδήλωση για τα ανοιχτά σύνορα, για την εξέγερση στη Γαλλία και παίξαμε ρόλο για να είμαστε στο δρόμο μαζί με το εργατικό κίνημα, όχι μόνο των εργατών και των εργατριών της τέχνης, αλλά στις μεγάλες απεργίες, στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη και μια σειρά κινητοποιήσεις. Οι γενικές συνελεύσεις στη διάρκεια της κατάληψης ήταν πρωτοφανείς. Ανέδειξαν τη δύναμη της συλλογικής δράσης αλλά και τα όρια ανάμεσα στο συλλογικό και το ατομικό συμφέρον. 

Με τη λήξη της κατάληψης μετά από τρεις μήνες περίπου, θυσιάστηκε ένα εξάμηνο (με την εκδικητική απόφαση της Συγκλήτου). Αυτά που κερδήθηκαν όμως (εκτός από τα μοντέλα - διεκδίκηση πολλών ετών για το εικαστικό τμήμα) θεωρώ ότι είναι πολύ ουσιαστικά έστω και ως υποψία συνειδητοποίησης του οφέλους των κοινών αγώνων και της υπέρβασης του ατομικισμού. 

Με την ψήφο στο σχήμα μας διεκδικούμε από τη μια να συνεχίσουμε στο πλαίσιο της Σχολής την διεκδίκηση των αυτονόητων για μια καλύτερη, αναβαθμισμένη δημόσια Παιδεία, για ένα πανεπιστήμιο και μια τέχνη που την ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι -οι φοιτητές/τριες και οι εργάτες/τριες. Και σε πολιτικό πλαίσιο, να μεγαλώσει και να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική αριστερά που δεν βάζει όρια στα προχωρήματα του κόσμου που έδωσε αυτές τις μάχες. Συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια σε αυτό το σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.

Ελισάβετ Αντωνιάδου,
φοιτήτρια ΑΣΚΤ

Το ΣΕΚ στις  Σχολές στηρίζει:

 
ΑΘΗΝΑ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ-ΚΑΡΦΙ
ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΚΑΡΦΙ
ΣΕΤ ΠΑΔΑ-ΑΝΑΣΤΤΡΟΦΟΙ
ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ-ΓΡΑΦΙΔΑ
ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ-ΚΡΑΧ
ΣΔΥ ΠΑΔΑ-ΑΚΣΔΥ
ΣΜΗΧ ΠΑΔΑ-ΑΡΠΑ
ΑΣΚΤ-ΑρΚΑΣ
ΠΑΝΤΕΙΟΣ-ΑΝΑΣΑ
ΙΦΕ-ΑΣΙΦΕ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ-ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ
ΧΗΜΙΚΟ-ΑΣΣΥΧ
ΕΜΜΕ-SMASS MEDIA
ΤΕΦΑΑ-ΚΑΡΑΤΕ
 
ΒΟΛΟΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-ΑΙΧΜΗ
ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑ-ΠΕΣΤΡΟΦΑ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ-ΑΤΑΞΙΑ
ΙΑΚΑ-ΠΡΑΒΔΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ
-ΕΑΑΚ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
-ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ
 
ΠΑΤΡΑ
ΧΗΜΙΚΟ-ΚΑΤΑΛΥΣΗ
 
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΣΕΥ ΕΛΜΕΠΑ-ΑΝΑΡΠΑΣΤΗ
 
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΙΑΤΡΙΚΗ-RESISTANCE
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ-ΑΝΑΤΡΟΠΙ